Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Český stát loni hospodařil šetrněji, než se čekalo

Český stát loni hospodařil šetrněji, než se čekalo

05.01.2015 14:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Státní rozpočet skončil loni se schodkem 77,8 miliardy , schválený rozpočet počítal s deficitem 112 miliard korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Předloni byl schodek rozpočtu 81,3 miliardy korun.

Na nižším než plánovaném schodku se podle MF podílely zejména vyšší příjmy daně z příjmu právnických osob a daně z přidané hodnoty (DPH). "Na straně výdajů došlo k úspoře zejména u neinvestičních nákupů a souvisejících výdajů (o 8,4 miliardy), u sociálních dávek (o 7,6 miliardy), případně vázáním výdajů v kapitole Všeobecná pokladní správa (pět miliard korun)," uvedlo MF.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 42 miliard na téměř 1,134 bilionu korun. Celkové výdaje vzrostly meziročně o 38,5 miliardy na skoro 1,212 bilionu korun.

Daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply o necelých 19 miliard na 569 miliard korun. Na DPH stát získal 230,2 miliardy korun, což bylo o deset miliard více než před rokem a o 11,5 miliardy více než plánovalo MF. "Toto navýšení je částečně dáno vyšší mírou spotřeby proti předpokládané spotřebě, na které byl založen odhad inkasa DPH státního rozpočtu 2014," uvedlo MF. Vliv měly také nevyplácené nadměrné odpočty DPH za listopad a prosinec 2013 a opatření pro boj s daňovými úniky.

Na dani z příjmu právnických firem stát loni získal 89,4 miliardy korun, což bylo meziročně o téměř osm miliard korun více. Naopak na spotřební dani to bylo meziročně o 2,4 miliardy méně, celkem 134 miliard korun.

Na sociálních dávkách stát vydal 496 miliard korun, meziročně o 6,3 miliardy více. Zároveň to ale bylo o 7,6 miliardy méně než plánovalo ministerstvo.

Ministerstvo financí zároveň informovalo, že státní dluh loni poprvé od roku 1995 klesl, a to meziročně o 19,7 miliardy na 1663,7 miliardy korun.

Saldo státního rozpočtu v mil.
rok2002200320042005200620072008200920102011201220132014
saldo-45.716-109.053-93.684-56.338-97.580-66.392-20.003-192.394-156.416-142.771-101.000-81.264-77.782
Zdroje: ČTK, MF


Váš názor
  • kráva se strhanýmí mozkovými závity
    06.01.2015 21:29

    tady ostatní nazývá dvoumozkovými bun'kami. No když je Putin a Zemák její idol tak se není čemu divit. Včera se mi zdálo jak jí Zeman zachránil život. Ona mu chtěla vlézt do prdele a on jí uhnul......
    ..
  • hloupoučká kráva
    06.01.2015 13:13

    Jen se nevytáčel krávo. Včetně dph!! Jasný důkaz, že platíš dph... kategorie maloodběratel - domácnost (MOO), platný od 1. 1. 2015. Ceny jsou uvedeny včetně DPH. VČETNĚ DPH. Kapišto kundo?? http://www.ppas.cz/sites/default/files/pdf/ceniky/elektrina/2015/EE_cenik_2015_MOO_PRE_4.pdf
    ??
  • hloupoučká psychopatka
    06.01.2015 11:24

    kategorie maloodběratel - domácnost (MOO), platný od 1. 1. 2015. Ceny jsou uvedeny včetně DPH. VČETNĚ DPH. Kapišto kundo?? http://www.ppas.cz/sites/default/files/pdf/ceniky/elektrina/2015/EE_cenik_2015_MOO_PRE_4.pdf
    ..
  • Jak bych to rekl
    05.01.2015 18:10

    jsou to jen machinace s cisly. Cesky stat je maly, naraznikova zona uprostred evropy. Svet ze zmensuje a vetsi narody jako Nemecko a Polsko se musi nekam rozsirovat, nejmensi odpor je na uzemi CR. Zeme je systematicky zadluzovana, korupce udrzovana, chapadla prorostla, je to jen vazal ktery pomalu ale jiste vymira. Sice naprd ale je to humanni reseni globalniho prerozdelovani kolace. Na politiku nenadavejte, vse je jen jedno velke divadlo, sranda musi byt i kdyby na chleba nebylo.
    Mezernik
    • Re: Jak bych to rekl
      05.01.2015 18:33

