Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Holomajzna ECB - prozradíme QE, nebo neprozradíme?

Holomajzna ECB - prozradíme QE, nebo neprozradíme?

21.01.2015 17:59
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

"Komunikace a transparentnost se v minulých dekádách staly výrazně důležitějšími složkami centrálních bank a jejich význam bude v následujících dekádách ještě narůstat." Právě tato slova v dubnu loňského roku pronesl v jednom ze svých projevů šéf ECB Mario Draghi. I proto je s podivem, že ECB dnes ve spolupráci se zahraničními agenturami rozehrála doslova měnovou holomajznu plnou zmatku a nepochopení.

Vše odstartovala šokující zpráva, která problikla na obrazovkách předních světových informačních agentur (Bloomberg) – ECB uvedla, že navrhne QE v objemu 50 mld. EUR měsíčně, které poběží do roku 2016. Reakce trhů na sebe nenechala takřka vůbec čekat. Eurodolar během pár minut odepsal 0,5 %, když trhy pochopily vyjádření jako jasný signál, že se chystá prudká měnová expanze. V případě, že by totiž QE trvalo do konce roku 2016, jak se klidně ze zprávy dalo odtušit, celkový objem by vyšplhal nad 1 bil. EUR, což je na horní hranici konsensuálních odhadů. Pro euro by taková zpráva znamenala další vystupňování již tak patrného medvědího tlaku. Nicméně, netrvalo to dlouho a eurodolar se jako bumerang vyškrábal zpět na hodnoty okolo 1,165. To když ECB odmítla svá údajná slova komentovat a na trhy vrátila nejistotu ohledně konečné podoby a spuštění QE.

V téhle fázi se proto vyplatí uvést pár spekulací, které se s ohledem na dnešní zmatek nabízejí k vysvětlení. Tím prvním, bohužel nejlogičtějším, je, že zprávu získal některý z novinářů od člena ECB výměnou za příslib mlčenlivosti. Etická praxe novináře praví - "sliby a gentlemanské dohody se mají dodržovat". Bohužel se však vždy najde (jako je tomu ostatně u všech profesí) pár jedinců, kteří nepsané zásady čestného jednání nedodrží. Kór když je ve hře takový sólokapr, jakým bezesporu je jedna z nejdramatičtějších měnových expanzí v dějinách ECB. Vysvětlením by samozřejmě mohla být také rétorická nešikovnost některého z členů centrální banky, který prostě prozradil více než měl. Tomu mimo naprostého profesního diletantství (holt ECB je rétorickým Olympem, na kterém se chyby prostě dělat nemají) nenahrává ani utajení jména „upovídaného bankéře". Třetí, skoro až konspirační vysvětlení, problesklo některými deníky. Podle nich si ECB prostě jen chtěla vyzkoušet, jak trh na její (zítřejší) kroky zareaguje. Upřímně řečeno, to už je přece jen trochu přitažené za vlasy.

Od spekulací se proto vraťme raději k faktům. Zítra nás čeká zasedání, na kterém s největší pravděpodobností ECB svůj program odkupu aktiv představí. Nebo jej alespoň slovně přiblíží. Odhaduje se, že by se QE mělo pohybovat v rozmezí 500 mld. – 1 bil. EUR. Čím vyšší hodnota, tím větší tlak na euro a sazby na cílených státních dluhopisech a (s největší pravděpodobností) naopak podpora pro (bankovní) akcie. Kromě toho je pak jisté, že šéf a zkušený rétor Draghi zítra na tiskové konferenci projde skutečnou zkouškou ohněm. Dnešní omyl totiž ještě vyostří pozornost finančních trhů, které napjatě vyčkávají na konečnou podobu jedné z nejvýznamnějších kapitol v měnové historii ECB. A určitě si nikdo nepřeje, aby jí psali nešikovní rétorové, kteří nedokáží klíčový komunikační nástroj správně ovládat. Draghi v tomto směru již několikrát prokázal své schopnosti a zítra se tak pokusí měnové holomajzně dodat onen ztracený řád...


Čtěte více:

ECB s eurem zamávala ještě před jednáním, unikly informace o QE
21.01.2015 17:53
Euro mělo v průběhu dnešního dne nejprve tendenci postupně posilovat. ...

