Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ryanair je velmi výjimečnou akcií

Ryanair je velmi výjimečnou akcií

31.07.2014 17:57

Ryanair před několika dny upoutal pozornost trhů, když vykázal zajímavá čtvrtletní čísla. V „Ryanair v 1Q = raketový nárůst zisku o 152 %, akcie rostou o 5 %“ jsme se mohli dočíst, že „společnosti pořádně překvapila výsledkem hospodaření za první kvartál svého fiskálního roku. Čtvrtletní čistý zisk totiž meziročně vzrostl o 152 % na 197 milionů EUR a překonal očekávání analytiků na úrovni 157 mil. EUR. Akcie na zveřejněná čísla reagují růstem o téměř 5 %. Tržby se za tři měsíce do konce června zvýšily o 11 % na 1,5 miliardy EUR. Aerolinky dodaly, že hospodaření podpořila vysoká poptávka v období Velikonoc, které loni připadly na předchozí čtvrtletí. Počet přepravených cestujících vzrostl o čtyři procenta na 24,3 milionu a průměrná cena letenky stoupla o 9 %. Ryanair zároveň vylepšil výhled na letošní rok. Očekává, že za celý fiskální rok do konce března vykáže zisk 620 mil. až 650 mil. EUR. Počet cestujících se má zvýšit o 5 % na 86 milionů“.

Za posledních pět let je výkon akcií Ryanairu více než slušný, jak absolutně, tak relativně k trhu. Přispělo k tomu zejména poslední dva a půl roku:

graf1

Pěkná čtvrtletní čísla, pěkný dlouhodobější růst ceny akcie, ale zase nic na první pohled exponenciálně bublinového – to láká. Jak moc s tím koresponduje základ fundamentu, tedy schopnost generovat hotovost pro akcionáře?

Pohled na výsledky společnosti ukáže až překvapivou stabilitu, zejména s ohledem na to, v jakém odvětví se společnost pohybuje. Provozní zisk na úrovni EBITDA ukazuje v posledních dvou letech hodnotu mírně nad 1 miliardou eur. Marže dosáhly maxima v roce 2012, jejich pokles je od té doby vyvažován růstem tržeb. Výjimečně stabilní je v posledních třech letech i provozní cash flow, které se také drží na úrovni 1 miliardy eur. Ryanair je tak mimochodem jednou z mála firem, u kterých je EBITDA skutečně relevantní aproximací cash flow

Investice do dlouhodobých provozních aktiv jsou už rozházenější. V posledním roce se zvedly z dosavadních cca 0,32 miliard eur na 0,5 miliardy eur. CF po CapEx tak minulý rok nedosáhlo cca 0,7 miliardy eur jako v posledních dvou letech, ale 0,54 miliardy eur.

bch2

Pohled na výplatu hotovosti akcionářům (ve formě dividend, či odkupů akcií) ukazuje, že Ryanair je i zde velmi výjimečnou společností. Obvykle to bývá tak, že cash flow je volatilnější, ale společnosti se snaží dividendy vyhlazovat, odkupy pak používají spíše pro mimořádnou výplatu hotovosti vlastníkům. Zde vidíme v podstatě dvojitý opak: Ryanair má dost stabilní cash flow, vyplácí ale mimořádné dividendy a odkupy jsou častější.

Stabilita cash flow Ryanairu jde ruku v ruce s jeho poměrně nízkou betou dosahující 0,63 – jde o ukazatel systematického rizika, hodnota 1 odpovídá riziku celého trhu. Všimněme si ale, že v posledním cca roce a půl má akcie mnohem blíže k adrenalinu než tomu bylo předtím. Požadovaná návratnost u těchto akcií se s uvedenou betou může pohybovat mezi 6 – 6,5 %. Dejme tomu, že Ryanair bude schopen akcionářům vyplatit opět oněch cca 540 mil. EUR (CF po CapEx roku minulého). Současná cena akcie pak implikuje, že toto CF bude dlouhodobě klesat (!) o 2,5 % ročně. A to neberu v úvahu více než 3 miliardy EUR hotovosti v rozvaze.

Onen implikovaný pokles o 2,5 % ročně se může zdát spíše pesimismem (akcie podhodnocenou). Obrázek to ale přece jen tak jednoznačný není. Uvažme například následující: Již dříve Ryanair informoval, že do roku 2019 by měl počet přepravených osob růst ročně o 5 – 7 %. Michael O'Leary ale také před pár dny varoval před „nulovou viditelností“ u ceny letenek během následující zimy. A těžko předpokládat, že v delším období by tomu bylo jinak. Minulý rok pak firma přikročila (tedy pravděpodobně musela) k prudkému snížení cen, v průměru klesly o 8 %. Nyní na druhou stranu tvrdí, že už jsou v průměru o 27 % níže, než je drží easyJet (a jiných společnostech nemluvě).

Posuďte tedy sami, jak se na ona záporná 2,5 % dívat. Já na závěr pro zajímavost dodám, že návratnost vlastního jmění Ryanairu měřená na základě zisků je v posledních dvou letech v průměru téměř 19 %, měřeno za pomocí CF (což je lepší) je na tom dost podobně. To jsou dost vysoká čísla a nejen s ohledem na (dlouhodobou) požadovanou návratnost (jinak řečeno, EVA je dost vysoko). Podobné, ale už ne tak extrémní, je to, pokud vezmeme průměr za posledních pět let a budeme to považovat za cyklicky očištěná čísla (ROE pak dosahuje 16,5 % a 10,1 %).

Buď má tedy Ryanair nekopírovatelný podnikatelský model a užívá si jeho plody, nebo tu je velký prostor pro ještě intenzivnější konkurenci. Což může být překvapivé tvrzení s ohledem na to, jak to v odvětví vypadá. Ale asi jde právě o to, o jakých modelech se bavíme. Vysoký poměr dosahované a požadované návratnosti na vlastní jmění se pak přirozeně projevuje ve vysokém poměru účetní a tržní hodnoty vlastního jmění. Ale to už je jinak řečeno to, o čem jsme se bavili doposud. Ryanair je prostě velmi výjimečnou firmou a akcií.

 Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Exxon a zruinovaní investoři
01.07.2014 18:00
Jak jsme viděli v článku zaměřeném na celý sektor energetiky, tyto akc...
Padesát odstínů Googlu
22.07.2014 18:00
Google přišel s čerstvými čtvrtletními čísly a my se proto po čase pod...
Dividendový (v)tip: Texas Instruments
29.07.2014 18:00
V Dividendových manuálech jsme zjistili, že schopnost navyšování divid...

Váš názor
  • jo, dělají to dobře
    01.08.2014 10:34

    na rozdíl od ličinců typu Otta, Bakaly či Dennyho
    Bo
    • Re: jo, dělají to dobře
      01.08.2014 10:47

      holej zamestnance, stale snizuji naklady, litaj s minimalni zasobou paliva=nizka spotreba, maj dobrou reklamu a kdyz uz ses na letisti, tak za 50 g navic zaplatis silenej priplatek a tak dal...
      hm
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university