Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OPEC se nedohodl na produkční kvótě. Čeká se na návrat íránské ropy

OPEC se nedohodl na produkční kvótě. Čeká se na návrat íránské ropy

07.12.2015 14:15
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Aktivita amerických těžařů ropy v pátek poklesla na nejnižší úroveň od června 2010. Tehdy se cena ropy pohybovala mezi 70-80 USD/barel a americká “břidlicová revoluce” teprve nabírala na obrátkách. OPEC se v roce 2010 sešel celkem třikrát. Podobně jako minulý pátek se totiž zástupci jednotlivých zemí “kartelu” nedokázali shodnout na dalším postupu. Podmínky na globálním trhu s ropou však v následujících letech producentům tehdy nakonec přály. Cena ropy se dostala nad 100 USD/barel a nad touto hranicí vydržela (až na pár epizod) až do loňského léta. A zbytek je, jak se říká, historie. Je však opravdu tak výjimečná?

Historická paměť analytika samozřejmě není dostatečně dlouhá na to, aby dokázala zachytit všechny historky, které mohou poskytnout poučení pro současnost (a možná i pro budoucnost). Aktuální dění na trhu s ropou však zdá se v řadě ohledů připomíná vývoj v 80. letech. Vysoké ceny ropy a následky tzv. ropných šoků ze 70. a 80. let, tehdy vedly mimo jiné i k investicím do nových nalezišť. Namísto do amerických břidlic tehdy peníze směřovaly například do projektů v Severním moři. Výsledek pro cenu ropy, na rozdíl od dneška dále podpořený recesí a poklesem její spotřeby, byl však obdobný.

Významně jiné ale bylo chování OPECu. Produkce Saúdské Arábie například při snaze o stabilizaci trhu poklesla během čtyř let z asi deseti miliónů barelů ropy denně na méně než tři a půl. Aby si Saúdové vydobyli ztracený tržní podíl zpět, tak rafineriím prakticky garantovali ziskovou marži za zpracování právě jejich ropy. Tím pádem ji učinili velmi atraktivní a “zaplavili” trh svou ropou. Právě tato negativní zkušenost se ztrátou tržního podílu pomáhá pochopit současnou neochotu Saúdů k “výraznější akci”. Producenti ropy se pak s důsledky vývoje v 70. a 80. letech potýkali po následujících 15 let.

Jak vidno, historické paralely, které pomáhají chápat současnou situaci, v poměrně (ne)dávné minulosti existují. Máme se tedy opět připravit na to, že cena ropy bude v příštích 15 letech už jen stagnovat či dokonce klesat?

Samozřejmě to nelze vyloučit, ale zdá se, že mezi oběma epizodami existuje hned celá řada odlišností.

V první řadě je zde fakt, že spotřeba ropy neustále roste a růst se všeobecně očekává i do budoucna. Dále platí, že dodatečné množství “břidlicové ropy”, které lze v USA těžit, činí dle dlouhodobé prognózy amerického ministerstva energetiky (EIA) z letošního dubna cca 2-4 milióny barelů denně. To je asi tak množství, o které se globální poptávka po ropě může zvýšit (pokud nenastanou nějaké neočekávané události) během dvou až pěti let. Oba tyto faktory znamenají, že pokud se v oblastech produkce či spotřeby energie nedočkáme nějaké revoluce, tak se v dlouhém období patrně bez ropy ze zemí OPECu a jiných zdrojů stejně neobejdeme. Dlouhodobá strategie Saúdů a jejich spojenců současné nepříznivé podmínky nějaký ten čas “vysedět”, tak asi nakonec povede ke kýženému cíli.

Minimálně pro následující rok však se žádným udržitelným cenovým nárůstem nepočítáme. Schopnost amerických producentů z historického pohledu nebývale pružně reagovat na výkyvy cen ropy omezuje prostor pro její výraznější nárůst. K dostatku ropy navíc zhruba od druhého čtvrtletí příštího roku patrně přispěje i rostoucí produkce v Íránu, který se již několik měsíců chystá k návratu na trh. Zde je třeba mít na paměti, že náklady na produkci na Blízkém východě jsou patrně nejnižší na světě, což znamená, že Íránu se návrat na trh vyplatí v podstatě za jakoukoliv představitelnou cenu. Kromě Íránu zůstává velkou neznámou zejména další vývoj v Číně, na jejíž vrub padá 40 % z růstu spotřeby ropy v posledních deseti letech.

I když náš výhled na příští rok předpokládá faktickou stagnaci průměrné ceny ropy, tak i nadále očekáváme její vysokou volatilitu. Hledání alespoň střednědobé rovnováhy by na trhu s ropou mělo být doprovázeno právě výrazným kolísáním její ceny. Toho jsme konec konců svědky i v letošním roce. Riziko krátkodobého prudkého růstu ceny, podobného jako například na konci srpna, v poslední době roste. Alespoň to naznačuje významná kumulace krátkých spekulativních pozic ve futures kontraktech na Brent a WTI.

Petr Báča

Pozice: makroekonomický analytik

Makroekonomický analytik v ČSOB, kam nastoupil krátce poté, co dokončil studium na VŠE v Praze. Část studia strávil na Norwegian Business School v Oslu.

Témata: komoditní trhy se zaměřením na ropu a základní, resp. drahé kovy.

 

 


Čtěte více:

Průmyslová výroba v Německu stoupla v říjnu m/m o 0,2 %
07.12.2015 9:15
Průmyslová výroba v Německu stoupla v říjnu oproti předešlému měsíci o...
Venezuelská ekonomika visí nad propastí – zachrání ji vítězství opozice?
07.12.2015 12:13
Poprvé po šestnácti letech vyhrála venezuelská opozice většinu. Opozič...
T: Vlk: Zasedání BoE, reakce na ECB a maloobchod v USA (video)
07.12.2015 12:16
V nejbližších dnech ještě může doznívat vliv posledních zpráv z ECB. S...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.