Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co měl Bernanke zmínit…

Co měl Bernanke zmínit…

24.04.2015 17:45

O bývalém šéfovi Fedu se nyní hodně hovoří a zejména v souvislosti s jeho prací pro Citadel (viz „Když si chce centrální bankéř trochu přivydělat“). Ben Bernanke svým kariérním krokem opět rozvířil obecnou diskusi o „průtoku“ lidí mezi soukromými společnostmi a významnými státními institucemi. Diskuse se ale nikam nedobere, i zde jde o oblast, kde se můžeme uregulovat k smrti, jediným řešením je ale osobní integrita lidí, kteří na relevantních pozicích pracují. I proto považuji za mnohem zajímavější druhé téma, do kterého pan Bernanke nedávno napustil novou energii – stimulace, „uměle“ nízké sazby, apod. (zde viz „Ben Bernanke: Proč jsou úrokové míry tak nízko?“).

Pan Bernanke si na svém blogu ohledně Fedu a sazeb možná trochu protiřečí s dřívějšími prohlášeními ohledně toho, zda Fed může, nebo nemůže významně ovlivnit dlouhodobé sazby. To ale není cílem mé dnešní poznámky. Bývalý šéf Fedu totiž hlavně tvrdí, že sazby nejsou, na v médiích a různých komentářích už roky zmiňované, „umělé“ úrovni. Důvodem je, že Fed se je snaží nastavit tak, aby odpovídaly tzv. sazbám přirozeným. Jejich úroveň neznáme, takže musíme používat odhady. Tyto odhady nemusí být úplně přesné, ale Fed v principu drží sazby tam, kde by měly „přirozeně“ být.

Uvedená argumentace je pravdivá, ale zároveň se trochu točí v kruhu. Stále se totiž nabízí klíčová otázka, která podle mne v textu není dost dobře zodpovězena: Proč Fed prostě nenechá trh, aby se k „přirozeným“ sazbám dopracoval sám? Či jinak řečeno: Proč musí Fed trhu pomáhat, aby se sazby dostaly na „přirozenou“ úroveň? Pokud se pokusíme na tyto otázky odpovědět, zabrousíme už do oblasti, kterou různé ekonomické školy mohou chápat rozdílně, ale stále jde o relativně jednoduchou (ale opomíjenou) věc. Moje interpretace je následující:

Na té nejjednodušší úrovni je tržní sazba určena prostě tím, jak moc je (zamýšlených) úspor a (zamýšlených) investic. Převažují-li ty první, sazba klesá, až se trh vyčistí a naopak. Pokud třeba lidé propadnou pesimismu, chtějí více spořit a tlačí své úspory na trh. Firmy ale tyto vyšší úspory použijí na investice pouze tehdy, pokud klesne cena úspor – tedy sazba. Už zde ale narážíme na to, že pesimismus se pravděpodobně dotkne i ochoty investovat a trh se bude čistit dost problematicky. Ale to nyní nechme stranou a nechme „fungovat“ jen základní mechanismus, kde by neměl být problém s dosažením „přirozené“ sazby. Ta tedy čistí trh s úsporami a následně zajišťuje dostatečnou poptávku a tudíž i zaměstnanost v celé ekonomice. Zde by Fed svým aktivismem napáchal více škody než užitku.

Jedním z hlavních problémů při onom tržním hledání „tržních“ sazeb je ale to, že trh funguje přes peníze. Nejlépe to uvidíme na pokračování onoho příkladu s recesí: Vyšší skepse a nejistota nás (domácnosti i firmy a finanční instituce) vede k potřebě držet rezervy, „nepouštět se do velkých akcí“. Naše snaha snížit příjmy a zvýšit úspory se tak může změnit v pouhou potřebu držet hotovost. V primitivní ekonomice bychom mohli říci, že lidé v extrémnějších případech nechtějí více spořit (půjčit jiným a tím sazby tlačit dolů a čistit trhy), ale chtějí držet více peněz doma - „pod polštářem“. Jenže takové chování má přesně opačný důsledek – sazby porostou, protože na trhu není dost likvidity a propast mezi investicemi a úsporami se bude prohlubovat (a celá ekonomika bude ještě více trpět).

Ekonomové v souvislosti s popsaným příkladem hovoří o tom, že vzrostla poptávka po penězích – ne poptávka po bohatství, ale po tom, že chceme větší část našeho bohatství držet v hotovosti. Tedy v likvidních a bezpečných aktivech. Pokud by Fed na tuto změnu nereagoval, sazby by rostly a celá věc by se jen zhoršovala. Někdo možná může tento jev považovat za symptom očistné kreativní destrukce, ale ve skutečnosti jde o naprosto zbytečnou destruktivní destrukci. Té se Fed, respektive většina centrálních bank snaží zabránit tím, že odhaduje přirozené sazbysazby, které by panovaly bez působení onoho „peněžního“ faktoru, a na ně se zastřeluje.

Celé to má hodně nuancí, ale mělo by být jasné, proč musí Fed pomáhat trhu v tom, aby našel „správné“ sazby. V dokonalé ekonomice s flexibilními cenami by tak činit nemusel – ceny by klesly a (reálná) peněžní nabídka a poptávka by onen peněžní faktor pořešily. V praxi se ale z takového čekání na Godota, které je ale nejednou doporučováno, stává ona destruktivní destrukce.

To, jak složité je optimální nastavení sazeb v praxi, je pak dobré demonstrovat ne v USA, ale u našich sousedů v eurozóně. Následující graf ukazuje, jak tam měly sazby vypadat podle Taylorova pravidla na periferii a v jádru a kde se nacházely v reálu. Oba cíle jsou většinou dost daleko od sebe a skutečné sazby pak znatelně nadržují jádru. Jeden z důvodů, proč by bylo dobré být velmi opatrný při všech černobílých soudech o rozhazovačné periferii a dobře spravovaném Německu. Ale to už je z jiného soudku.

Bernanke obr.png


Čtěte více:

Ruské zpravodajské služby intenzivně válčí proti Západu
24.04.2015 15:00
Jak se ukazuje v souvislosti s kybernetickými útoky na Spojené státy z...
Pimco: Výhled pro rozvíjející se trhy
24.04.2015 13:00
Jednotlivé rozvíjející se trhy (EM) jsou rozdílně citlivé na vývoj na ...
Varoufakis pro Project Syndicate: Nová dohoda pro Řecko
24.04.2015 11:00
Tři měsíce jednání mezi řeckou vládou a našimi evropskými a mezinárodn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů