Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak ovlivní výsledky klimatické konference v Paříži cenu ropy?

Jak ovlivní výsledky klimatické konference v Paříži cenu ropy?

15.12.2015 8:15
Autor: Pavel Daniel

Dohoda zemí, které se zúčastnily Mezinárodní klimatické konference v Paříži, prý nemohla být horší zprávou pro ropní společnosti. Alespoň to tvrdí online magazín Market Watch, který dal do souvislosti akční kroky zemí proti zvyšování teploty na Zemi, ke kterým dospěli zástupci na konferenci s analýzou Morgan Stanley. Co ale vlastně přinesou závěry klimatické konference ceně ropy? Analytici Morgan Stanley to řekli jasně: „Jde o další hřebík do rakve pro poptávku po fosilních palivech.“ A co víc, řada globálních ropných společností prý bude muset přehodnotit své obchodní modely.

Morgan Stanley vycházel při sestavování své analýzy závěrů mezinárodní klimatické konference z toho, na čem se více než 190 národů světa dohodlo. Obecně řečeno, na plánu omezit zatížení klimatu, kvůli neustálému oddalování zamezení nárůstu teplot na Zemi. Pod dohodou, ke které se zavázaly vlády, je řečeno, že snaha zemí musí omezit globální oteplování pod 2 stupně Celsia a "pokračovat v úsilí" k omezení oteplování jen o 1,5 stupně. Každá země světa musí přijít s podrobnými plány na snížení emisí, formou tzv. národního příspěvku, který poté bude každých pět let, počínaje rokem 2023, přezkoumáván. Každá země světa bude moci požádat o dobrovolné přezkoumání plnění svých závazků v roce 2018.

Morgan Stanley ale říká, že i přesto, že v zemi zatím zůstává velký objem zásob fosilních paliv, výsledky klimatické konference naznačují, že velký objem z nich nebude nikdy vytěžen. „Kvůli závazku nezvyšovat teplotu na Zemi o dva stupně Celsia je zřejmé, že těžba fosilních paliv z nových nalezišť nebude nakonec vytěžena,“ říká analýza Morgan Stanley. Podle jejich analytiků společnosti, které jsou zaměřeny hlavně na průzkum, to vyvolá velmi rychle otázky ohledně směřování dalších výzkumných aktivit, " říká Morgan Stanley.

Dá se přepokládat, že do roku 2020 žádná ze zemí nepřijme nějaké zásadní rozhodnutí. I proto bude krátkodobě, podle mínění Morgan Stanley, trh s ropou řízen cyklickými faktory. Například účinky na trhu s ropou kvůli škrtům kapitálových výdajů v tomto odvětví, by se měly projevit u nečlenských zemí OPEC v objem dodávek ve druhé polovině roku 2016. Kromě toho, jak podotýká analýza Morgan Stanley, volná kapacita OPEC je limitovaná, což omezuje schopnost sdružení vytvářet kartelové dohody a pokračovat v navyšování objemu produkce.

"Odhadujeme, že do konce roku 2016 se trh s ropou vrátí v podstatě k vyrovnanému stavu nabídky a poptávky. To by mělo vést k mírnému navýšení cen ropy na trhu během roku 2017," říká ve své analýze Morgan Stanley. Analýza americké investiční banky ale nad evropskými ropnými společnostmi hůl neláme: „I když existuje mnoho nejistot, naše očekávání počítají s tím, že cyklické oživení trhu s ropou v naznačovaném čase, převáží strukturální změny v oboru v průběhu následujících 12 - 18 měsíců. Proto naše aktuální ocenění zohledňuje výše popsané skutečnosti a i nadále držíme atraktivní hodnocení pro velké evropské ropné společností," uzavírá analýza Morgan Stanely.

Zdroj: Market Watch, Morgan Stanley 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data