Váš názor
  • QE
    22.01.2015 13:11

    EURUSD sa pri oznámení QE nad 1 bilion prepadne a potom bude rásť nad dnešné high, lebo sharing rizika bude na jednotlivých štátoch (ich CB) a nie celkovo na ECB. // Ale najviac sa mi páčia slova exčlena ECB (inak Nemec) a šéfa UBS - Podľa jeho slov je jedno, čo Draghi dnes urobí. Inflácia v eurozóne sa nepriblíži k cieľu ECB počas najbližších rokov.
    Open_mind
  • Jáj, a čo je to také oné "holomajzna"?
    22.01.2015 1:18

    "Holomajzna je slangový výraz pro hru postrádající jakýkoliv systém. Skládá se pouze z osobních soubojů bez kombinace. "
    Šaňo
  •  
    21.01.2015 19:22

    Já bych s tím QE zítra ještě nezačal.
    Zdravý rozum
    • k čemu
      21.01.2015 22:09

      ten defétismus. Experiment dokázal, že to funguje, byť na jiném kontinentu a úplně jiném prostředí. Při 7% úroku p.a. se vrátí dvojnásobek půjčky, čili oběživo roste i když se netiskne během 10-ti let. Když ho natisknu ve chvíli, kdy chybí a srazím úrokové míry na nějaký čas k 0%, takže se je nevyplatí syslit, jejich dostatek a láce ekonomiku rozhýbá. My chudáci, co žijeme z ruky do úst se inflace bát nemusíme a to horních 1% si dobře ohlídá. Jenom ta ekonomika musí fungovat na principu - musím být lepší a levnější, nikoliv levně koupím, draze prodám (což m.j. je bohužel podstata našeho konání tu na burze). Ovšem ti, kterým se daří, peníze cpou do úspěšných společností, které je dál rozmnoží a to není až tak špatné. Není to ale kapitalismus, který nezná špinavé peníze!
      lime
      • Re: k čemu
        21.01.2015 23:21

        ahoj, myslím, že se trochu mýlíš, neochota pracovat a lehkost žití na dluh je podle mne hlavní potiž a přiliš velký podíl přerozdělování, v tom procesu ať už u nás nebo v Bruselu se "propálilo" už několikanásobně více než je plánované QE Navíc inflaci si Evropa se svým stárnoucím obyvatelstvem dovolit nemůže, s očekávanou strukturou obyvatelstva nesmí ! inflací zničit úspory lidí na důchod, nejsme v US kde je mnohem větší podíl úspor v akciích a přes zvyšování cen se to trochu kompenzuje tady znamená nulový nebo negativní úrok jen to, že se spořílci ještě více "kousnou" a nepustí chlup, představa že někdo vybere účet kde má rezervy a půjde si koupit třetí TV, druhé auto nebo co je možná sen politiků ale ne realita, protože utracení úspor se rovná "ztrátě" 100% takže sezení na penězích stále vychází lépe :o), redukce byrokracie a přerozdělování, snížení zdanění práce a návrat milionů prac. míst co jsme se vyexportovali do Asie to by možná byla cesta, jenže politik raději pošle 500 Eur každému to je jen pár kliknutí myší :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          23.01.2015 8:56

          vsichni se budem muset zapojit do pestovani potravin a naroubovat na torzo ekonomickeho systemu, ktery po centralnich baňkách zbude, nejaky flexibilni komunismus nebo komunitni support, aby ti duchodci i deti meli co papat, pac nul a jednicek se nenazerou, ba ani si s tim nezatopi narozdil od bankovek (plyn bude asi na pridel od rusaka a temelin, tezko rict, jestli pusti lidem eletriku zdarma, asi tezko) a za 20 let si za ne stejne koupi ho\/no, uz ted veskere meny klesaji v hodnote k nule s velice solidni akceleraci.
          Azb
  • ???
    21.01.2015 18:26

    Co je přitaženého za vlasy na možnosti že si to chtěli vyzkoušet ? Po tom fičáku na franku by to byla celkem logická úvaha, kdyby Euro ruplo o 30% tak by řekli info je nepravdivé a zařídili by se, takhle holt jen no comment a zítra to jen potvrdí :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: ???
      21.01.2015 19:51

      přesně tak, taky mi to připadá jako nejpravděpodobnější varianta, že vyzkoušeli reakce. Jen mám dotaz na autora článku pana Šumberu, prosím pěkně, " ... holomajzně dodat onen ztracený řád ... " ona měla ECB někdy řád?
      Marťanka
      •  
        21.01.2015 21:07

        Dobrý den, pokud máte pravdu a skutečně ECB takříkajíc "testovala" trhy, tak je to z mého osobního pohledu velice nešťastné. Přece jen je politika ECB stejně jako každé centrální banky postavena na důvěře a tu obdobné kroky pouze podrývají. Co se týče termínu řád - v tomto směru i s ohledem na výše uvedené vyzdvihuji pouze Draghiho rétorické schopnosti (umění správně předávat zamýšlené kroky ECB veřejnosti). To jestli s kroky jeho měnové politiky souhlasím, na což tuším narážite oním "ona měla ECB někdy řád?", je zcela jiná otázka...
        •  
          21.01.2015 21:44

