Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký dolar: kde se zastaví?

Americký dolar: kde se zastaví?

10.08.2015 15:40
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Aktuálně vykazuje americký dolar relativní sílu vůči jiným měnám. Za poslední rok posílil vůči euru o více než o 18 %. Hlavním důvodem je rostoucí americká ekonomika a z toho vyplývající divergence měnových politik centrálních bank. FED v současnosti rozhoduje o tom, kdy začne se zvyšováním úrokových sazeb, zatímco ECB teprve v březnu spustila program na nákup dluhopisů (v USA byl podobný program již ukončen). Pro další vývoj budou teď klíčová hlavně data z americké ekonomiky a načasovaní zvyšování úrokových sazeb ze strany FEDu. Vyšší úrokové sazby v USA by přilákaly další kapitál a dolar by tak mohl dále posilovat. Silný dolar má však i druhou stranu mince. Silná měna může mít negativní vliv na zahraniční obchod a tím pádem i ekonomický růst, což může oddálit zvyšování sazeb a tedy i efekt na další posílení.

Na vývoj kurzu se tak můžeme podívat ze dvou hledisek. První je vývoj kurzu vzhledem k paritě kupní síly, která určuje rovnovážný kurz z dlouhodobého hlediska. Vůči euru se americký dolar dnes obchoduje lehce pod paritou kupní síly. To znamená, že z dlouhodobého hlediska by měl být aktuální kurz lehce nadhodnocený.

USD 1.png

Je tu však jeden problém, což ukazuje druhé hledisko. V minulosti totiž kurz při tak výrazných pohybech danou hranici zpravidla přestřelil. Při pohledu do minulosti a aproximaci hodnoty společné evropské měny EUR pomocí její předchůdkyně ECU (European currency unit) je viditelný podobný trend v období od roku 1980 do konce roku 1985 a od roku 1995 do roku 2002. V obou případech se dolar dostal výrazně pod paritu. V roce 1985 to bylo až na úroveň 0,644 EUR/USD. V tomto případě byla hlavním hnacím mechanismem protiinflační měnová politika a vyšší očekávaný rozpočtový deficit USA v porovnání se zbytkem světa. V tomto období FED na čele s Paulem Volkerem bojuje proti vysoké inflaci a cílová úroková sazba tak dosahuje maximálních historických hodnot. Posílení USD tak umožnilo USA financovat jejich rozpočtový deficit s nižší mírou inflace a nižšími reálnými úrokovými sazbami. Na druhé straně utrpěl průmysl zaměřený na vývoz. V roce 1995 naopak USD prudce posílil z důvodu solidního hospodářského růstu a nízké inflace. Americký HDP vykazoval poměrně slušný růst v delším časovém horizontu. Zlepšila se fiskální bilance a úrokové sazby poklesly. Dolaru pomohly také externí měnové krize v Asii a Rusku, což přimělo investory přesunout kapitál do bezpečného přístavu.

USD 2.png

V realitě je poměrně složité předpovídat pohyb měn v krátkém časovém období. Když se podíváme do historie, tak posílení dolaru bylo v minulosti tažené různými důvody. Primárně však hrály roli restriktivní měnová politika, expanzivní fiskální politika a relativní rizikový profil dané země. V současnosti se nacházíme blízko počátku restriktivní měnové politiky v USA a i současný rizikový profil USA je v relativním porovnání ke zbytku světa příznivý. USD by tak mohl, jako tomu bylo v minulosti, pokračovat v posilování a dál výrazněji přestřelit rovnovážný kurz parity kupní síly. Vzhledem k tomu, že v současnosti je zatím fiskální politika po zvýšených výdajích v pokrizovém období poměrně umírněná a zahraniční obchod je v deficitu, se aktuální ekonomické podmínky podobají nejvíce období 1995–2002. Otázkou zůstává hranice, kde by se kurz mohl zastavit. Tady se podíváme na historickou relaci USD v porovnání s paritou kupní síly a absolutními změnami kurzu. V roce 1985 se kurz dolaru vůči kalkulované hodnotě eura nacházel až 28 % pod paritou kupní síly, v roce 2002 to bylo 22 %. Aktuálně je kurz dolaru pouze 4 % pod její úrovní. Druhá strana bere v úvahu absolutní změny kurzu.

V období 1980–1985 dolar posílil téměř o 53 %, v období 1995–2002 téměř o 38 %. V současnosti je to zatím 25 %. V případě, že by se opakoval historický vývoj, je tady ještě prostor k dalšímu posílení až o 10–15 %, což naznačuje hlavně aktuální volatilita a úroveň vzhledem k paritě. Pro přesné načasování dalšího výraznějšího pohybu kurzu bude pravděpodobně důležité první zvýšení (nejdříve v září) a rychlost růstu sazeb ze strany amerického FEDu.

 

Ing. Michal Žofaj

Pozice: Portfolio manager

Michal Žofaj má více než 7 let zkušeností v oblasti investic a finančních trhů. V ČSOB Asset Management působí jako portfolio manažer od roku 2013. Předtím pracoval jako portfolio manažer ve skupině Allianz, kde měl na starosti správu investic pro pojišťovnu a penzijní fond. V současnosti má na starosti správu dluhopisových fondů, smíšených fondů pro slovenskou klientelu a portfolií ČSOB poisťovne. Je držitelem titulu inženýra ekonomie z Vysoké školy ekonomické v Praze.


Čtěte více:

Rozbřesk - Americký trh práce stále v solidní kondici - zářijový růst sazeb Fedu ve vzduchu
10.08.2015 9:10
Ačkoliv srpnové statistiky z amerického trhu práce nepřinesly žádné ve...
Technická analýza - Dolar nedokázal posílit i přes lepší makrodata
10.08.2015 9:28
EURUSD: Dolar se dnes pohybuje v poměrně širokém pásmu mezi denním pi...

Váš názor
  • Koho zajímá dolar, který jde do kytek
    11.08.2015 8:32

    my bysme se mněli zajímat o naši korunu aby neoslabovala. O rublu se taky hodně lhalo a ted' posiluje nebývalým tempem a brzy nahradí dolar. Je to měna budouctnosti a ten kdo nainvestuje do rulu ted' se bude smát naposled.
    Cetv
    • Re: Koho zajímá dolar, který jde do kytek
      20.08.2015 17:41

      Jen aby to nebylo naposled. ??
      Harp.
    • Re: Koho zajímá dolar, který jde do kytek
      11.08.2015 9:01

      Uz i na patrii dosahla ruska propaganda? Rubl, ze nebyvale posiluje??? (druhou cast vety asi netreba komentovat) Chlape, Vy snad zijete v jeskyni. Chapu Vas, venku je opravdu teplo. Kdyz obrazek jsou vic nez slova ;-) http://www.bloomberg.com/quote/USDRUB:CUR
      buf
    • Re: Koho zajímá dolar, který jde do kytek
      11.08.2015 8:57

      Ruská cb nyní též nevídaným tempem pálí dolarové rezervy a to je dobře na tom se snad shodnem rudokopytníku.
      ..
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení