Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pětihvězdičková akcie: Anheuser Bush

Pětihvězdičková akcie: Anheuser Bush

04.11.2014 16:30

O tom, jakou relevanci má hvězdičkové hodnocení akcií od společnosti Morningstar, se vedou diskuse. Určitým testem času už ale asi prošlo a nemuselo by být na škodu podívat se na to, jak vypadá fundament nejlépe hodnocených titulů. Před časem jsem poukazoval na zajímavé akcie společnosti Accenture nevědouc, že v abecedním řazení jde o první pětihvězdičkový titul od Jitřenky. Pokud se omezíme na historii a současné dispozice firmy, Accenture by ode mne klidně dostala stejný počet hvězdiček. Jak je na tom druhá nejlépe hodnocená společnost, pivovar Anheuser Bush?

Výkon akcií AB za posledních pět let je obdivuhodný absolutně, relativně k jiným pivovarům a dokonce i k trhu. „Dokonce“ proto, že (systematické) riziko AB je ve srovnání s trhem asi poloviční – jak se na správnou společnost běžného konzumu sluší a patří. Takže požadovaná návratnost by měla být znatelně menší, než u celého trhu. Návratnost realizovaná je ale za posledních pět let o desítky procentních bodů výše. Na druhou stranu musím říci, že pohled na následující graf ve mně budí velké pochyby o tom, že by volatilita akcií AB byla ve srovnání s trhem výrazně menší. Zdá se mi, že platí pravý opak:

1

Zdroj: FT

Z druhého grafu vidíme, že AB je schopen od roku 2010 soustavně zvyšovat tržby. Růst čistého zisku je pak bez přehánění explozivní. Údaje u grafů ukazují i návratnost vlastního jmění ROE a investic ROI. I když budeme ignorovat betu podle FT (0,5) a zvýšíme jí na 1, může se požadovaná návratnost u akcií AB pohybovat kolem 7 – 8 %. Její přímé porovnání s ROE je sice zkratkou, ale i tak je patrné, že AB by nyní neměl mít problémy s pokrytím nákladu kapitálu vlastního a ani celkového (tj. má vysokou EVA).

2

Zdroj: FT

V „AB InBev zůstal za odhady, zisku škodí situace v Rusku“ jsme se před několika dny mohli mimo jiné dočíst: „Anheuser-Busch InBev zvýšil EBITDA ve třetím čtvrtletí o 1,3 procenta na 4,75 miliardy eur ... čistý zisk za tři měsíce do září stoupl na 2,32 miliardy eur z 2,21 miliardy eur před rokem ... prodej piva ale klesl o 2,7 procenta. Společnost uvedla, že na objemu prodeje se projevilo zhoršení v Rusku a na Ukrajině a srpnové deštivé počasí na západě Evropy. Pokles prodeje zaznamenala také v Severní Americe a v oblasti Asie a Tichomoří. V Číně se jí naopak dařilo. Čínští spotřebitelé častěji sahali po jejích prémiových značkách Harbin a Budweiser a základní zisk jí tam stoupl o pětinu. „Domníváme se, že třetí čtvrtletí bylo z hlediska ukazatele EBITDA ojedinělé a neodráží očekávané budoucí trendy v byznysu,“ uvedla společnost“.

Tok piva tedy trochu vázne, jak to vypadá s tokem hotovosti? Ten je mnohem důležitější než popsaný vývoj ziskovosti. Na provozní úrovni je firma schopna postupně zvyšovat průtok penězovodem až na loňských 13,8 miliard dolarů. Provozní cash flow je pak vysoko nad investicemi do provozních dlouhodobých aktiv (CapEx). V posledních dvou letech ale s celkovými investicemi a tudíž i CF po investicích výrazně hýbají akvizice. AB každopádně loni přikročil k výraznému navýšení dividendy z 3,6 na 6,2 miliard dolarů, musel si ale pomoci zvýšením dluhu (stejně jako v roce 2012). Na druhou stranu jde o jednu z mála firem, která by měla silný tok hotovosti a neuchylovala se k masivním odkupům akcií.

3

Zdroj: FT

Tržní kapitalizace AB je nyní kolem 141,6 miliard dolarů. Pokud by se krátkodobé volné cash flow na vlastní jmění pohybovalo kolem 10 miliard dolarů, muselo by na ospravedlnění této kapitalizace CF ročně růst asi o 0,5 % ročně. Je to hrubý nástřel toho, co trhy od AB asi tak čekají – velmi mírný nominální růst. Úročený dluh dosáhl ke konci posledního čtvrtletí asi 54 miliard dolarů, hotovost asi 9 miliard dolarů. Měřeno k EBITDA minulého roku se poměr čistého dluhu k EBITDA pohybuje kolem 1,4. Silná rozvaha, stroj na generování hotovosti, ovšem operující na trhu, který nemá tu hlavní ingredienci, kterou investoři vyžadují – silný růst.

Pokud by si čtenář chtěl ohledně růstu pivního trhu udělat přesnější obrázek, nabízím data z Beeronomics 2013. Americký trh bude v podstatě stagnovat, řada dalších vyspělých trhů bude co se týče spotřeby na hlavu dokonce klesat. Světovou spotřebu tak bude zachraňovat Čína, jejíž spotřeba na hlavu by měla růst o 5 % ročně a v roce 2016 by měla dosáhnout 44 litrů. V tu dobu se země draka dostane na úroveň spotřeby v zemi vycházejícího slunce.

4


Čtěte více:

Pivovary Lobkowicz čepují své první hospodářské výsledky od IPO
27.08.2014 9:46
Nejmladší člen pražské burzy má za sebou velkou premiéru. Pivovary Lob...
Pivovary Lobkowicz: Chystáme novinky, konkurence je vysoká
27.08.2014 14:27
Vedení Pivovarů Lobkowicz je s výsledky hospodaření za první pololetí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data