Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Noví portfolio manažeři Fidelity International nejdříve řídí pilotní fondy, aby si mohli otestovat své nápady s vlastními penězi firmy, říká Adam Lessing

Noví portfolio manažeři Fidelity International nejdříve řídí pilotní fondy, aby si mohli otestovat své nápady s vlastními penězi firmy, říká Adam Lessing

16.01.2016 12:00
Autor: Pavel Daniel

Ve druhém dílu exkluzivního rozhovoru Patria Online s Adamem Lessingem, ředitelem Fidelity International pro Rakousko a východní Evropu, přinášíme informace o fungování investiční skupiny Fidelity International, výběru aktiv do fondů skupiny a informace o tom, jak Fidelity International funguje.

Patria Online: Jaký je příběh skupiny Fidelity International?

Společnost Fidelity International byla založena v roce 1969 jako mezinárodní větev americké Fidelity Investments, která byla založena v Bostonu v roce 1946. V roce 1980 se Fidelity International se stala nezávislou na americké společnosti a dnes je vlastněna zejména managementem firmy a členy původní zakladatelské rodiny.

Dnes Fidelity International nabízí prvotřídní investiční a penzijní řešení a vysokou odbornost v oboru. Kromě správy aktiv nabízíme správu investic a konzultace v oblasti programů zaměstnaneckých výhod a také konzultace poradcům a soukromým osobám v několika zemích. Zodpovídáme za správu aktiv ve výši 81 miliard USD. Jménem klientů globálně investujeme 258 miliard USD ve 25 zemích napříč celou asijsko-tichomořskou oblastí, Evropou, Středním východem a Jižní Amerikou. Portfolio našich klientů zahrnuje centrální banky, státní investiční fondy (sovereign wealth funds), velké podniky, finanční instituce, pojišťovny a wealth manažery a soukromé osoby.

Jsme soukromá a nezávislá společnosti a investice jsou náš jediný byznys. Kupředu nás ženou potřeby klientů, ne akcionářů. Naše správce fondů (fund manager) školíme prostřednictvím našeho náročného programu Akademie pro portfolio manažery. Noví portfolio manažeři nejdříve řídí pilotní fondy, aby si mohli otestovat své nápady s našimi vlastními penězi. Našim klientům zásadně nabízíme vyzkoušené a osvědčené fondy.

Patria Online: Proč se firma rozdělila na dvě části a jak spolu spolupracují?

Zpočátku, jak Fidelity International rostla, využívala výhody, že je součástí mnohem větší mateřské organizace. Jakmile ale dosáhla dostatečné velikosti, tak se Fidelity International osamostatnila. Pro budoucí růst a mezinárodní úspěch Fidelity International bylo důležité, že se byla schopna přizpůsobit potřebám místních trhů a nemusela se rozptylovat různými potřebami a prioritami byznysu v USA. V následujícím desetiletí nezávislosti společnosti vzrostla aktiva, která měla Fidelity International pod správou, 17 krát.

Patria Online: Kolik lidí ve finále rozhoduje o tom, do jakých aktiv bude Fidelity investovat?

Fidelity má rozsáhlý research tým skládající se ze 433 investičních profesionálů, kteří působí ve 12 zemích světa. (stav k září 2015). Přístup Fidelity je založen na analýze a výzkumu. Naším cílem je mít v jakémkoliv okamžiku aktivní rating pro drtivou většinu tržní kapitalizace z hlavních akciových indexů. Hlavními důvody, proč to děláme, je a) odhalit širokou škálu možností, b) pochopit rizika, c) konkurenční vhled a d) zajistit podporu portfolio manažerům všech investičních stylů.

Fidelity-1 

Analytici mají typicky za úkol analyzovat 15 až 50 akcií, v závislosti na regionu a tržní kapitalizaci. Z tohoto seznamu se od každého analytika očekává aktivní pokrytí 15 až 35 firem. „Aktivní pokrytí" je definováno jako publikování poznámek během posledních 120 dní na základě proprietárního finančního modelu a firemních setkání. Výsledkem je rating od 1 (silně koupit/strong buy) do 5 (silně prodat/strong sell) s uvedením jejich názoru zda je v horizontu příštích 18-24 měsíců pravděpodobné, že se hodnota akcie bude pohybovat nad nebo pod regionálním indexem. Jakmile má akcie rating, je povinností analytika předat tuto myšlenku portfolio manažerům a přesvědčit je, že je nutné posílit nebo zredukovat pozice. Střední rating 3 označený jako 'hold' obvykle představuje méně než 10 % všech ratingů, což jasně dokládá aktivní přístup týmu k investičnímu pokrytí.

Rozhodnutí, které akcie by měli analytici aktivně pokrývat, závisí na kombinaci několika faktorů. Existují určité akcie, které musí analytik aktivně analyzovat. Jsou to ty s vysokou tržní kapitalizací nebo ty, které drží sama Fidelity a jejichž podíl/vlastnictví je významné. Další akcie pokrývají v reakci na žádost šéfa researche a /nebo portfolio manažera. A pak další akcie, které se rozhodli sami pokrývat v daném odvětví a regionu.

Výjimkou z tohoto přístupu jsou evropské a japonské týmy zaměřující se na firmy s nízkou tržní kapitalizací. Každý analytik v těchto dvou týmech má na starosti portfolio 200 – 300 akcií, kdy téměř všechny mají tržní kapitalizací nižší než 1 miliardu USD, a od analytika očekáváme, že bude přicházet s dobrými nápady. Samozřejmě, že portfolio manažer může přijít s návrhy a analytici obvykle používají kvantitativní screening, který jim pomáhá dostat se do těch nejzajímavějších oblastí jejich portfolia.

