Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portfolio penzijních fondů – jak se vyznat v jednotlivých třídách aktiv? (část 2.)

Portfolio penzijních fondů – jak se vyznat v jednotlivých třídách aktiv? (část 2.)

05.04.2015 13:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Pohled na statistiky mluví jasně – český národ je v otázce odkládání peněz na penzi zodpovědný. A to je dobrá zpráva. U penzijních společností si na důchod spoří (ke konci roku 2014) 4,897 mil. obyvatel, což představuje takřka tři čtvrtiny způsobilého obyvatelstva (ve věkovém rozmezí 18 – 64 let). Přesto není bezmezné nadšení na místě. Čísla mají totiž tu moc, že bez kontextu dokážou zakrýt nepříznivé skutečnosti. Ve srovnání s rokem 2013 totiž loni počet účastníků v penzijních společnostech (oněch 4,897 mil.) klesl o 3,4 %. Intuitivně se nabízí otázka – proč?

Svou roli bezesporu hraje současné složení vlády, nedůvěra nových klientů a často také nesrozumitelná struktura investic účastnických fondů penzijních společností. Právě jim jsou věnované následující řádky.

Na úvod jen velice zjednodušeně připomeňme, jak celý systém spoření funguje. Vedle prvního pilíře, který funguje na průběžném systému financování (aktivní obyvatelstvo odvádí peníze do státní kasy, ze které následně zamíří k penzistům), koexistují „fondový“ (druhý) pilíř a (třetí) pilíř „penzijního připojištění“. Druhý pilíř umožňuje účastníkům navýšit pojistné na důchodové spoření, v rámci třetího pilíře pak získávají nárok na státní příspěvek a daňové úlevy. Odváděné peníze spravují penzijní společnosti, které je skrze své fondy (dynamický, vyvážený, konzervativní a státních dluhopisů) ve snaze o zhodnocení investují. Jako klient tedy při uzavření smlouvy o penzijním spoření musíte obezřetně volit fond, jehož investiční strategie je Vám nejbližší. Určitě pak nezaškodí seznámit se s jednotlivými třídami aktiv, do kterých spravované prostředky míří.

Produkty peněžního trhu

Mezi produkty peněžního trhu patří krátkodobé půjčky s dobou splatnosti maximálně do jednoho roku. V zásadě se jedná o velice konzervativní produkty, u kterých výnos dosahuje spíše desetin procenta. V minulém roce do této třídy zamířilo zhruba 9 % veškerých prostředků držených ve transformovaných fondech (konkrétní údaje pro účastnické fondy penzijních společností bohužel Asociace penzijních společností ČR neuvádí. Účastnické fondy však ve srovnání s transformovanými spravují výrazně nižší objem aktiv, proto procentuální hodnoty příliš nevychýlí).

Dluhopis

Dluhopis fakticky představuje formu závazku, v níž se dlužník zavazuje splatit věřiteli k předem stanovenému datu vypůjčenou částku, navýšenou o výnos ve formě jedné či více kuponových plateb. Nejoblíbenější jsou mezi fondy dluhopisy státní. Všeobecně totiž panuje víra, že státu jaksi nehrozí bankrot a vyrovnání závazků z jeho strany nebude ohroženo. I proto penzijní fondy preferují dluhopisy jednotlivých zemí, před těmi korporátními. Sluší se však dodat, že se i mezi státy najdou takoví, kteří si přízeň penzijních fondů nevyslouží. Stejně jako v bance půjčku spíše dostane solventní klient s nadstandardním příjmem a bezúhonnou historií plateb, také na trhu se státními dluhopisy přitáhne pozornost investorů spíše bezpečná země. Riziko nesplacení je u ní výrazně nižší, což investoři pochopitelně oceňují.

Pokud si v bance chcete půjčit peníze, zaplatíte úrok. Stejný princip funguje také na trhu se stáními dluhopisy. Jsou to pak právě bezpečnější země, které za možnost získat peníze od investorů musí zaplatit menší úrok. Rizikovější státy musí k upoutání investorova oka nabídnout vyšší výnos, kterým platí za vyšší riziko.

Dluhopisy jsou vůbec nejoblíbenější třídou aktiv mezi (transformovanými) fondy. V loňském se na portfoliích podílely 88,9 %.

Akcie

Akcie je majetkový cenný papír představující přímý podíl na základním kapitálu společnosti. Jeho koupí získává držitel přístup ke dvěma formám zhodnocení. Prvně si každoročně (mnohdy spíš kvartálně) přijde na dividendu. Ta představuje část zisku společnosti, který je investorům vyplacen. Druhý zdroje potenciálního zbohatnutí spojeného s držením akcií představuje kapitálové zhodnocení. Pokud koupíte akcii za 100 a její hodnota vzroste na 200 , právě rozdíl ve výši 100 představuje Vaše kapitálové zhodnocení. Akcie jsou všeobecně považovány za rizikovější třídu, i proto je jejich zastoupení v portfoliích fondů výrazně nižší. Výjimku tvoří pouze dynamický fond.

Skladba portfolia fondů penzijních společností

Při skladbě portfolia hraje roli hned několik faktorů. Prvním je samotná povaha fondu. Zákonnou povinností penzijních fondů je nabídnout alespoň jeden konzervativní fond, struktura dynamičtějších strategií je pak plně v jeho režii. Zjednodušená poučka pak zní – „čím rizikovější profil fondu volíte, tím větší část prostředků míří do akcií“. Dobrý manažer fondu se však pochopitelně neřídí poučkami, ale promptně reaguje na vývoj trhu. Ten je totiž svou povahou živelnou strukturou, na které často teoretické koncepce rychle vezmou za své. I proto se můžeme setkat se situací, kdy dynamický fond sází ve větší míře na dluhopisy, než-li na akcie. Kupříkladu ve chvíli, kdy ceny akcií stoupají do stratosférických výšin, může opatrnější strategie nákupu dluhopisů ochránit peníze spořené ve fondu před nemalými ztrátami. Manažer fondu si však musí stejně tak dát pozor, aby akciová složka ve chvílí rychlého růstu trhů představovala dominantní procento, jinak své klienty ochudí o atraktivní zhodnocení, které akcie historicky nabízejí.

V prvním díle s názvem Penzijní spoření – odpovědný přístup v boji s „ekonomicky chmurnou“ demografií jsme se zamýšleli nad smysluplností penzijního spoření. Druhý díl s titulem Portfolio penzijních fondů – jak se vyznat v jednotlivých třídách aktiv? nás provedl jednotlivými třídami aktiv a dal nám nahlédnout na problematiku skládání portfolia penzijními fondy. Do úspěšného složení skládanky nám zbývá zodpovědět poslední otázku, který z nabízených fondů si vlastně vybrat? Právě tomuto tématu je věnována poslední část našeho miniseriálu o penzijním spoření s názvem Jak si správně zvolit penzijní fond – historický souboj akcií a dluhopisů?



Čtěte více:

Investiční výhled na rok 2015 – Akcie
28.12.2014 14:00
První dvě části Investičního výhledu na rok 2015 s podtituly Ekonomika...
Hororový scénář Grexitu a jiné varianty
26.03.2015 15:32
Jízdenka do vlaku Euro měla být jednosměrná, alespoň to byl původní p...
Penzijní spoření – odpovědný přístup v boji s „ekonomicky chmurnou“ demografií (část 1.)
04.04.2015 13:00
Řízení osobních financí představuje náročnou disciplínu. Velká spousta...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university