Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Řecká dohoda, jednání ECB, čínské HDP, maloobchodní tržby v USA, Fed a výsledková sezóna 2Q15 ... týdenní výhled

Řecká dohoda, jednání ECB, čínské HDP, maloobchodní tržby v USA, Fed a výsledková sezóna 2Q15 ... týdenní výhled

13.07.2015 15:00
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Další zásadní "řecký víkend" skončil a opět to vypadalo na neúspěch. Lídři však s jednáními pokračovali, v pondělí ráno konečně nalezli shodu a oznámili dohodu s Řeckem. Vzhledem k velké nedůvěře je nový program pomoci podmíněn rychlým schválením dojednaných reforem v řeckém parlamentu a zbývají dořešit i další věci. Pro začátek je ale pro trhy zásadní informací, že se Řecko s velkou pravděpodobností vyhne krachu a odchodu z eurozóny. Podle toho také vypadá úvodní pozitivní reakce rizikových aktiv, ke kterým se ale nepřidává euro. Téma bude ještě poutat pozornost právě v souvislosti se schvalováním reforem. Pokud se však nezačne rýsovat nějaké zásadní ohrožení dohody, bude se sledovat čím dál méně.

V souvislosti s Řeckem zůstává zásadní postoj ECB, která by však díky poslednímu vývoji měla vyčkávat a umožnit tak řeckým bankám přežívat. ECB má ve čtvrtek měnové jednání. Nějaké změny v nastavení měnové politiky nejsou pravděpodobné a riziko představovalo především Řecko, jehož pád by případně přinutil banku uklidnit situaci ve zbytku bloku. Zřejmě to ale nebude nutné, takže ECB může deklarovat připravenost k zásahu, ale jinak asi potvrdí aktuální nastavení politiky i jejího výhledu, tedy že QE bude pokračovat aspoň do září 2016.

Čína, která v posledních dnech také slušně rozvířila dění na finančních trzích, trochu sešla z očí, když se tamním autoritám podařilo zastavit pád akcií. Burzy pokračovaly v růstu také v pondělí. Do hry se ale tento týden zapojí nová data. Vedle průmyslové výroby a maloobchodu bude zveřejněn údaj o HDP za druhé čtvrtletí, které zřejmě přineslo zpomalení. Ekonomika by podle odhadů měla vykázat růst pod 7 procenta. Výraznější zpomalení by přitom nejen zvýšilo obavy z dalšího vývoje ekonomiky, ale mohlo by i zabrnkat na napjaté nervy čínských akciových investorů.

Z americké ekonomiky se dozvíme vývoj maloobchodních tržeb za červen. Vzhledem k poklesu prodejů aut čekáme pouze stagnaci nebo jen mírný nárůst maloobchodu. Dále budou z USA přicházet čísla o průmyslu. V případě samotné výroby věříme v mírný růst za červen, který by měl konečně přerušit negativní sérii. Lehkou nápovědou o červenci budou průzkumy aktivity v New Yorku a Filadelfii.

Hned několik zástupců Fedu má v nadcházejících dnech naplánováno vystoupení. Pozornost ale bude směřovat hlavně k pololetní zprávě o situaci v ekonomice, kterou přednese Janet Yellenová postupně v obou komorách Kongresu. Americká ekonomika sice překonává špatný první kvartál, ale její výsledky až tak skvělé nejsou. Navíc se zvýrazňují některá rizika, jako například Čína. Očekávání o úrokových sazbách Fedu se posunula, náš předpoklad zůstává, že první růst přijde v prosinci, trh započítává do cen růst sazeb spíše až v příštím roce. Právě stanovisko předsedkyně Fedu bude mít značný vliv na to, zda se odhady znovu upraví.

Z eurozóny přijde vývoj průmyslu v květnu, finální údaje o inflaci a výsledek německého průmyslu ZEW. Všechny tyto údaje by měly mít na trhy pouze omezený vliv. Z Británie nás čeká důležitá inflace a data z trhu práce. Japonská centrální banka bude rozhodovat o měnové politice a její rozhodnutí doprovodí komentář guvernéra Kurody.

Úvod americké výsledkové sezóny za 2Q15 v podání Alcoy vyzněl poměrně rozpačitě. Pod slabšími výsledky/výhledem je podepsán zejména převis nabídky na straně čínských státem dotovaných producentů, jenž má neblahý dopad na koncové prodejní ceny hliníku.

Po chudším úvodu se již v tomto týdnu rozbíhá výsledková sezóna naplno. Největší pozornost přitáhnou tradičně velké americké bankovní domy (reportují všechny s výjimkou Morgan Stanley). Banky pak doplní několik zajímavých jmen z dalších odvětví ekonomiky (např. J&J, Intel, Delta Air Lines (DIP), eBay, Google, nebo GE). Do konce měsíce zveřejní své výsledky přes 3/4 tržní kapitalizace indexu S&P 500.