Patria Online: Existuje ve Fidelity nějaké pravidlo, které říká, kolik fondů může pokrýt danou třídu aktiv?

Fondy jsou nastaveny na základě potřeb klienta a na naší schopnosti vytvářet přidanou hodnotu (nazývanou typicky "alfa") pro naše klienty oproti referenčnímu indexu. Například v evropském akciovém prostoru v současné době nabízíme 9 fondů, které pokrývají různé země (FF Germany, FF Italy, FF Iberia atd.), různé evropské regiony (FF Euro Blue Chip, který pokrývá pouze země s eurem, v porovnání s FF European Growth, který pokrývá Evropu včetně Spojeného království), různé úrovně kapitalizace (například FF Eurpean Smaller companies, který pokrývá firmy s nízkou tržní kapitalizací), nebo investiční styly (např. European Dynamic Growth). Všechny fondy se liší jedním nebo více kritérii a umožňují klientům velmi přesně zacílit své potřeby, co se rizika a profilu návratnosti týče.

Patria Online: Má Fidelity International nějaký „black list“ pro investice?

My ve Fidelity věříme, že vysoké standardy firemní společenské odpovědnosti mají obchodní smysl a mají potenciál ochránit a podpořit návratnost investic. V důsledku toho během investičního procesu bereme v potaz hlediska ESG (Environmental, Social and Governance), pokud mají, podle našeho názoru, významný dopad jak na investiční riziko, tak na návratnost.

Fidelity se snaží získat hluboké znalosti v otázkách ESG ve společnostech, které máme v portfoliu, a identifikovat problémy dříve, než mohou eskalovat a potenciálně ohrozit hodnotu našich investic.

ESG integrace se provádí ve Fidelity na úrovní research analytiků v rámci obou dvou týmů – akciového a fixed income týmu. Při rozhodování o investicích naši portfolio manažeři také aktivně analyzují účinky těchto faktorů. Přístp při integraci ESG faktorů do naší investiční analýzy zahrnuje:
- podrobný výzkum / research,
- angažovanost společnosti,
- aktivní vlastnictví,
- spolupráci v oboru investic.

Patria Online: Jak dlouho trvala doba, než jste se stal ředitelem regionu CEE Fidelity?

Předtím, než jsem začal pracovat pro Fidelity v roce 2010, působil jsem v Londýně jako šéf European Business Development pro Aviva Investors, což je správce aktiv ve výši 400 mld. EUR britské pojišťovací skupiny Aviva. Předtím jsem pracoval v AXA Investment Managers jako šéf distribuce pro Severní Evropu, v Goldman Sachs Asset Management jako výkonný ředitel a jako člen představenstva ÖIG (nyní Pioneer Austria) a i v jiných společnostech.

Patria Online: Jaké noviny a informační servery prostudujete před tím, než přijdete do „rutiny“ v kanceláři?

Osobně na začátku každého dne čtu Financial Times, kontroluji Bloomberg a poslouchám jeden nebo více z několika podcastů o vývoji trhu. Během dne nebo večer čtu nové materiály z našeho researche a přes víkend čtu The Economist a poslouchám myšlenky z think-tanků, např. Brookings.

Patria Online: Na co jste ze své investiční praxe nejvíce pyšný?

Každá klientská zkušenost je zajímavá a obohacující. Ale nejvíce jsem hrdý na týmy, které jsem vybudoval, a na mnoho členů týmu, které jsem měl tu čest řídit a kterým jsem pomohl stát se lepšími investičními profesionály.

Patria Online: Jak dokážete přesvědčit své kolegy o tom, že váš názor je správný?

V mém týmu a v Evropském provozním výboru, jehož jsem členem, vedeme neustále otevřenou a volnou diskuzi o mnoha tématech. Ta se pohybují od investičních témat ke strategii. Firemní kultura ve Fidelity znamená, že tyto diskuse probíhají bez ohledu na hierarchii, jsou otevřené a upřímné. A nakonec každá diskuse s mými kolegy mi pomáhá znovu přezkoumat, upřesnit si a často i změnit můj názor.

Adam Lessing, ředitel Fidelity International pro Rakousko a Východní Evropu - Před příchodem do Fidelity v roce 2010 působil v Londýně jako šéf European Business Development pro Aviva Investors. Před tím pracoval v AXA Investment Managers jako šéf distribuce pro Severní Evropu, v Goldman Sachs Asset Management jako výkonný ředitel a jako člen představenstva ÖIG (nyní Pioneer Austria) a i v jiných společnostech. Adam Lessing vystudoval Vídeňskou univerzitu, kde získal titul doktor práv a Kalifornskou univerzitu v Berkeley (University of California, Berkeley), kde získal titul Master of Laws (LL.M.) Je členem představenstva Asociace zahraničních investičních fondů v Rakousku (VAIÖ), dříve byl členem představenstva Asociace rakouských investičních fondů (VÖIG) a místopředsedou Evropské asociace fondů a asset managerů (EFAMA).


Čtěte více:

Ropa už s třicítkou jen neflirtuje… Padá střemhlav dolů
15.01.2016 12:27
Ropa se na konci tohoto týdne řítí opět střemhlav dolů a propadá se ta...
Pražská burza dnes opět ztrácí, za tento týden 3,3%, od začátku roku 6,7 %
15.01.2016 12:38
Vývoj na pražské burze nepřináší pro držitele růstových pozic úlevu, n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m