      Co tím chceš říct? Že češky píchají němci a poláci? Zmenšení státních hranic nepozoruji. Není čas přestat se vymlouvat na velké bratry a konspirace a udělat si pořádek z vychcánky v místní politice či začít každý sám u sebe? Pravní stát můžeme německu jen závidět.
      Velkamedvědice
      • Medvidku pando
        05.01.2015 19:35

        Pokud chce rise byt mocna, musi okolni zeme udrzovat v rizenym chaosu, aby ji neprerostly a nestaly se hrozbou a nebo z nich udela protektorat. Priklad: USA ma protektorat z Kanady a v chaosu udrzuje Mexiko, Polsko a Nemecko maji protektorat z CR a udrzuji ho nekonkurenceschopny, vozi sem odpadky a nekvalitni potraviny, maji tu levnou pracovni silu, mohou podplacet ceske politiky aby jim prodaly strategicky podniky a casti infrastruktury. Je to beh na dlouhou trat, zmensovani hranic nepozorujes, protoze je hustota obyvatel zatim velka ale tak za 100 let muze dojit k deleni.
        Mezernik
        • Re: Medvidku pando
          05.01.2015 20:48

          ... zbídačených 9 milinů lidí? Nevěřím.
          ☺lolek☺
          •  
            05.01.2015 21:12

            to je cil a idealni stav, ne aktualni stav
            Mezernik
        • Re: Medvidku pando
          05.01.2015 19:46

          Odpadky sem vozí jen díky tomu, že je kupujeme nemyslíš?? To je holt trh. Máš možnost výběru. Kupuji kvalitní výrobky a neočekávám, když stojí kvalitní syrové maso přes sto korun, že koupím salám z masa za 70..Žádná konspirace, pouhá lidská blbost...
          Velkamedvědice
          • ty ses narodil včera?:-)
            05.01.2015 19:52

            Cena 70- za kilo je odpovídající. Už jsi někdy viděl párky z masa?:-))) Mouka, chrupavky, kůže, lepidla, barviva a oční bulvy jsou někde na 10,- za kilo. Takový vídeňský párek, mňam mňam :-))))
            Jesse
            • Re: ty ses narodil včera?:-)
              05.01.2015 20:00

              Tak já kupuji párky, když ne u prvovýrobce řezníka, tak s obsahem masa na 80% procent a šunku nad devadesát. Teď jsem přeuzoval domácí klobásy Tauris zipsus, strašná dobrota,,,Ne mouka a otryskané kuře..o)
              Velkamedvědice
              •  
                05.01.2015 20:07

                Tak já si dělám klobásy a párky sám. Ovšem musím uznat, že třeba do debrecínek se mouka dát musí, to je recept :-))
                Jesse
                • džesie
                  05.01.2015 20:16

                  Tyhle chci zkusit http://recepty.vareni.cz/domaci-klobasy-podle-hynka/komentare/
                  Velkamedvědice
                  • Re: džesie
                    05.01.2015 20:20

                    Takových receptů jsou mraky. Časem beztak najdeš vlastní parketu a budeš do nich dávat ingredience podle sebě:-)) Jinak bych tu chemickou sloučeninu pragandu místo normální soli nedával. Na maso to má smysl, ale do klobás ji nedávej. Za těch pár dní z masa nezmizí a sníš to:-)) Jinak u klobás je mnohem důležitější než obsah správné uzení. Dělám zásadně jen studeným kouřem. Jenom jemné debrecínky je něco jinýho, tam se sušit maso nevyplácí:-)) Tož pak napiš jak jsi dopadl:-))
                    Jesse
                    • klobásy
                      06.01.2015 4:20

                      Na ten recept jsem před vánočním uzením také koukal, ale přišlo mi tam moc kmínu a česneku. Po porovnání s jiným receptem od řezníka jsem tedy letos kořenil následovně. Na 10 kg masa 200 g soli, 25 g pálivé papriky, 50 g sladké, 25 g pepře, 85 g česneku, 10 g mletého kmínu a 1 l vody. Udil jsem 6 hod při teplotě 75°C a byly výborné. Uzení studeným kouřem mě hodně láká, ale zatím není čas a chuť :-). Zavařování proběhlo letos prvně, 4 zkušební sklenice. Do dvou jsem dal klobásy uzené jen 4 hodiny a zavařované ihned, ty další jsem zavařoval až po vychladnutí, uzené 6 hod. Část zalitá až po okraj, druhá část jen 2 cm po dně, vše vepřovým vývarem ze zabijačky. Uvidím, které budou nejlepší:-)
                      vlcak
                      • Re: klobásy
                        06.01.2015 8:26

                        Tohle dělám nejraději - libové maso hovězí 20 %, libové maso vepřové 35 %, tučné maso vepřové 45 % - - - koření na 10 kg masové směsi: 200 g - sůl, 40 g - červená paprika pálivá, 90 g - červená paprika sladká, 20 g - mletý kmín 20 g - mletý pepř, 10 g - majoránka, 6 g - jedlá soda, 6 g - práškový cukr, 3 g - muškátový oříšek, 3 g - muškátový květ, 1 g - tymián, 200 g - třený česnek (dle chuti nekonečně více). Je to na trvanlivé klobásy studeným kouřem na 24 hod. a nemusím je vůbec zavařovat. Vydrží klidně rok, ale u mě sotva :-))
                        Jesse
                        • Re: klobásy
                          06.01.2015 8:34

                          To je zajímavý, ta soda a cukr, to jsem nikde nečetl. A s tím uzením to děláš jak? Přerušíš to např. po 12 hod. a druhý den znovu, nebo jedeš nonstop? Já se totiž při uzení zmatlám už za 12 hod, 24 hodin bych tedy určitě nevydržel :-)
                          vlcak
                          •  
                            06.01.2015 9:12

                            Non-stop se musí, ale je to otázka zvyku. Když máš dobré topeniště a "zadusíš" ho jen tak, aby doutnal, tak dobré dřevo vydrží doutnat dlouho a navíc je kouř studený. Prostě záleží na dřevu. Já si klidně schrupnu 2 x 4 hodinky a uzení se nepřeruší. Má to ale chybu, nesmí se u toho chlastat, abys neodpadl:-)) Ale někdy seženu někoho na střídačku, jako na vojně:-)) Ta soda má svůj efekt, něco se v tom mase děje zdravého a soda časem vyprchá, takže bez obav... Kámoš takhle udí suché klobásy jako špek, někdy i 3 dny. Ale je to pak super chuťovka.
                            Jesse
                            •  
                              06.01.2015 9:26

                              To se ti řekne, nesmí se chlastat. Když já to mám do hospody tak blízko, že stíhám přikládat i z ní. Na začátek mám pár klobás na přeuzení a pak už nosím svoje. No a po dvanácti hodinách uzení, které dávám masu, jsem rád, že dám všem ochutnat a jdu do peří:-) . Musím tedy dle tvé rady najít nějakého toho statečného vojína, nebo to naučím manželku :-).
                              vlcak
                              • vlčák, džesie
                                06.01.2015 9:42

                                Diky za tipy kluci..Jinak k přerušovanému uzení. Maso dříve udili třeba týden a klidně přerušovali. /Já udím naso tak 12 hodin, takže přerušuji maximálně soulož..o)
                                Velkamedvědice
                                • Re: vlčák, džesie
                                  06.01.2015 9:56

                                  12 hod? To pak zavařuješ, ne? Já nejméně 24 hodin a nechám ho viset v chladnu i s tím nasedaným kouřem... se furt dozrává. Po pár měsících jsou ty dovážené pršuty a šunky proti mýmu masu pribiňák pro děcka :-)))
                                  Jesse
                    • Džesie
                      05.01.2015 20:24

                      Jasně! Přewsně tak to beru.. Souhlas s obojím, rychlosůl dávat nebudu, vůbec nedávám rychlosůl ani na uzené../A je pro poprvé, abych mohl experimentovat! Zhruba na 4 kila boku, 4 kila plecka a dvě kila hovězího nkrku nebo zvěřiny..
                      Velkamedvědice
                      • Re: Džesie
                        05.01.2015 20:29

                        JJ Neudím vyloženě studeným, ale tak kolem 80 stupňů..Le tos ale budu dělat ještě jednou ty tauris, chutnají jako vyloženě domácí, co mě kluci vozili ze slovenska a chci je zkusit zavařit s kůží, co jsem nechal z uzeného, aby měli správný rosol. Jsou dlouhé skoro 20 cáku, tak jsem dnes jsem objednal sklenice weck, jak od babiček, sklo, gumička, sklo a kovové svorky..http://www.konzervovani.cz/df/eshop/1-1-ZAVAROVACI-SKLENICE-WECK/0/5/72-Sklenice-vysoka-chrestovka-1040ml
                        Velkamedvědice
                        • super medvěde
                          05.01.2015 22:40

