Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Češi zarazí plán Poláků na ovládnutí ropných firem. PKN Orlen nedostane Mero a Čepro

Češi zarazí plán Poláků na ovládnutí ropných firem. PKN Orlen nedostane Mero a Čepro

17.04.2014 11:07
Autor: IHNED.cz

Plán polského PKN Orlen na ovládnutí strategických českých firem padá. Klíčoví ministři nesouhlasí s privatizací dvou státních ropných společností Mero a Čepro a vznik petroholdingu s hodnotou desítek miliard korun nepovolí. Mero vlastní české ropovody, Čepro zásobníky pohonných hmot, s nimiž obchoduje.

Ministři připravují vlastní varianty řešení. Patří mezi ně odkup rafinerie v Kralupech nad Vltavou od České rafinérské, již Orlen ovládá přes společnost Unipetrol, nebo dohoda o spolupráci Čepra s Unipetrolem výměnou za polské investice do českých rafinerských kapacit. Ministři tak reagují na návrh Orlenu, který minulý týden popsaly Hospodářské noviny.

Nejvyšší vedení polské petrochemické skupiny ministrům průmyslu Janu Mládkovi a financí Andreji Babišovi navrhlo propojit Mero a Čepro se ztrátovou Českou rafinérskou do velkého petroholdingu, ve kterém by Orlen držel kontrolní podíl. Odůvodňuje to tím, že by se zlepšilo hospodaření České rafinérské i obou státních firem. 
 
Babišovi, jehož resort je jediným akcionářem obou podniků, se ale tento nápad nelíbí: "V žádném případě nebudeme chtít Čepro privatizovat, Mero je k debatě." Privatizací by se vyřešil konflikt mezi Merem a Českou rafinérskou, která si stěžuje na vysoké poplatky za přepravu ropy.

Babiš považuje Čepro za příliš strategicky důležitý podnik na to, aby ho ovládali Poláci. Navíc zatímco oba státní podniky jsou ziskové, Česká rafinérská se topí ve ztrátách. Privatizaci firem nepodporuje ani premiér Bohuslav Sobotka: "Dlouhodobě nejsem stoupencem privatizace Mera a Čepra. Vláda s ničím takovým ve svém programu nepočítá." Jan Mládek pouze uvedl, že jeho úřad polskou nabídku "analyzuje".

Paralelně s tím se však na ministerstvu průmyslu chystá alternativní plán. Velkou měrou se na něm podílí také Čepro. V úvahu připadají dva scénáře. První předpokládá, že stát odkoupí od Orlenu rafinerii v Kralupech nad Vltavou, která je schopna zpracovat 3,3 milionu tun ropy ročně. "Jedna alternativa je koupě kralupské rafinerie," potvrdil Babiš.

Stát by tímto krokem zefektivnil svůj zpracovatelský řetězec: byl by schopen dovézt ropu, zpracovat ji v rafinerii a pohonné hmoty uschovat v zásobnících Čepra nebo je prodat v rámci sítě čerpacích stanic EuroOil, které firma vlastní. Druhou českou rafinerii – v Litvínově – by si Orlen ponechal, protože je na ni napojený petrochemický byznys Unipetrolu
 
Druhou variantou je nabídnout Polákům obchodní aktivity, které Čepro provozuje, výměnou za stabilizaci rafinerské výroby v zemi. "Druhá možnost je za určitých podmínek dohoda o předání obchodu Čepra rafineriím," říká Babiš.

Jinými slovy: Čepro nabídne síť čerpacích stanic, velkoobchodní prodej pohonných hmot a jejich uskladnění v zásobnících společnosti. Výměnou za to by měli Poláci v Česku zůstat a investovat do rafinerií. Babiš zároveň zdůraznil, že s případnou nabídkou Polákům musí souhlasit ministerstvo financí i ministerstvo průmyslu.

Diskuse o petroholdingu se odehrává na pozadí krize rafinerského průmyslu v Evropě a průběžného uzavírání rafinerií. Pokud bude tento trend pokračovat, velké petrochemické koncerny typu PKN Orlen se budou muset rozhodnout, do jakých kapacit investovat, a jaké naopak utlumit. Orlen mimo jiné vlastní rafinerii v Litvě, o jejímž osudu se nyní také rozhoduje.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Poláci chtějí ovládnout českou petrochemii. Babiš a Mládek jednají s PKN Orlen

Unipetrol výrazně snížil ztrátu. Jeho polský majitel PKN Orlen naopak ještě více propadl


Váš názor
  •  
    17.04.2014 17:02

    Jsem ze Severní Moravy, a vždycky mě zamrazí, když slyším , že Poláci chtějí něco koupit, někam investovat. Asi jsem divný, ale polská gospodarka ve mě nebudí žádnou důvěru. Když si vzpomenu na to co předcházelo prodeji Unipetrolu, tak úspěšná privatizace, jakého-koli podniku bude asi velmi zajímavá pro privatizátory, ale už ne pro akcionáře a státní pokladnu.O ČSSD a konkrétně Mládkovy, mám ještě větší mražení než z Poláků
    Homo
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.