          Dobrý večer, moc děkuji za reakci. Máte pravdu, že jsem to napsala nepřesně. Psal jste o schopnosti Draghiho mluvit. I když někdo rétoricky dokonale vystupuje, tak musím předně řešit CO mi tak pěkně říká. To je to hlavní - CO a až potom jak. A ECB dle mne, nám bude pomocí QE škodit. A že nám Draghi neřekne: Vážení je to v loji, ale bude mlžit, pěkně mluvit a používat spoustu cizích slov, to není na poklonu. Jednou musí přijít zúčtování, QE od ECB jen odsouvá problém a zvětšuje ho. Ale to nikdo z ECB říct nemůže. Do poslední minuty nám budou tvrdit, že vše je pod kontrolou a vše je OK.
          Marťanka
          •  
            22.01.2015 8:42

            Souhlasím, že „CO“ je mnohem významnější, než forma, jakou se veřejnosti podá. A přestože dozajista máte pravdu, že QE není všemocným lékem na hospodářské potíže, v aktuální situaci ECB moc jiných trumfů v rukou nezbývá. O dodávky likvidity z programu LTRO banky zájem nejevily, sazby jsou na minimech a oživení v eurozóně je pomalé. V kombinaci s nákladovým šokem v podobě poklesu cen ropy to následně znamená, že se dostáváme na dostřel reálné hrozbě deflace. S ohledem na zkušenosti Japonska (ta tzv. ztracená dekáda) je obava z poklesu cen poměrně nasnadě. Růst inflačních očekávání, kterým by QE mělo dopomoci, proto vnímám (nutno dodat bohužel) jako logickou volbu. K Vámi zmíněnému účtování – tohle je všeobecný neduh samotné povahy ekonomiky postavené na komerčním bankovnictví a tzv. fiat penězích. Jejich expanzí a restrikcí dochází ke smršťování a kontrakci v hospodářském cyklu. Otázkou pak je, kdy ono zúčtování přijde. V USA QE nespustilo prudkou inflaci, jak mnohé teoretické koncepty proklamovaly. Možná přijde později, možná vůbec. V tom je právě kouzlo reality, kde teoretické základy dostávají nový rozměr a často se od původních závěrů zcela odchýlí. Ještě jedna věc k ECB. ECB sice možná nejednala v posledních letech vždy úplně správně, nicméně často jí k tomu vedly nevyhnutelné okolnosti. Tak například v roce 2009 reagovala na finanční krizi, která se díky sekuritizaci rozlila do celé ekonomiky. Následně odkupovala řecké a periferní dluhopisy, když země čelily defaultu. Tím vlastně zachraňovala eurozónu, která je svou povahou velice křehkým skupenstvím (zdaleka nikoliv optimálním dle Mundelova teoretického konceptu). Nyní pak zachraňuje hospodářství eurozóny, ve kterém existují markantní ekonomické nerovnosti (např. rozdíly mezi Řeckem a Německem), které země společně přes veškerou snahu nejsou úplně ochotny řešit (neexistuje společná fiskální politika). I proto je debata ohledně šikovnosti ECB nutně debatou o celém hospodářském systému eurozóny. Rozhodně se nechci stavět do pozice obhájce ECB, snažím se jen poskytnout druhý pohled, který se občas v hromadě (často oprávněné) kritiky ztratí. Pro mě osobně je mnohem důležitější soustředit se na důsledky, které ECB svým rozhodnutím může finančním trhům přinést (vliv na eurodolar, akcie, dluhopisy). Měnověpolitické hodnocení bych proto raději přenechal fundovanějším odborníkům (za Patrii určitě kolega Tomáš Vlk). Nicméně moc děkuju za zajímavé podněty k zamyšlení. Vychází mi z toho všeho ono tradiční – nic není černé nebo bílé. ?
            •  
              22.01.2015 14:41

              Dobré odpoledne, dovolím si ještě přidat reakci. Proč bych měla být já jako občan, který není omotán nesplatitelným dluhem, vítat, že ECB chce "naplnit inflační očekávání"? Mě osobně inflace poškozuje. Je dobře, že ECB nákupem státních dluhopisů "zachraňovala eurozónu"? Podle mne ne. Ano, ECB se snaží řešit problémy, ale problémy k jejichž vzniku a prohlubování významnou měrou přispívá. No, bylo by to na dlouhé debaty ˘ tak raději přeji, pohodový zbytek dne, klidný pátek a krásný víkend.
              Marťanka
      • 21.01.2015 20:04

        byl dneska na pohřbu...taková chvilka na vyčištění hlavy, zemřel starý nemocný člověk....jeho život měl určitý řád, daný možnostmi, okolnostmi, rodinou. Jeho prioritou bylo pomáhat dětem, vnoučatům, pravnoučatům. Dělal to po svém a často slýchával, že tam či onde to mělo být jinak..i ode mě. Nevím jestli jsem měl pravdu, není to již podstatné...ale vím že ECB a Evropa s ní umírá pomalu...je takový pomalý kontinuální pohřeb. ECB nepomáhá lidem, plebejcům, ale těm, kteří žijí z potu a krve těch plebejců. Nejsem ani sentimentální ani komunista. Jsem jenom zděšen a zklamán. Zase bude chvilku "líp"? A potom...
        el mrcoch
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.