Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč kupovat dluhopisy, když je tu National Grid?

Proč kupovat dluhopisy, když je tu National Grid?

03.02.2015 17:57

Britská ekonomika patří mezi ty, které si v dosavadním součtu vedou mezi vyspělými zeměmi lépe. O britském akciovém trhu to ale neplatí – je to jasně patrné například ve srovnání s americkými akciemi. Mimo jiné to je určitá indikace toho, že masivní monetární stimulace na zvednutí cen akcií ani zdaleka nestačí (a to je dobře). Dnes bych rád pokračoval v analýzách dividendových tipů od BoAML (viz předchozí příspěvky) a to právě pohledem na zástupce britského trhu – společnost National Grid.

Jde o poměrně známou firmu, která podniká v UK i USA a v portfoliu má hlavně přenos a distribuci s výrobou elektřiny, plynovody, skladování LNG. Tedy utilita jak vyšitá. Dokazuje to i její beta, která dosahuje hodnoty i na veřejné služby nízké: 0,32. Konkrétní cenový vývoj v porovnání s britským trhem a dalšími evropskými utilitami ukazuje graf. NG z něj vychází jako vítěz jasně porážející FTSE a úplně s přehledem i jinak notně strádající EON a EDF:

bch1

Zdroj: FT

Dividendový výnos NG podle FT i BoAM převyšuje 4,5 % (mě vychází znatelně níže – viz výkazy CF). Pokud vezmeme v úvahu onu nízkou betu, tedy nízké systematické riziko, je jasné, proč jde o kandidáta na zajímavou alternativu k dluhopisům. Takové výnosy nyní zhruba nabízí Brazílie, bezpečné přístavy jsou samozřejmě někde úplně jinde. Proč tedy kupovat dluhopisy, když je tu NG a spol.? Samozřejmě je to otázka rizika – pravděpodobnosti, že NG a jí podobné tituly dividendu neudrží. A připomeňme si, že dividendové výnosy jsou vysoko buď kvůli nízkému očekávanému růstu CF firmy (pak jde skutečně o logickou alternativu k dluhopisům), nebo právě kvůli vysokému riziku (pak jde o past, která se jako tato alternativa jen tváří).

Tržby společnosti dokazují její „utilitní“ charakter, zisky jsou ale rozházenější. Návratnost vlastního jmění dosahuje překvapivě vysokých 18,3 %, ale návratnost aktiv a investic je mezi 4 – 5 %. Abychom tato čísla mohli nějak zhodnotit, musíme odhadnout požadovanou návratnost. S tak nízkou betou, jakou NG má, a výnosy britských vládních dluhopisů na 1,4 % se požadovaná návratnost může pohybovat kolem 3,6 %. Je to téměř neuvěřitelně nízké číslo a ve srovnání s ním nevypadá ani uvedená návratnost investic tak zle (je ale jen aproximací skutečně relevantní návratnosti, kterou bychom měli měřit na základě CF).

bch2

Zdroj: FT

Firma je historicky schopná generovat 3,7 – 4,8 miliard liber provozního CF, minulý rok to bylo rovné 4 miliardy liber. Investice do provozních dlouhodobých aktiv se pohybují mezi 3,1 – 3,4 miliardami liber. CF po investicích, respektive po CapEx, je ve výsledku poměrně rozházené, minulý rok se pohybovalo kolem 0,9 miliardy liber, klesalo ale také až k 0,5 miliardě, či naopak vystoupalo k 1,7 miliardám liber. S těmito částkami firma buď kupuje jiné firmy, vyplácí je akcionářům, splácí dluhy, nebo je hromadí v rozvaze. Minulý rok se pak dividendy v podstatě rovnaly CF po CapEx, k tomu firma ale prodala nějaká aktiva a snížila dluh:

bch4

Zdroj: FT

Firma má asi 26 miliard úročeného dluhu a asi 3,5 miliardy hotovosti, čistý dluh se tedy pohybuje kolem 22,5 miliard liber. EBITDA o něco málo převyšuje 5 miliard. Jako rychlý test síly (pravé strany) rozvahy dáme tato dvě čísla do poměru a zjistíme, že čistý dluh je na hodnotě znatelně převyšující 4. Tím se nám dostává odpovědi na případnou otázku, jak může být takový rozdíl mezi vysokou návratností vlastního jmění a nízkou návratností investic – ta druhá je totiž masivně zapáčená. A samozřejmě je to i informace týkající se rizika. Ale pozor! Ona nízká beta už v sobě tuto páku odráží. Správná interpretace celé věci je tedy taková, že i přes takto vysokou páku má firma velmi nízké (systematické) riziko. Jinak řečeno, bez páky by šlo o ještě mnohem méně rizikovější firmu. To je „učebnicový“ pohled, k němuž je ale záhodno zdůraznit selský pohled - zadlužení firmy skutečně není nijak nízké. Výrazně se ale nehýbe a evidentně se tak nachází na úrovních, se kterými management nemá problém. Třeba s nějakým zvyšování dividend z „rezerv“ se tu ale asi počítat nedá.

Co kdyby NG dovedla soustavně generovat 1 miliardu liber po investicích (a pro akcionáře)? Kdyby následoval „dluhopisový“ scénář a tato částka byla v čase konstantní, hodnota vlastního jmění společnosti by dosahovala asi 31,5 miliardy liber. Současná kapitalizace se pohybuje něco nad – konkrétně na 35,1 miliardách liber. Ono CF by na její ospravedlnění muselo dlouhodobě růst o 0,35 %. Což stále v podstatě říká, že investoři tuto akcii jako dluhopis už asi nějaký čas chápou. Není to tak dávno, co se spekulovalo o tom, že podobné akcie budou už zanedlouho trpět, protože přijde doba růstu sazeb (tj., rostoucí sazby zvednou atraktivitu dluhopisů a nastane odliv peněz z jejich akciových alternativ). No a místo toho tu nyní hledíme na výnosy klesající k nule, či dokonce pod ní. O japonizaci Evropy (dlouhodobě nízkých sazbách) na těchto stránkách přemítám už také nějakou dobu. Nemusí to sice být hlavní scénář, ale určitě má stále velkou pravděpodobnost.


Čtěte více:

Rebelie německých centrálních bankéřů vzorem pro ECB
03.02.2015 15:41
Pro vývoj německého centrálního bankovnictví byl klíčový říjen roku 19...
Santander, největší banka EMU, zvýšila zisk o 70 %
03.02.2015 11:56
Španělské bance Santander, která je největší bankou v eurozóně, stoupl...
Euro se odpoledne vydává rychle vzhůru
03.02.2015 17:39
Pro dnešní vývoj na finančních trzích byly důležité hlavně dva faktory...

Váš názor
  • Jsem dlouho v NG
    04.02.2015 11:29

    můžu taky doporučit. :o)
    Harp.
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů