Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zpět do reality: Dluh některých zemí vypadá „minimálně neudržitelně“

Zpět do reality: Dluh některých zemí vypadá „minimálně neudržitelně“

24.10.2014 11:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Na začátku roku vše vypadalo růžověji. V dubnu, jen dva roky po tom, co Řecko bylo vystaveno největší restrukturalizaci veřejného dluhu v historii, si Řecko znovu došlo pro peníze na trh a získalo 3 mld. EUR v pětiletých dluhopisech s výnosem nižším než 5 %. V červnu jejich desetileté dluhopisy byly prodávány s výnosem nižším než 6 % a jejich španělští a italští kolegové šly do podobných dluhopisů ještě s menším výnosem. Ne tak daleko od těch německých. Ovšem ekonomiky zkroušených ekonomik se začaly znovu zasekávat a ECB je připravena udělat cokoliv, aby udržela eurozónu pohromadě.

Příjemná iluze o zlepšující se situaci vylétla definitivně oknem při globálních výprodejích 15. a 16. října. Výnosy řeckých státních dluhopisů překročily 9 %, spread mezi výnosy německých dluhopisů a těch problematických se rozšířil a výnos korporátních dluhopisů vyskočil ostře také. Část růstu můžeme přisuzovat zužující se likviditě na trhu dluhopisů. Bez ohledu na sazbu, i tyto problematické země dosáhly určité pevné země pod svými churavými nohami, zejména v oblasti korporátních dluhopisů, které těží také z informací, že ECB zvažuje nákup korporátních dluhopisů ve svém plánu nákupu aktiv.

Obavy o to, že zpomalující růst v eurozóně bude mít značný dopad na světovou ekonomiku, jsou vzrůstající. Deflace, která dělá dluhy hůře splatitelné, se zabydluje v těchto problematických ekonomikách a hrozí, že postihne eurozónu jako celek. Víra v to, že ECB bude schopná udělat něco v obou problémech má klesající trajektorii.

Mezi lety 2007 a 2013 poměr vládního dluhu k HDP v europrostoru vzrostl z 66 % na 93 %. Vrchol byl dramatičtější v periferiích. V Řecku poměr vystoupal až na 175 % a v Portugalsku se v podstatě zdvojnásobil na 129 %. Vysoký státní dluh nezbytně nelimituje hospodářský růst. Ale s tím, jak vzrostou výnosy dluhopisů, obsluha státního dluhu se stává složitější a složitější. Itálie s třetím největším objemem státního dluhu na světě, má každoročně obavy o to jak ten daný rok obsluhu dluhu ufinancuje. Podle odhadů Moody’s bude muset Itálie najít financování v objemu okolo 470 mld. EUR, což představuje zhruba třetinu jejího HDP. Nároky na financování ostatních zemí s problémy nejsou tak drastické, ale stále jsou vysoké.

ec

Předlužený komerční sektor také přidělává mnohým vrásky na čele. Takové firmy obvykle mají potíže růst, investovat a vážou bankovní kapitál, který by mohl pracovat pro lepší firmy. Celkový obrázek není až tolik ponurý. Navzdory problémům s italským státním dluhem, italské rodiny dluží méně než ty německé a nefinanční instituce nedluží o mnoho více. Španělský privátní sektor během několika posledních let snížil dluhovou zátěž a velká kapitalizace lokálních bankovních domů umožnila snazší odpis špatných úvěrů.

Ale typická země z periferie má obrovský podíl předlužených firem. Například v Portugalsku má okolo čtvrtiny všech firem dluh větší než pětinásobek své EBITDA – to je nejhorší výsledek ze všech zemí z periferie. A podíl nesplácených úvěrů stále roste jak v Portugalsku, Itálii i Řecku.

ECB zveřejní 26. 10. výsledek své hloubkové analýzy účetnictví velkých evropských bank. Očekává se, že se objeví několik vážných problémů. Banky už před testováním zvyšovaly objem kapitálu tak, aby se vyhnuly tomu, že budou označeny za problémové. Také se některé z nich raději odhodlaly k odepsání špatných úvěrů, než tlačení jich před sebou jako balvan.

Státní dluh vypadá mnohem nepoddajněji zejména pak ve světle nevýrazného růstu a postupnému sklouzávání k deflaci, která se postupně zabarikádovává v ekonomikách. Podle nedávné analýzy Fitch bude velmi těžké pro vysoce zadlužené evropské vlády redukovat poměr dluhu k HDP o 20 p. b. během osmi let. A to stále nejsme na předkrizových úrovních, i kdyby se jim to povedlo. Vlády potřebují hlavně mít nějaké přebytky, aby byly schopné splácet existující dluhy. MMF počítá s tím, že Itálie dosáhne takového bodu do roku 2018, ale u ostatních evropských dlužníků je už méně optimistická. Zvyšování daní a sekání nákladů státních rozpočtu je vždy těžké implementovat. Podle studie Uga Panizzana z Graduate Institute Geneve a Barryho Eichengreena z University of California na vzorku 54 rozvíjejících se a rozvinutých zemí se ukazuje, že dlouhodobé udržitelné přebytky jsou extrémně vzácné. Navíc lidé v jižních státech jsou už otrávení vlnami úsporných opatření, které měly masivní oběti ve smyslu nezaměstnanosti a snižování životního standardu. Více špatných zpráv a situace může vypadat znovu kriticky.

Zdroj: The Economist


Čtěte více:

Drony? Jak investovat do původně vojenské technologie
23.10.2014 15:00
Drony, které vzešly jako technologie používaná armádou, nově přechází ...
S Microsoftem na cestě k
23.10.2014 22:52
Americký gigant Microsoft dnes po trhu zveřejnil své hospodářské výsle...
Volvu se v 3Q14 dařilo, akcie ve Stockholmu poskočily o 14 %
24.10.2014 9:22
Švédská automobilka Volvo dnes ráno představila své hospodářské výsled...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m