Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: MMF potřebuje Lagardeovou i nadále

Project Syndicate: MMF potřebuje Lagardeovou i nadále

22.01.2016 15:03

Christine Lagardeová prohlásila, že se nebrání dalšímu pětiletému období ve funkci generální ředitelky Mezinárodního měnového fondu. Mělo by jí být přiznáno. MMF nikdy neměl lepší vedení a výkonný sbor by jí měl dát příležitost dokončit práci, kterou započala.

Když se Lagardeová v červenci 2011 ujímala kormidla, zdědila instituci v krizi. Globální finanční krach v roce 2008 a jeho ekonomické dozvuky zdiskreditovaly multilaterální věřitele vedené Západem i „washingtonský konsensus“ volného trhu. Vedení Lagardeové pomohlo obnovit reputaci fondu.

Velká pozornost se věnuje jejím osobním kvalitám – a právem. Je otevřená, rázná, vřelá a poutavá. V jedné zemi za druhou ji představitelé, s nimiž se za mnohdy ožehavých okolností setkala, popisují jako ženu, která dokáže sdělovat nepříjemné pravdy a zároveň citlivě naslouchat. Pro šéfa instituce, jež musí k dohodám dospívat jednáním, nikoliv diktátem, jsou to důležité vlastnosti.

Evropanům se příliš nelíbilo, když jim Lagardeová řekla, že jejich banky je zapotřebí restrukturalizovat nebo že je nutné vybudovat hráz proti finanční nákaze – ale poslechli ji. Kromě toho učinila Lagardeová obtížná rozhodnutí o poskytnutí podpory MMF zemím, které jsou klíčové pro udržení globální stability – například Řecku, Pákistánu, Tunisku a Ukrajině.

A to zdaleka není vše. Fond nebývá často spojován s pojmy, jako jsou kreativita a soucit. Lagardeová to začala měnit. Přitom dala lidskou tvář instituci, která často předepisuje hořké kapky.

Například pomoc při zvládání blízkovýchodní uprchlické krize není očekávanou součástí mandátu MMF. Přesto fond pod jejím vedením upravil jeden program tak, aby jordánská vláda mohla vynakládat vyšší částku na pomoc lidem, které konflikty v Sýrii a Iráku připravily o domov (z nichž více než milion přebývá v táborech na jordánském území).

A když se v západní Africe začal v roce 2014 šířit virus ebola, dala Lagardeová pokyn MMF, aby použil dostupné peníze k převzetí a odpuštění dluhu zemí zasažených krizí, což jim umožnilo zaplatit větší počet lékařů a sester – bylo to vůbec poprvé, co MMF takto naložil s kapitálem.

Kromě toho Lagardeová pojmenovala tři nejdůležitější problémy, s nimiž se potýká dnešní svět, a začala je řešit. Za prvé se hlasitě zasazuje o větší zapojení žen do pracovního procesu a zároveň slouží jako exemplární příklad, jak je cenné mít ženy na vedoucích pozicích. I v tak odlišných zemích, jako jsou Saúdská Arábie a Japonsko, vyzvala vedoucí představitele, aby přestali mrhat tímto obrovským lidským potenciálem – a využili tak možností svých ekonomik.

Za druhé MMF pod jejím vedením řeší také obecnější problém nerovnosti příjmů. Není to jen otázka základní spravedlnosti. Výzkum fondu odhalil přímou spojitost mezi zmenšující se propastí mezi bohatými a chudými a vyšším hospodářským růstem. MMF není první, kdo takto argumentuje, avšak díky jeho postoji získává tento problém větší význam a naléhavost. A osobní angažmá Lagardeové je při prosazování této argumentace zásadní.

Za třetí dělá Lagardeová důležitou práci, když pomáhá světu pochopit plné důsledky technologických změn – z nichž některé jsou hrozivě destabilizující. Například automatizace bude dál zefektivňovat a zlevňovat výrobu, avšak hospodářský růst bude díky ní generovat menší počet pracovních míst než v minulosti. Politické, ekonomické a sociální důsledky této nastupující reality si zaslouží pozornost a seriózní výzkum. Lagardeová postavila MMF do centra této práce.

