Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
N. Roubini: Racionální samolibost se trhům může vymstít

N. Roubini: Racionální samolibost se trhům může vymstít

02.10.2014 7:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Ekonomi Nouriel Roubini, známý především díky svým úspěšným předpovědím týkajících se splasknutí bubliny na trhu nemovitostí a následné finanční krize, odhalil pro Project Syndicate své nejnovější obavy. Za nimi stojí "racionální samolibost" trhů, které ne zcela správně pracují s přítomnými rizikovými faktory.

Dle něj se objevil „evidentní paradox“, když pod sérii geopolitických rizik letošního roku zamířily směrem dolů ceny ropy, zatímco celková nálada akciových traderů zůstala neochvějně býčí. Roubini se proto domnívá, že trhy špatně vnímají možné dopady spjaté se současnými riziky a mohou na svou slepost krutě doplatit.

„V minulém století finanční trhy přisuzovaly pouze malou pravděpodobnost vzniku významného konfliktu a zcela ignorovaly rizika, která vedla až k vypuknutí první světové války. Jednoduše byly neschopné správně docenit riziko spojené se sice malou pravděpodobností, avšak nebezpečnými důsledky. Nedaří se jim to ani nyní,“ uvedl Roubini v narážce na současné geopolitické konflikty.

Nastínil zároveň tři scénáře, které by mohly velice rychle změnit současný klid na finančních trzích a způsobit hlubokosáhlé potíže. Tím nejhorším by měl být teroristický útok na cíle v Evropě či USA. „Překvapivý teroristický útok by vynervoval trhy. Ty mají totiž tendenci přehlížet rizika událostí, jejichž pravděpodobnost lze jen těžko vyjádřit, ale mají klíčový dopad na celkovou důvěru ve chvíli, kdy se objeví,“ uvedl ekonom. Katastrofickému scénáři pak může nahrát další z klíčových rizik, před kterými trhy stojí.

Jako druhý kritický scénář totiž Roubini označuje případné eskalace konfliktů na Ukrajině a v Sýrii. Právě napětí v Sýrii ekonom vnímá jako potenciálně destabilizující prvek pro sousední země (Jordánsko, Libanon, Turecko). Šířící se napětí pak může daleko pravděpodobněji zasáhnout další státy a zvýšit napětí jak na finančních trzích, tak také v celých ekonomikách.

Třetí scénář zahrnuje možná rizika spojená s šířením lokálních konfliktů v důsledku systematických hospodářských obtíží. Jako příklad Roubini uvádí problémy rozvojových trhů z úvodu letošního roku. K těm došlo v situaci politického napětí a obav z ochlazení čínského hospodářství. V prostředí pokračujícího geopolitického napětí by tak například zvýšení sazeb Fedu mohlo při souběhu několika faktorů rozšířit celkové napětí na trzích a způsobit značné potíže globální ekonomice.

Zdroje: Project Syndicate, CNBC


Čtěte více:

„Fat finger“ zrušil omylem pokyny za 617 miliard dolarů
01.10.2014 16:05
Dnes ráno byly na tokijské burze zrušeny pokyny k obchodování s akciem...
Supermário hodlá přimět ECB k nákupu řeckých a kyperských
01.10.2014 16:40
Prezident ECB Mario Draghi tento týden představí detailní plán na náku...

Váš názor
  • Po pravdě řečeno je to tvrdý oříšek
    05.10.2014 10:59

    tohle správně přeložit do češtiny. Na správné pochopení něčeho podobného musí člověk už být v té řeči sběhlý a dokázat v té anglině myslet, Jinak se to nedá přeložit správně pár slovy, protože být complacent určitě neznamená být samolibý i když je to tak uváděno ve slovníku. Navíc v angličtině záleží na contextu a ve spojitosti s různými slovy dávaji stejná slova různý význam a proto ten, kdo chce pochopit co chtěl vypravěč říct' musi v té zemi nějaký ten rok žít a ne si jen něco "vygooglovat". A Navíc je rozdíl mezi engliš australskou, americkou a tou původní. Takže dokonce i Kalka s jejími, mimo mísu názory, dělá dobře že se nesnaží o překlad, ale uvádí to v originále. Jinak velice volně přeloženo chtěl autor říct' , že investoří jsou si až příliš zajedno než aby to, pro nedostatek zájmu, považovali za recionální. Tedy o nějaké samolibósti zde řeč není.
    Zemánek ale jiný
  • jinym radi ale sam neumi
    05.10.2014 0:45

    Takhle zprznit a prevratit vyznam ubohym prekladem se hned tak kazdemu nepovede. A co editor - tan je na tom asi jeste hur.
    Vesely
  • Ach ten angličtin ....:o))
    04.10.2014 10:56

    "...investors too complacent, or is their apparent lack of concern rational...." ano to davá smysl a je racionální. Ovšem to jak to přeložil překladatel nedává smysl vůbec. Otázkou zůstává proč někdo dělá něco v čem se nevyzná a neumí. Vlastně na to jsou čtenáři článků Patrie už zvyklí. Hlavně když si tady někdo něco vymýšlí nebo uvažuje nahlas nebo na papíru.
    Osička
  • co se tady dohadujete co je samolibost
    03.10.2014 20:22

