Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Pozitivně naladěná ČNB a holubičí ECB - dva býčí signály pro korunu

Rozbřesk - Pozitivně naladěná ČNB a holubičí ECB - dva býčí signály pro korunu

07.11.2014 9:32
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Česká národní banka měla před včerejším zasedáním na výběr jak interpretovat globální makroekonomický vývoj a jeho průsaky do inflace a růstu. Při hodnocení se buď mohla inspirovat nedávno relativně jestřábím (či neutrálním) Fedem, který v poklesu cen surovin vidí v zásadě pozitivní věc anebo převzít rétoriku Bank of Japan, jež na stejný fenomén zareagovala holubičím způsobem (neboli tiskem nových yenů).

Guvernér ČNB Singer na své tiskovce pak včera nenechal nikoho na pochybách, že zvítězila první varianta. Ta fakticky vnímá nízkou cenu ropy jako pozitivní nákladový šok, který bude tlumit inflaci i v ČR, ale jinak spíše podpoří růst. Ten má být dále stimulován dozvuky devalvace koruny, takže ani tolik nevadí, že situace v eurozóně je horší než se čekalo.

Ve své nejnovější prognóze přitom ČNB očekává ekonomický růst v letošním a příštím roce 2,5 %, což je zhruba půl procentního bodu pod minulým výhledem. A o stejnou hodnotu snížila i inflaci očekávanou pro konec příštího roku. Zároveň prognóza – na rozdíl od té minulé – očekává ukončení kurzového režimu o něco později (v úvodu roku 2016, původně ve třetím čtvrtletí 2015), čímž se dostává do souladu s dřívějším postojem bankovní rady. Pozdější bude (podle této prognózy) i růst krátkých tržních úrokových sazeb. Mělo by k němu dojít až ve druhém čtvrtletí 2016, kdy by tříměsíční pribor měl prolomit hranici 1 %.

Fakticky jde o zreálnění výhledu centrální banky nicméně i tak jej považujeme za poměrně optimistický. Alespoň pokud jde úrokové sazby. Myslíme si, že kurzový závazek nebude až tak snadné opustit a hned zvyšovat úrokové sazby. Předpokládáme proto, že k obojímu dojde později a mezi těmito kroky navíc uběhne přece jen více času. „Normalizace“ úrokových sazeb proto bude podle našeho názoru probíhat déle a pomaleji.

Druhou pochybnost vyvolává přesvědčení centrální banky o výrazném zrychlení růstu mezd v podnikatelském sektoru. Byť se naší ekonomice daří už v letošním roce, růst mezd zůstává stále velmi umírněný a nepředpokládáme, že dojde k jeho silné akceleraci už v příštím roce. Ačkoliv zatím nemáme k dispozici podrobnou prognózu ČNB, stačí uvést, že minule centrální banka předpokládala, že mzdy porostou o více než 5 % už příští rok.

Eurodolar

Napjatě očekávané zasedání bankovní rady ČNB rok po devalvaci bylo završeno jasným poselstvím. ČNB neuvažuje o změně kurzového režimu a to ani při současném snížení výhledu inflace i odhadu ekonomického růstu pro následující rok. Jak vyplynulo z tiskové konference guvernéra Singera po zasedání ČNB, další devalvace tedy není na stole, přičemž v úvahu nebyla brána ani eventuální alternativa prodloužení kurzového závazku. Na čas tak končí debata o tom, zda intervenční hranice na úrovni CZK/EUR 27,0 není s ohledem na nízkou inflaci a její výhled nízko, což je pozitivní signál pro českou měnu. Stejně příznivě pro korunu v paritě s eurem fakticky vyznělo i zasedání ECB, které se na rozdíl od zasedání ČNB neslo jednoznačně v holubičím duchu.

Samotná koruna v reakci na tiskovou konferenci ČNB sice posílila, avšak jen v řádu několika haléřů. Další zisky s ohledem na vyznění politik ČNB a ECB podle nás v následujících týdnech přijdou, přičemž je možné, že pár EUR/CZK se podívá zpět k hranici 27,5.

Euro včera reagovalo na holubičí slova z ECB dalšími ztrátami na čerstvá dvouletá minima. Dnes jsou na programu čísla z amerického trhu práce. Očekáváme další výborný výsledek (přírůstek 230 tisíc), který by měl hrát dolaru do karet.


Čtěte více:

ČNB sazby nemění, intervenční režim na koruně pokračuje
06.11.2014 13:06
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové s...
ECB politiku nemění, ale chce mít připravené nové nástroje
06.11.2014 13:55
Evropská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní sa...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data