Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobu kamennou neukončil nedostatek kamene, nebojme se tedy omezenosti zdrojů

Dobu kamennou neukončil nedostatek kamene, nebojme se tedy omezenosti zdrojů

10.07.2014 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Kolikrát už jste slyšeli, že lidé plení přírodní zdroje, že světu dochází ropa, že narážíme na omezené schopnosti atmosféry vypořádat se s emisemi, nebo že půda už není schopna živit neustále se zvětšující populaci? Za podobnými tvrzeními stojí předpoklad omezenosti zdrojů. Tedy kovů, ropy, čistého vzduchu, půdy, a podobně. My pak riskujeme, že tyto zdroje naší spotřebou celé vyčerpáme.

Historií se ale táhne jeden podivný rys: Ony limity dané omezeností zdrojů zas a znovu prorážíme. Koneckonců, jak jednou poznamenal jeden saúdský ministr: „Doba kamenná neskončila kvůli nedostatku kamene.“ Ekologové podle všeho nechápou, že když začal docházet velrybí tuk, byla objevena ropa. Když se začaly zmenšovat přírůstky zemědělských výnosů, začali jsme používat hnojiva. Když bylo vynalezeno skleněné vlákno, klesla poptávka po mědi. Ekologové ale zase ekonomům vyčítají, že se spoléhají na podivnou magii zvanou „trh“ či „ceny“, která by měla zabránit tomu, abychom zdroje úplně vyčerpali. Nejjednodušším způsobem, jak vyvolat na ekologické konferenci nadšení, je říci nevybíravý vtip na adresu ekonomů.

Žil jsem mezi oběma kmeny – mezi ekology i ekonomy. Studoval jsem ekologii a pak jsem pracoval pro Economist. Když jsem byl ekologem, tíhnul jsem k tomu, že zdroje jsou omezené a je nutno s nimi šetřit. Dnes se domnívám, že omezení neexistují a důvodem je naše schopnost vynalézat nové způsoby toho, jak s méně zdroji vytvořit více věcí. Tyto úvahy se týkají široké škály současných problémů. Pesimisté například hovoří o tom, že atmosféra není schopna vypořádat se s rostoucím množstvím emisí. Optimisté naopak tvrdí, že ekonomický růst povede k technologickému rozvoji, který zajistí nižší využívání energií.

Ekolog Carl Safina odhaduje, že pokud bychom měli mít všichni životní standard na úrovni Američanů, potřebovali bychom k tomu 2,5 planety, jako je ta naše. Profesor z Harvardu E.O. Wilson zase tvrdí, že kdyby se z nás všech stali vegetariáni, světové zemědělství by bylo schopno uživit 10 miliard lidí. Iddo Wernick a Paul Waggoner dokonce došli k překvapivému závěru, že díky poměrně mírnému růstu plodinových výnosů budeme v roce 2050 potřebovat méně zemědělské půdy než v roce 2000 (pokud ji tedy nebudeme namísto výroby potravin využívat na biopaliva).

V roce 1972 publikoval vlivný think tank Římský klub knihu „Hranice růstu“. V ní tvrdil, že touto dobou budeme tvrdě narážet na nedostatek různých kovů, paliv i prostoru. Proč se tak neděje? Odpověď je jednoduchá: Technologie. Máme lepší těžební techniku, zdroje využíváme efektivněji, ty drahé nahrazujeme levnějšími. Před deseti lety jsme mohli očekávat, že za pár desetiletí dojde zemní plyn i ropa. Pak by klesly rovněž zemědělské výnosy a svět by si musel vybrat, zda vymění zbývající deštné pralesy za pole, nebo bude hladovět. Přišlo ale frakování a ropný a plynový vrchol byly odloženy. Pokud bych mohl pro životní prostředí něco udělat, přivedl bych dohromady ekology a ekonomy. Dal bych jim jednu jedinou otázku a nesměli by odejít, dokud by na ni neodpověděli. Ta otázka zní: „Jak mohou inovace zlepšit životní prostředí?“

Autorem je Matt Ridley, člen Sněmovny lordů.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Japonský stroj na investiční smrt si vybírá další oběti
08.07.2014 18:10
Japonsko je domovem obchodního stroje smrti: Japonské dluhopisy jsou e...
Co skutečně dělá Německo pro eurozónu?
09.07.2014 6:15
Po Německu je často požadováno, aby více spolupracovalo s ostatními ze...
Je čas zavést druhé euro
09.07.2014 17:40
Jedním z pochybných rysů současné situace v eurozóně je to, že z pohle...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data