V loňském roce se kakau dařilo a v konkurenci zbývajících komodit se surovina nezbytná k výrobě čokolády pyšnila zdaleka nejvyšší výkonností. V roce novém by se však z hvězdy mohla stát pro trh doslova noční můrou. Vysoké ceny kakaa totiž výrazně motivovaly farmáře a lze tak očekávat značný nárůst dodávek a jejich potenciální přebytek na trhu v roce 2016. Jeho důsledkem by mohl být propad cen.
Cena kakaových futures v Londýně vloni stoupala nejdéle od roku 1989 a vidina vyšších zisků tak podpořila pěstování této komodity od Pobřeží slonoviny až po Peru. Farmáři v těchto zemích tak v nové sezóně 2016 – 2017, která začne v říjnu, zvýší produkci, čímž by se pode Rabobank na trhu mohl akumulovat největší přebytek za posledních šest let. Zpomalující poptávka banku vede dokonce k nejpesimističtějšímu pohledu na budoucnost cen kakaa v letošním roce ze všech sledovaných zemědělských komodit.
Vysoké ceny vedou k takovému růstu produkce, který by mohl vést k největšímu přebytu na trhu za posledních šest let
Roční bilance produkce a spotřeby kakaa v tisících metrických tun od sezóny 2005-2006.
Během spanilé jízdy od roku 2011 do roku 2015 vylétla cena kakaa o 60 procent. Výrobci cukrovinek od americké po švýcarskou & Spruengli tak byli nuceni přikročit ke zvyšování cen. V loňském roce navíc ceně kakaa pomohl k růstu klimatický fenomén El Nino, jehož vzorce počasí vedly k suchým podmínkám, které poškodily kakaovou úrodu i v Západní Africe, která je producentem asi 70 procent světových kakaových bobů. V prosinci se tak cena kakaových futures v Londýně vyšplhala na 2332 liber za metrickou tunu, což je zdaleka nejvyšší cena od roku 2011, kdy kvůli občanské válce došlo k narušení dodávek hlavního světového producenta Pobřeží slonoviny. Jsou to však právě vysoké ceny, které by mohly vést farmáře k navyšování produkce s vidinou vyšších zisků.
Cena kakaa v Londýně (žlutě) v porovnání s komoditním indexem Standard & Poor’s GSCI za posední rok
V roce 2015, kdy téměř všechny hlavní světové komodity padaly, bylo kakao, které v Londýně zaznamenalo 14procentní roční růst doslova anomálií. Zisk kakaových futures tak byl loni zdaleka největší ze všech 24 komodit sledovaných spotovým komoditním indexem Standard & Poor’s GSCI, ten v loňském roce celkově propadl o více než 25 procent. Důvodů, proč se však trend s velkou pravděpodobností obrátí a cena suroviny nezbytné k výrobě hnědé sladkosti bude letos padat je hned několik:
Farmářské zisky v Pobřeží slonoviny
Pobřeží slonoviny je zdrojem téměř 40 procent světové kakaové produkce. Tamní vláda již třetím rokem v řadě zvyšuje výkupní ceny kakaa, které posléze vyplácí farmářům. Ti tak meziročně přijdou za sezonu 2015-2016 k 18procentímu nárůstu příjmů.
Slabší poptávka
Mnoho výrobců čokolády reagovalo na růst nákladů tím, že jednoduše sáhli do svých zásob a snížili tak poptávku po nových dodávkách. Během letošní sezóny 2015-2016, která odstartovala vloni v říjnu, by globální mletí kakaa zpracovateli, které je jakýmsi indikátorem spotřeby, podle druhého největšího zpracovatele Cargill mělo vzrůst o maximálně půl procenta nebo zůstat beze změny. Podle zdaleka největšího zpracovatele kakaa a výrobce čokolády Barry Callebaut nadměrná kapacita, vysoké ceny a zpomalení poptávky činí mletí kakaa méně ziskovým.
S La Ninou se vrátí deště
Loňské suché podmínky způsobené klimatickým jevem El Nino by letos mohla nahradit La Nina. Tento vzorec počasí daleko více přeje kakaové úrodě, protože naopak přináší vláhu. Fenomén La Nina od padesátých let minulého století následoval tři z pěti silných jevů El Nino. V Západní Africe, která je díky Pobřeží slonoviny a Ghaně hlavním zdrojem světové kakaové produkce, by tak mohly kakaové úrodě být klimatické podmínky daleko více po chuti.
Latinskoamerický faktor
Světovým dodávkám sice stále kralují farmáři z Pobřeží slonoviny a Ghany, roste však i produkce v Latinské Americe. Podle Mezinárodní organizace pro kakao země v regionu sázejí vysoce výnosné kakaovníky. Jen v Ekvádoru během loňské sezóny stoupla produkce o 6,8 procenta, ale nárůst zaznamenaly i Kolumbie nebo Peru.
Přebytek na obzoru
Ačkoliv nyní probíhající sezóna 2015-2016, která začala loni v říjnu, se vyznačuje produkčním schodkem ve výši zhruba 150000 tun, tato situace by se mohla brzy změnit. Podle Rabobank by produkce mohla během období 2016-2017 převýšit poptávku po kakau o 93000 tun a svět by tak velmi brzy mohl být surovinou pro výrobu čokolády zásoben více než je potřeba, dokonce nejvíce od roku 2011.
Zdroj: BBG