Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valuace stále dost vysoko, medvědi snad daleko

Valuace stále dost vysoko, medvědi snad daleko

06.05.2015 17:30

Klíčové číslo popisující současnou situaci na amerických akciích (a asi i výhled) je 17,2. Je to PE indexu SP 500 ze čtvrtého května a do kontextu ho můžeme zasadit následovně: V prvních pokrizových letech bylo pro PE těžké prorazit hranici 13. Tam dnes (co se týče fundamentu i sentimentu) určitě nejsme, proto je lepší uvažovat o tom, že před krizí byla významnou rezistencí hranice PE na hodnotě 15. Současné úrovně (tj. kolem 17) pak nalezneme jen v roce 2004, kdy šlo ale o lokální valuační maximum, které trh rychle opustil a začal se zaobírat onou patnáctkou. Posun PE ze současné úrovně na 15 by pak sám o sobě představoval oslabení trhu o 12 %. Jenže tlaky nejsou pouze na valuacích.

První z dnešních obrázků ukazuje vývoj zisků očekávaných pro rok 2015, 2016 a pro plovoucích 12 měsíců. Po roce 2011 bylo tempo jejich růstu poměrně stabilní, vše ukončila zisková „ropná krize“ z podzimu minulého roku. Je pozoruhodné, že tato krize na ziscích ropných firem a přidružených odvětví není ani náznakem vyvažována tím, že by se nižší ceny ropy projevily na vyšší ziskovosti jiných odvětví. Jinak řečeno, při pohledu na trh a zisky firem by se zdálo, že takový prudký pokles cen ropy ekonomice výrazně škodí. Tak tomu ale samozřejmě není a zatím se spíše zdá, že stojíme před jednou ze situací, kdy jsou zájmy Wall Street a zájmy tzv. Main Street poněkud odlišné.

s1


Graf nás ale hlavně informuje o tom, že konsenzus týkající se zisků žádného optimismu nenabírá, naopak. Čímž se také vracím k onomu relativně nafouknutému PE – v této situaci je jeho našponování mnohem vyšší, než kdyby zisky rostly tempem typickým pro roky před rokem 2014. Čímž se s trochou pesimismu zase poměrně hladce můžeme přesunout k dalšímu obrázku, který nám hezky shrnuje hlavní charakteristiky medvědích trhů a kolapsů po roce 1926:

sěě

Zdroj: JPM

V grafu jsou vyznačeny poklesy z rekordních maxim, za „medvědí“ hranici je považován propad trhu převyšující 20 %. Takových od roku 1926 nalezneme 10 a z celkového pohledu je celkem jasné, že ty nejvážnější jsou na počátku a na konci sledovaného období. Pokud bychom vstali špatnou nohou z postele, mohli bychom tvrdit, že ten jedenáctý propad bude tedy ještě větší, fundamentalista by se ale dožadoval nějakého pevnějšího základu tohoto tvrzení. Dáme-li stranou „neznámé neznámé“, nabízí se několik „katalyzátorů“ – od Řecka, přes poměrně vysoké valuace až po hodně známou neznámou ve formě už snad i přesignalizovaného a přesto stále obávaného posunu v kurzu americké monetární politiky. Za sebe ale musím říci, že teorii „dobře už bylo“ moc nevěřím*.

Před časem jsem tu zmiňoval pravidlo 4/4/4. Je to takové moje zjednodušené vodítko odvozené na základě historických zkušeností. Ty ukazují, že pro akcie bývá kritický růst výnosů desetiletých vládních dluhopisů nad 4 %, přiblížení růstu mezd k cca 4 % a pokles nezaměstnanosti k cca 4 %. Všechny tyto indikátory jsou zatím hodně vzdáleny tomu, aby jasně indikovaly nějakého medvěda**. Jinak řečeno, od popsaného vysokého PE a vývoje zisků by k propadu dosahujícímu minimálně 20 % (tedy k té jedenáctce) mělo být ještě daleko. Medvědí úvahy tedy stále považuji za úvahy o černých labutích, které jimi vlastně nejsou, protože o nich uvažujeme.


*V tabulce pod grafem nalezneme stručný popis každého z brtníků. Z něj je patrné, že utahování monetární politiky bylo pro medvěda charakteristické jen ve čtyřech případech, stejnou četnost má extrémně vysoká valuace a komoditní šok. V naprosté většině případů šlo oslabení ruku v ruce s recesí. Z grafu lze vystopovat i známé Velké uklidnění, které se projevilo i na medvědech. Jde o období osmdesátých a devadesátých let, kdy došlo k výraznému zklidnění a poklesu volatility růstu HDP, či inflace. Nebýt propadu trhu z roku 1987, mohli bychom tvrdit, že po medvědech tou dobou nebylo ani vidu, ani slechu. Propad onoho roku 87 byl přitom hodně výjimečný. Nenalezneme u něj totiž žádný znak typický pro jiné propady a JPM jen poznamenává, že za ním stál „přehřátý trh“.

**Samozřejmě je ale nelze brát dogmaticky. Dnes je situace jiná například kvůli tomu, že fiskální i tradiční monetární náboje jsou v podstatě vystříleny a objevil-li by se nějaký nečekaný negativní šok, celá čtyřková teorie bude skutečně jen teorií.


Čtěte více:

Další průlom od Tesly?
06.05.2015 13:30
Ředitel společnosti Tesla Elon Musk představil ve čtvrtek nový baterio...
Kvůli Zemanovi se jmenování nových profesorů ve čtvrtek neuskuteční
06.05.2015 13:54
Jmenování nových profesorů se ve čtvrtek neuskuteční. O odložení slavn...
Americké firmy nabírají méně zaměstnanců, data ADP se zhoršují
06.05.2015 14:26
Zaměstnanost v americkém soukromém sektoru se zvyšuje pomaleji, než se...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university