Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak ČR (ne)zvládá uprchlickou krizi

Jak ČR (ne)zvládá uprchlickou krizi

01.11.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad Al Hussein obvinil Českou republiku ze systematického porušování lidských práv migrantů a uprchlíků. Česká republika tak podle něho činí s cílem odradit je od příchodu do země. Zeid zmiňuje prohledávání uprchlíků a zabavování jejich peněžních prostředků, které jsou používány pro platbu za ubytování v detenčních zařízeních, které může trvat až devadesát dní.

„Podle důvěryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv ojedinělým jevem a nejde o náhodné činy. Jde naopak o systematickou činnost, která se zdá být součástí celkové politiky české vlády. Ta má odradit migranty a uprchlíky od vstupu do země a od toho, aby v České republice zůstávali,“ řekl Zeid v Ženevě.

Řada migrantů prchá před občanskou válkou v Sýrii a dalšími nepokoji. Láká je bezpečí Evropy a jejich cílovou destinací je obvykle Německo. To otevřelo dveře právě těm, kteří prchají před konfliktem v Sýrii. Cesta do Německa ale vyžaduje překročení zemí střední Evropy. Ty však sledují politiku, v jejímž rámci jsou uzavírány hranice a omezován pohyb uprchlíků. Zeid na to poukazuje a dodává, že „Česká republika většinou zadržuje migranty na čtyřicet dní a někdy dokonce na devadesát dní, a to v podmínkách, které jsou popisovány jako ponižující.“

Komisař také vyjádřil obavy z toho, jak vypadají detenční zařízení, kde jsou uprchlíci zadržováni. Hovořil zejména o lokalitě Bělá-Jezová. O té český ministr spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že je „horší než vězení“. Pelikán také kritizoval délku pobytu v detenci. Zeid poukazuje i na to, že ti migranti, kteří se obrátili na soud, zvítězili. Ale jen málo z nich je v pozici, kdy si může dovolit podstoupit soudní řízení, protože nemají potřebné informace ohledně vlastních práv. Lidé, kteří by jim chtěli pomoci, pak nemají do detenčních zařízení přístup.

Postup české středolevicové vlády kritizuje její vlastní ombudsmanka Anna Šabatová. Ta ve své zprávě z minulého měsíce poukázala na to, jak se jedná s dětmi a na porušování konvence týkající se jejich práv. Zeid tvrdí, že uprchlíci jsou prohledáváni, je jim zabavována hotovost a musí platit asi 10 dolarů denně za pobyt v detenčních centrech i přesto, že pro takový postup neexistuje žádný právní základ. Právě to, že lidé jsou nuceni platit za to, že jsou v detenci, považuje za „zvláště zavrženíhodné“.

Komisař OSN kritizoval prezidenta Miloše Zemana a jeho poznámky o muslimech i veřejnou petici zaměřenou proti imigraci, kterou inicioval bývalý prezident Václav Klaus. Zeman tvrdí, že nově příchozí si zavedou v České republice právo šaría a Česká republika „ztratí krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách“. Zemanův mluvčí Zeidovu kritiku odmítl, když agentuře Reuters řekl: „Pan prezident už dlouho varuje před hrozbou islámského fundamentalismu. Stojí si za svými názory a nebude je měnit pod tlakem ze zahraničí.“

Autorem je Krishnadev Calamur.

Zdroj: The Atlantic

 


Čtěte více:

Americká ekonomika po rychlém 2Q opět šlápla na brzdu
29.10.2015 13:42
Růst americké ekonomiky ve druhém kvartále se spolu s revizemi vyšplha...
K dosažení parity by dolaru stačil jeden týden
29.10.2015 15:49
Zatímco se Fed připravuje na utažení měnové politiky, ECB připravuje d...
Proč se nenaplňují předpovědi „temného génia“?
31.10.2015 7:00
Thomas Robert Malthus byl ve své době mírně řečeno nepopulární. Slavný...

Váš názor
  •  
    02.11.2015 9:49

    Když u mě v domku někdo zazvoní a požádá o vodu , klidně ho pozvu na kafe.Pokud přeleze plot posere mě zahradu, oškube ovoce o které se roky starám, třeba i poláme větve a polovinu ho nechá na zemi rozšlapané a poházené tak s nim vyběhnu. Kdy si už ti pitomci kteří je vítají jako vážené hosty uvědomí,, že se jedná o agresy. Mě se líbil příklad Montezumy a Kortéze. Konfistadoři také byly přijímáni s otevřenou náručí, s poctami a bylo jim nabídnoto vše.Nakonec to dopadlo vyvražděním a likvidací. Pokud se ti blby nevzpamatují a povedou Evropu do katastrofy dopadnené jako ti Inkové. Neříkám pomoct je třeba, ale co tak sleduji většina uprchlíkú nechce pomoct, chce sociální dávky, modlit se přibrat do harému další manželku a komu se to nebude líbit, no tak tady bude právo šaria.
    Homo
  •  
    02.11.2015 9:33

    Bylo by možná lepší, kdyby se Patria držela svého kopyta a zůstala u investic. Hlásných trub multikulturalismu je na webu už dost (Britské listy, iDnes...).
    alda
    •  
      02.11.2015 9:51

      Proč, problém bude ovlivňovat za chvilku burzy nejen v celé evropě. Je to lepší neš problematika DPH se zasvěcenými komentáři.
      Homo
      •  
        03.11.2015 14:44

        Ovlivňovat to bude, ale určitě ne v pozitivním duchu jak se nám snaží přistěhovalectví prezentovat mainstreamová média
        alda
  •  
    01.11.2015 14:31

    ... pan Zeid Ra’ad Al Hussein by se měl spíše věnovat otřesnému sexuálnímu násilí páchanému uprchlíky v Německu na uprchlických dětech. Krom toho, politika odrazování je správná. A krom toho, kdo má aspoň nějaké doklady a požádá o azyl, má volný pohyb zaručen. Nejlépe, když si pan Zeid Ra’ad Al Hussein spláchne v hlavě a šoupe nohama.
    ☺lolek☺
  •  
    01.11.2015 8:46

    A že pan Zeid Ra’ad Al Hussein nekritizuje systematické porušování lidských práv v arabských státech..? 100 ran bičem a kamenování jsou vlastně OK, aha, já zapomněl....
    sgt.Mike
    •  
      01.11.2015 10:16

      My se aspoň o nějaké uprchlíky staráme, na rozdíl od arabských států. Možná je to ideální řešení, nepříjímat zádné uprchlíky, to nás potom nebude nikdo kritizovat za to jak se o ně staráme. I když pokryteckého Araba to asi i tak neodradí. Jelikož větší příležitost jak šířit islám ještě neměli.
      kenny
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university