                          dík za link, takové sklénky bych potřeboval :-))
                          Jesse
          • Medvidku pando
            05.01.2015 19:50

            Nejde tu o to, co kupuju ja, ty nebo Jesse, jde o to, na co ma a co kupuje tech spodnich 9 milionu a od toho se to odviji. Vcetne minimalni mzdy, kdyz nedovolis, aby stat vedle tebe zbohatl, bude se ti snaz uplacet, snaz zkupovat a snaz manipulovat zbidacenym obyvatelstvem. Rise ma 3 moznosti: udelat protektorat, udrzovanej chaos a nebo to nechat plavat a jednoho dne se nechat prerust.
            Mezernik
            • Re: Medvidku pando
              05.01.2015 19:58

              Neběřím. Jak jsem psal. Takoví chudáci to nebudou, když mají mobily a plné nákupní košíky. Pro levné bordely v akcích projedou daleko více jen objíždkou po obchodech..Jogurty za 3 Kč, paštika za 70..Čím levněji tím lépe. Co je k hovnu plný koš, protože to bylo v televizi a souded to má. Proč koupit za 7kč špinavou mrkev k očištění, když mohou koupit očištěnou nakrájenou a balenou za 20 a podobně. Není to znouze ale z lakoty. Stačí místo 15 gramů gothaje koupit k rohlíku 7 gramů šunky. Viděls koůlik žrádla tahají bezďáci z popelnic? Ale každé druhé dítě musí mít tablet a super dotykáč, protože ho má soused..V mém okolí nejsou boháči , nestýkám se ze smetánkou a už to většina pochopila..Méně je více.
              Velkamedvědice
              •  
                05.01.2015 20:00

                Nerikam, ze jsou to vsechno Risske intriky ale ani neverim, ze zadny neexistujou a vse je jen nahoda.
                Mezernik
        • Re: Medvidku pando
          05.01.2015 19:45

          Ty máš teda slovník - "protektorát, nekvalitni potraviny, okupace, agenti CIA"... nechceš s tím už přestat? Vyvadil je tady debil, ale určitě není ekonom. Naštěstí :-))))
          Jesse
          •  
            05.01.2015 19:53

            Kdo rika, ze popisuju konspiraci a ne svuj zlomyslnej plan?
            Mezernik
        • Mezerník
          05.01.2015 19:43

          Já to spíše vidím jako Forman v Hoří má panenko. Na nějakou dobu se zhaslo a tombolu si vybraní češi z kontakty z minula či díky "právní tmě" rozebrali sami..
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.08.2019
15:34Očima byznysu: Nepravé maso a nepravé cigarety mohou mít leccos společného
7:37Víkendář: Postavili jsme si naleštěnou past. Je z ní cesta ven
23.08.2019
22:01Obchodní válka opět posílá trhy k zemi
17:48S nákupem zlata se odjakživa pojí obrovské riziko
16:47Čína zavádí cla a bankéři se zdráhají snižovat sazby. Závěr týdne svědčí dluhopisům, ale zle na tom nejsou ani akcie  
16:43Powell: Ekonomika USA si vede dobře. Fed bude konat, jak bude zapotřebí
15:37Perly týdne: Dividendy v nemilosti, zdroje jsou a u nás končí datové pohádky
14:39Střet se stupňuje: Čína uvalí na USA cla za 75 miliard dolarů, Trump velí americkým firmám z ní odejít...
13:03CNBC: Obří čínský dluh nelze dále ignorovat
11:24Berlusconi svádí bitvu s miliardářem o to, kdo se postaví Netflixu
10:57Začíná summit G7, v novém formátu bude jednat o nerovnostech
10:53Powell nemusí dodat kýženou podporu. Výnosy rostou a dolar sílí, akcie však zůstávají v klidu a rostou  
10:14Hasbro kupuje majitele Prasátka Peppy a míří do sféry médií
9:18Rozbřesk: Německé firmy pod tlakem klesajících zakázek
8:59Evropské burzy zřejmě otevřou v plusu, čeká se ale na Powella  
8:44Japan Tobacco International uvádí na český trh vlastní e-cigaretu
8:40Reuters: Boeing plánuje navýšit v únoru produkci 737
8:36Británie a Jižní Korea podepsaly dohodu o obchodu po brexitu
5:47Reich: Indický experiment naznačuje, co udělá s ekonomikou velký peněžní šok
22.08.2019
22:02Wall Street držela na uzdě horší makra

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data