Do výsledkové sezóny za 2Q15 vstupujeme takřka přesně v bodě, kde jsme otevírali výsledkovou sezónu za 1Q15. Tj., tržní konsenzus pro meziroční nárůst zisku v rámci indexu S&P 500 počítá ve 2Q15 s -6,4 % yoy (+0,4 % yoy ex-energetika), přičemž výsledkovou sezónu za 1Q15 jsme začínali s -6 %. I skladba očekávání je velmi podobná 1Q15, když by měl být meziroční růst zisků brzděn především levnou ropou a silným dolarem. Vzhledem k tomu, že tyto dva trendy započaly až ve 2H14, počítáme s pozvolným odezníváním souvisejícího negativního bazického efektu (na yoy bázi) až ke konci FY15. Mimo to byl 2Q15 poznamenán nejdříve pokračující várkou slabších makro-dat, na kterou navázalo v druhé půlce kvartálu zlepšení zejména v oblastech (např. trh práce, spotřebitelská důvěra, maloobchodní tržby, apod.), které by mohly mít pozitivní vliv na spotřebu a příslušné sektory ekonomiky. Dle našich odhadů by měl na nečekaný pokles ekonomiky v 1Q15 (-0,2 %) navázat ve 2Q15 růst o 2,5-3 % sa. ann.

Výsledkovou sezónu za 1Q15 jsme ovšem ve finále končili s meziročním nárůstem zisků o +0,3 % (ex-energetika dokonce +8 % yoy). Vzhledem k lepšící se kondici domácí ekonomiky je tak i tentokrát dost možná zaděláno na poměrně úspěšnou výsledkovou sezónu, alespoň relativně k tržním očekáváním. Ve hře je mimo domácí ekonomiky totiž i určitá stabilizace na trhu s ropou. I když nejsme toho názoru, že již bylo dosaženo nové dlouhodobé rovnováhy, ropa (jak WTI, tak Brent) se během 2Q15 pohybovala v průměru o zhruba 20 % výše než v 1Q15). Stejně tak došlo i ke zpomalení tempa posilování dolaru. Co se ale týče reálných dopadů do korporátních výsledovek, půjde spíše o zmírnění tlaků, než nějaký citelný katalyzátor, což je dáno dlouhodobým hedgingovým/futures aspektem měnových/energetických kontraktů (tj. proběhnuvší vývoj se projeví s citelným časovým odstupem, navíc ne v poměru 1:1).

Na úrovni tržeb se ve 2Q15 počítá s 4procentním meziročním poklesem (v souladu s 1Q15; +1,3 % yoy ex-energetika), hlavními viníky jsou opět ropa (tržby energetických koncernů -32 % yoy) a dolar.

Očekávaný meziroční růst zisků pro letošní rok se nyní pohybuje na úrovni +1 % (ale +7,4 % ex-energetika!), což je o 5 ppt níže než začátkem roku. Vzhledem k aktuálním valuacím na amerických akciových trzích je to dle našeho názoru i horní mez potenciálního výnosu (řekněme střední - vyšší jednociferný), který letos americké trhy investorům skýtají.

Jinými slovy, pro tuto chvíli nepočítáme s další expanzí poměrových ukazatelů. Případný růst akciových trhů se tak bude muset opírat o nárůst korporátních zisků. Ten by měl již v příštím roce po odeznění již zmiňovaných bazických efektů (na ropě/dolaru) dle tržního konsenzu opět dosahovat dvojciferného tempa.

V korporátní Evropě reprezentované indexem Stoxx Europe 600 by měly letos zisky růst zhruba 7procentním tempem, když je tamní situace ve srovnání s USA zrcadlová, neboť Evropa je čistým importérem ropy a čistým exportérem zboží a služeb, což je ještě posíleno slábnoucím eurem. Vzhledem k uvedeným fundamentům a proběhnuvší korekci v Evropě je tak dle našeho názoru vhodná příležitost pro opětovné lehké nadvážení západní Evropy na úkor USA.
Meziroční růst zisku v rámci indexu S&P 500 by měl i tentokrát táhnout, navzdory mírnému zpomalení ve srovnání s 1Q15 sektor zdravotnictví (zisk +6 % yoy). V závěsu by měly být cyklická spotřeba (na čele s automobilkami) a IT (díky hardwaru – čili Applu).

Přehnaně konzervativní se nám jeví tržní očekávání ohledně finančního sektoru, jehož zisky by měly klesnout o 1,6 % yoy, včetně stagnace u velkých univerzálních bank. Fundament se přitom oproti 1Q15, kdy narostly zisky sektoru o 7,4 % yoy, příliš nezměnil. Na trzích stále panuje zvýšená volatilita příznačná pro 1Q15, která výrazně podpořila příjmy investičních divizí velkých bank. U některých tříd aktiv dokonce došlo k jejímu dalšímu nárůstu. Silnou sadu výsledků by tak mohly představit zejména banky exponované na některé třídy aktiv ve FICC segmentu finančních trhů (jmenovitě sazby a FX). Vzhledem k vývoji na trhu se státními dluhopisy, kdy jsme byli v průběhu kvartálu svědky (mnohdy/mnohde impulzivních) nárůstů výnosů, bychom mohli začít pozorovat i kýženou stabilizaci/nárůst čistých úrokových marží. Odpovědi na tyto otázky se ostatně dovíme již v tomto týdnu.

Celý výhled si klienti Patria Plus a Investor Plus mohou stáhnout v sekci Akcie – Výzkum - Analýzy.


Čtěte více:

Konsolidace na trhu burzovních makléřů Patrii posílí, říká CEO Patria Finance Jiří Vyskočil
15.07.2015 16:50
Téměř přesně před rokem se Jiří Vyskočil stal ředitelem společnosti Pa...
Řecká dohoda euru nepomohla - společná měna dopoledne ztrácí
13.07.2015 10:38
Klíčovou informací, kterou jsme dostali dnes ráno, je dohoda Řecka s v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data