Kritikové budou tvrdit, že přišel čas na takového šéfa MMF, jenž bude zastupovat rozvojový svět. Lagardeová je koneckonců jedenáctou po sobě jdoucí Evropankou, která tento post zastává, což je v dnešním světě těžko ospravedlnitelná výsada. Další lidé namítnou, že neschopnost uvědomit si plné dopady úsporných opatření schválených MMF na řecké občany dokazuje odtrženost Lagardeové od problémů obyčejných lidí. A ještě jiní budou tvrdit, že obvinění, jimž Lagardeová čelí v souvislosti s finančním skandálem ve Francii, ji rozptylují od řízení MMF. Po ošklivém skandálu kolem jejího předchůdce Dominiquea Strausse-Kahna si fond podle těchto kritiků nemůže podobné odvádění pozornosti dovolit.

Rozeberme tyto námitky jednu po druhé. MMF (a Světová banka) by měl vedoucí představitele odjinud než z Evropy a Spojených států vítat. Smyslem ukončení této výsady Západu je ovšem vytvoření takového procesu výběru vedení, který nebude stát na politických úvahách, nýbrž na kvalitě kandidáta. Lagardeová je přitom nejlepší kandidátkou na tuto funkci a rozvíjející se mocnosti, jako jsou státy BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína), se za žádným alternativním kandidátem nesjednotily. Právě generální ředitelka z Evropy navíc koncem loňského roku pravděpodobně usnadnila rozhodnutí MMF přidat čínský jüan do koše měn tvořících jeho „zvláštní práva čerpání“.

Kromě toho projevila Lagardeová působivou politickou obratnost, když nakonec přesvědčila republikány a demokraty v americkém Kongresu, aby schválili reformy řízení, které nejen zvyšují schopnost MMF bojovat proti finančním krizím, ale také věrněji odrážejí měnící se globální hospodářskou dynamiku. Mezi deseti hlavními akcionáři MMF dnes například figurují státy BRIC.

V otázce Řecka pronesla loni Lagardeová několik charakteristicky nevybíravých – někdo by řekl netaktních – poznámek. Ani zdaleka však nefiguruje na čelním místě v seznamu těch, kdo nesou zodpovědnost za ekonomickou strázeň Řeků, a z jejího působení ve vedení MMF je naprosto zřejmé, že žádný generální ředitel v dějinách neudělal víc pro to, aby fond svým chováním zmírnil utrpení lidí zasažených krizí.

A konečně byla obvinění proti Lagardeové ve Francii vznesena navzdory námitkám generálního prokurátora země a její role v tomto případu se jeví přinejhorším jako okrajová.

Svět zoufale potřebuje lídra odhodlaného zajistit mu větší bezpečnost a prosperitu. Lagardeová ukázala, že takovým lídrem je a že hodlá učinit MMF způsobilým pro jednadvacáté století. Zaslouží si šanci dokončit, co začala.

Ian Bremmer je prezidentem skupiny Eurasia Group a autorem knihy Every Nation for Itself: Winners and Losers in a G-Zero World (Každý stát sám za sebe: Vítězové a poražení ve světě s mocenským vakuem).

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Christine Lagardeová pro Project Syndicate: Správná cena za ochranu klimatu
02.12.2015 14:00
Až se v tomto týdnu sejdou v Paříži světoví lídři na Konferenci OSN o ...
Project Syndicate: Jak Fed právě snížil nerovnost
17.12.2015 11:00
Americký Federální rezervní systém to konečně udělal: poprvé za téměř ...
Project Syndicate: Vstříc nové zelené dohodě
18.12.2015 11:00
Globální dohoda dosažená minulý týden v Paříži je ve skutečnosti třetí...
Project Syndicate: Terapie MMF pro Brazílii
22.12.2015 17:00
Brazilská ekonomika je na jednotce intenzivní péče. Sílící politická k...
Project Syndicate: Další hlemýždí rok pro globální ekonomiku
07.01.2016 17:00
Loni v dubnu Mezinárodní měnový fond očekával, že světová ekonomika v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university