Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Polským trhům se nedaří - je viníkem nová vláda?

Rozbřesk – Polským trhům se nedaří - je viníkem nová vláda?

09.12.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Soudě čistě z pohledu na vývoj polských finančních trhů v posledních dvou měsících hvězda polské ekonomiky jakožto jasného hospodářského lídra střední Evropy jakoby zapadala. Zlotému se již nějaký čas viditelně nedaří, totéž lze říci o varšavské akciové burze a drží se snad jen polské vládní dluhopisy ovšem jen díky tomu, že ECB tiskne peníze jak o život a inflace zůstává díky levné ropě ještě níže, než si všichni dokázali představit.

Co se tedy u našich severních sousedů pokazilo? Na první pohled se zdá být viník jednoznačný - je jím nově nastupující vláda polských konzervativců ze strany Právo a spravedlnost (PiS), která již za dva měsíce svého vládnutí dokázala svými kontroverzními kroky vzbudit až nečekanou pozornost. Za všechny přitom stačí zmínit aktuálně velmi horkou kauzu výměny ústavních soudců, které posvětil starý Sejm, avšak odmítl jmenovat prezident Duda (z PiS). To se samozřejmě vedení PiS nyní hodí, neboť tato strana má v polském parlamentu většinu a tak byl zákon o Ústavním soudu rychle změněn, aby na jmenování soudců, které schválila dnešní opozice, opravdu nedošlo. Kauza je to samozřejmě účelová a právně složitá, v každém případě však mezinárodní image Polska rozhodně nepovzbudí.

Trhy však příliš nezajímají právní spory, ale spíše hospodářská politika nové vlády a ani v této oblasti se člověk nemůže ubránit dojmu, že Polsko se tak trochu vydává maďarsko-orbánovskou cestou. I zde vše začínalo zavedením speciálních daní na vybrané sektory ekonomiky (držené především zahraničními vlastníky) a končilo totální výměnou bankovní rady centrální banky, která posléze významně zkoordinovala měnovou politiku s celkovými záměry vlády.

S ohledem na zjevnou inspiraci PiS v hospodářské politice Orbánovy vlády není divu, že dnes v Polsku, tak jako před lety v Maďarsku, reakce finančních trhů na první radikální kroky vlády byla velmi negativní. Časem však v Maďarsku zvítězil hospodářský pragmatismus, který byl mimo jiné přiživen EU a její mocnou hrozbou vůči jakékoliv zemi z východní Evropy - a tedy možností v případě radiálních změn odebrat zemi dotace ze strukturálních fondů. Dá očekávat, že podobně vše zafunguje i v Polsku, kde vládní ekonomičtí technokraté budou volit umírněnější tóny a i trhy se časem uklidní.

Region

Zlotý byl včera opět pod výprodejním tlakem a oslabil vůči euru asi o půl procenta, čímž se dostal na nejslabší úroveň od poloviny ledna. Oslaboval i forint, který se pro změnu dostal na měsíční minima.

Dnešní ranní rozhovor se členem bankovní rady ČNB Kamilem Janáčkem nepřinesl příliš novinek. Nejzajímavější je asi komentář k exitu z intervenčního režimu. ČNB má podle Janáčka zpracovánu řadu scénářů, ale jakou formu exit bude mít, prý ČNB rozhodnuto nemá, neboť to bude záviset na aktuální ekonomické situaci v době exitu. Janáček kromě toho potvrdil, že opouštění kurzového režimu bude transparentní a ČNB na něj bude dopředu upozorňovat. Rozhovor v MF Dnes s guvernérem ČNB Singerem, jehož mandát rovněž končí příští rok v červenci, se tématu intervencí týkal jen okrajově. Guvernér připomněl, že ČNB nedopustí rychlé posílení měny po exitu.

Dnes bude v ČR zveřejněna listopadová míra inflace. Stejně jako trh očekáváme růst cen o 0,4 % meziročně. Dopad na trh nečekáme.

Dluhopisy

Německé výnosy dál padaly podobně jako v pondělí v důsledku pokračujícího poklesu cen ropy. Cena ropy Brent spadla pod 40 USD za barel a díky tomu šly dolů akcie i výnosy německých dluhopisů (na deseti letech o 2 bps). Bezpečným dluhopisům hrála do karet také slabší čísla z Číny.

Střednědobě zůstáváme dál naladěni na bezpečné dluhopisy v Evropě negativně. Náš výhled je ale podmíněn stabilizací cen ropy, která by měla umožnit inflaci v eurozóně na přelomu roku lehký nárůst.

Komodity

Nečekaný růst zásob ropy v USA, který naznačila data API, dnes ráno pomáhá ceně ropy zpět nad hranici 40 USD/barel, pod níž se krátkodobě ponořila včera brzy odpoledne. Data o čínských dovozech ropy, která stále poukazují na jejich silný růst (za prvních 11 měsíců meziročně o více než 10 %) ropě nakonec příliš nepomohla; vadit může růst exportů ropných produktů. Dnes trh zajímají především oficiální data o amerických zásobách ropy a produktů od EIA. Pokud se potvrdí včerejší odhady API, tak to může pomoci trh stabilizovat. V případě většího růstu zásob by však reakce ceny byla asi značně negativní.

 


 

Čtěte více:

Které měny skutečně slouží jako bezpečná útočiště?
09.12.2015 6:00
Některé měny jsou investory považovány za tzv. bezpečná útočiště. V té...
Dow Chemical a DuPont jednají o sloučení
09.12.2015 8:08
Americký výrobce chemikálií Dow Chemical a jeho konkurent DuPont vedou...
Čínská inflace v listopadu oživila, výrobní ceny i nadále drtí levná ropa
09.12.2015 9:07
Dnes brzo ráno byla zveřejněna data o vývoji spotřebitelských a výrobn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university