    Ztělesněná samolibost se tady přece předvádí v plném svém slova smyslu každý den. Lepší vysvětlení nenajdete ani v Ottovu naučném.
    Logika
    • Re: co se tady dohadujete co je samolibost
      03.10.2014 20:31

      Dobry priklad - she stopped being so complacent after she was demoted. A jak to na ni pasuje.
      :o)))))).
  • práce s prameny
    02.10.2014 11:26

    "Are investors too complacent, or is their apparent lack of concern rational, given that the actual economic and financial impact of current geopolitical risks – at least so far – has been modest?" viz: http://www.project-syndicate.org/commentary/nouriel-roubini-asks-why-global-financial-markets-remain-buoyant-in-the-face-of-mounting-geopolitical-risks Je vidět, že si neumíte najít nejen strukturu dańových poplatníků ČR podle standardů EU, ale ani tento původní text.
    Kalka.
  • to co se
    02.10.2014 9:03

    v článku píše mi připadá jak v páté třídě základní školy..Burza už dávno měla spadnout na hubu a není ani snad možné, jak v tomto nefungujícím světě, můžou být akcie na 14 letých maximech a některé bankovní tituly na maximech historických..Proto si dovoluji tvrdit, že burza je připravená k záhubě.Investoři vyčkávají na to, co dnes řekne Draghi i když všichni dopředu ví, že když řekne něco pozitivního, tak to bude jen milosrdná lež
    ZUZKA
  • to že řekl Roubini?
    02.10.2014 7:20

    Racionální samolibost je nesmysl, protimluv. Teda, v gramatice jsem nevynikal, ale ze slohu jsem měl vždycky jedničku:-) Vsadím trenky, že samolibost je vlastnost, která vůbec nemá s racionálním chováním nic společného. Samolibost je neracionální chování. Samolibý člověk se může chovat jako nenažraný, arogantní, sociopat..., ale nikdy ne racionálně. Nevěřím, že to Roubini řekl... to musí být nějaká pomluva:-)
    Jesse
    • Re: to že řekl Roubini?
      02.10.2014 7:45

      spíš tam má být neracionální samolibost - je to podle mě špatně přeložený
      tk69
      • ale jo
        02.10.2014 8:25

        ...řekl "rational complacency". Když se nad tím zamyslíš tak to dává v kontextu smysl. Racionální = v započítávání pouze dobrých dat a ignoranci rizik.
        sean
        • Re: ale jo
          02.10.2014 8:28

          spíš tu "complacency" měli přeložit jako sebeuspokojení, což je taky význam.
          sean
          •  
            02.10.2014 8:35

            Sebeuspokojení taky není zrovna z kategorie racionálního chování... To je po ránu učení... uff:-)) Včera mě nasral Liverpool, když prohrál v Basileji, městě upálení mistra Jana Husa, uff uff :-))
            Jesse
            • kluci
              02.10.2014 8:51

              ...v tom je přeci kouzlo, přidaná hodnota Nuriela vymyslet neobvyklé slovní spojení, které nicméně dává nakonec smysl. Zkuste se na to kouknout jiným pohledem než češtinářky ze ZDŠ, která ví, že existuje něco jako burza a o trzích si myslí, že jsou každý týden ná náměstí a dobře se tam nakupuje..:-)
              sean
              • Re: kluci
                02.10.2014 8:56

                Já bych si dokázal nějaký význam ve spojení slov racionální samolibost představit např. u nějakého sociopata, ale dělá mi potíže tohle novosloví přiřadit trhům:-)) To by znamenalo, že všichni spekulanti jsou kokoti, tedy i my dva :-))
                Jesse
                • Hnacim motorem
                  02.10.2014 9:22

                  spekulantstvi je samolibost pramenici v racionalnim=vedomem sebepreceneni. Jednoduse: kokotstvi.
                  hm
                  • Re: Hnacim motorem
                    02.10.2014 9:36

                    motorem je chamtivost, nikoliv samolibost :-)
                    Jesse
                    •  
                      02.10.2014 9:44

                      chamtivost je jednim z projevu samolibosti. Jako treba pozivacnost :-)
                      hm
                      • to mi nejde na rozum
                        02.10.2014 10:23

                        Jak může mít spekulant rád peníze, když má rád víc sebe?:-))
                        Jesse
                        • Re: to mi nejde na rozum
                          02.10.2014 10:25

                          ...že by proto, že bez peněz nemá rád ani sebe?
                          sean
                          •  
                            02.10.2014 10:28

                            samolibost je duševní rozměr, peníze jsou velmi, ale velmi faktické reálie :-)))
                            Jesse
                            • je zase fakt
                              02.10.2014 10:29

                              že do guláše namíchám taky cibuli s masem... a jde to dohromady :-))
                              Jesse
                              • Re: je zase fakt
                                02.10.2014 10:32

                                ja taky netvrdim, ze chamtivost a pozivacnost jsou spatne vlastnosti :-)
                                hm
                                • chamtivost
                                  02.10.2014 10:36

                                  ...v jisté kvantitě je prospěšná. Poživačnost se nejspíš dědí, já za ni fakt nemůžu :-))
                                  sean
                                •  
                                  02.10.2014 10:35

                                  motor taky nemůže být založen na něčem tak špatném :-))
                                  Jesse
      •  
        02.10.2014 8:24

        jasně, ovšem očekával bych to od autora, nebo překladatele... předpokládám, že chodil do angličtiny :-))
        Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m