Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dvě klíčové chyby EU: Rozšíření na východ a euro

Dvě klíčové chyby EU: Rozšíření na východ a euro

05.11.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Těžko najdeme rok, kdy EU nečelila nějaké krizi. Byly tu krize bankovní, dluhové, ruské zabrání Krymu, nyní to jsou uprchlíci. Vždy jde také ukázat na někoho prstem a tvrdit, že právě on může za daný problém. Je ale velmi nepravděpodobné, že celá série krizí je prostě náhoda a že se skládá z izolovaných událostí. Podle mého názoru leží v jádru celé věci jen dvě klíčové události. První z nich je zavedení eura. Druhou je rozšíření EU z 15 na 28 členských zemí. Možná budete souhlasit s první či druhou, ale jen zřídkakdy se shodneme na obou.

Byl jsem mezi těmi, kteří na počátku podporovali vytvoření monetární unie. Zastánci eura tehdy přicházeli ze dvou skupin. Ta první se domnívala, že euro, tak, jak bylo zavedeno, bude nakonec propadákem. Doufala ale, že vše půjde následně dát do pořádku. Ta druhá věřila, že systém je odolný a pevný, jednotlivé země se mu jen musí uzpůsobit. To by v tomto systému, který se velmi podobá zlatému standardu, znamenalo hlavně posun mezd a cen. Pokud se pak dnes objevuje názor, že euro nefunguje, neměli bychom ho automaticky považovat za názor, který říká, že je třeba se ho zbavit. Tak bychom se dostali do ještě větší katastrofy. Jde jen o to, že se nacházíme v pasti nefungující monetární unie.

Co má s tím vším do činění rozšíření EU? Nejde tu o žádnou konkrétní zemi, ani o princip rozšiřování, který je pro EU fundamentální. Problém mám jen s rychlostí, jakou celý proces proběhl. A také s podmínkami, které museli zájemci o vstup do unie splnit. Každá země má jen omezenou schopnost absorbovat uprchlíky a právě tak má EU pouze omezenou schopnost absorbovat nové členské země. Nevím, jaká přesně tato schopnost je, ale určitě nedosahuje výše třinácti nových zemí během pouhých deseti let.

Rozšiřování omezilo schopnost Evropy čelit šokům. Její pozornost měla být upřena směrem k budování potřebných institucí, které by zajistily funkčnost eura. A rozšíření také znamenalo, že země, které byly v EU, ale ne v eurozóně, se najednou dostaly do většiny. Takový posun přirozeně změnil celkové priority. Vzpomínám si, jak byla unie najednou posedlá konkurenceschopností, která představuje typický problém malých ekonomik. Debata se také zaměřila na hlasovací práva či ochranu minorit. Většina zástupců unie se naopak domnívala, že euro žádné změny nepotřebuje.

V době, o které hovořím, mohlo být poměrně lehké vytvořit bankovní unii. Když přišla krize, byla už situace jiná a pomoc bankám už byla úzce spojená s otázkou transferů. Optimisté by mohli tvrdit, že to vše stálo za to. Krize přicházejí a zase odcházejí, ale EU je tu stále. Můžeme se ale také ptát, proč bylo období od padesátých až po devadesátá léta stabilnější než poslední roky. Tehdy se o vnější bezpečnost staralo NATO, finanční stabilita riziko nepředstavovala, protože regulace byla velmi přísná. Když přišel ekonomický šok typu prudkého růstu inflace nebo cen ropy, byly ho jednotlivé země schopny absorbovat díky flexibilnímu měnovému kurzu.

Současná EU není institucionálně připravena se o unii dostatečně starat. To samé platí o intelektuálních schopnostech jejích vůdců. Očekávejme další krize, více jednostranných kroků jednotlivých evropských zemí, větší ochotu z unie vystoupit, více porušování pravidel, a podobně. Reálným rizikem není formální a organizovaný rozpad unie. Je jím možnost tichého rozkladu, na jehož konci by se EU stala pouhým duchem.

Autorem je Wolfgang Munchau.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Čtvrtletní zisk i tržby Adidasu výrazně vzrostly, akcie +4 %
05.11.2015 9:43
Zisk i tržby německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas ve...
Dolar podpořily komentáře z Fedu, libře může pomoci jednání BoE
05.11.2015 10:45
Nejen Janet Yellenová, ale i další zástupci amerického Fedu včera veče...
Zisk Deutsche Telekom díky divizi v USA vzrostl o 13 %
05.11.2015 10:54
Německé telekomunikační společnosti Deutsche Telekom AG vzrostl ve tře...

Váš názor
  • byla a stále je pouze jedna chyba
    11.11.2015 13:30

    a to ta, že mnoho ambiciózních, leč hloupých politiků je zmanipulována ideologií marxizmu, potažmo evropanstvím. Chce to víc toho evropanství ubrat :-))
    Jesse
  •  
    07.11.2015 19:56

    Autor článku plácá nesmysly, jak ten článek vůbec někdo může dál šířit. Klasický byrokrat z EU. Řecko měli nechat padnout, tak jak to navrhovala většina ekonomů. Hold ale rozhodují politici. Merkelová, ale musí být spokojená. Stále se psalo, že Evropa potřebuje novou pracovní sílu a ta se sem valí ve statisících. Možná by se měla politikům k těm platům, dát i nějaká odpovědnost. Řidič autobusu má za pár tisíc takovou odpovědnost, že při chybě (bouračce) může jít bručet. Nic, jdu raději hledat něco pozitivního,.......
    pepé
  • Průs...
    05.11.2015 20:43

    je totální pokrytectví, do Bruselu posílali největší šašky pro které nebylo doma uplatnění a Ti pak vymýšleli kraviny, v německu nikdo uprchlíky nechce ale všichni se už o tom bojí mluvit, to samé je dieselgate nesmyslné limity a ted se kolem toho chodí po špičkách, když zavoláš do Škodovky tak jsou vynervení jak blázen a ani za 14 dní nejsou schopni dát info, zda nové auto je OK nebo není
    Mike -Green D. is killing Europe
  • ne ne východ, ale na jih
    05.11.2015 20:03

    Pane Munchau, ne rozšíření na východ, ale na jih bylo největší chybou. Východní hranici nikdo nepřekračuje, tam neproklouzne ani myš, zato přes jižní si chodí kdo chce a jak chce a s čím chce. Totéž je fiskální odpovědnost, nejvíce odpovědné jsou jen a (bohužel) pouze východní státy, zatímco právě jih (ze strachu přiznat si chybu) bude EU dotovat ještě několik desetiletí. Pane Munchau, ukliďte si před vlastním (západní a jižním) prahem... a nefabulujte
    sgt.Mike
    • Sgt.
      05.11.2015 20:09

      skoro nikdy jsem s Tebou nesouhlasil v minulosti...nyní máš ztopořený palec nahoru....
      el mrcoch
  • slátanina
    05.11.2015 12:42

    Větší slátaninu jsem ještě nečetl...
    Nemira
  • No jistě
    05.11.2015 11:44

    Místo řešení se začali hledat viníci a našli je ve východních státech. Ty začaly sloužit jako otloukánci. Jinak si moc nepamatuje. Blouznění o konkurenceschopnosti začalo dávno před rozšířením. Dohnat a předehnat USA si vysnili v roce 2000 v Lisabonu.
    Ford
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university