Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ferrari názorně ukazuje, co se nyní děje na akciových trzích

Ferrari názorně ukazuje, co se nyní děje na akciových trzích

11.02.2016 17:45

IPO Ferrari bylo jedním z pozorně sledovaných a i já jsem se zde této akcii krátce po jejím uvedení na trh věnoval. Potencionální investory jsem ale asi nepotěšil, protože akcie se mi zdála silně předražená. Jak ukazuje následující graf, k podobnému názoru postupně dospěla většina na trhu (i když se na akcii jistě projevil i současný nevalný sentiment). Cena akcie je nyní o cca 40 % níže a mě to utvrzuje v názoru, že je dobré tu psát i o titulech, u kterých skončíme s cimrmanovským konstatováním „tak tudy ne, přátelé“.

Ferrari 1

Zdroj: FT

Jak moc je současná cena titulu v souladu s fundamentem? Z následující tabulky vidíme, že do září minulého roku firma generovala 534 milionu dolarů hotovosti na provozním cash flow, celkové investice dosáhly 234 milionů cash flow. Jak jsme konstatovali už v listopadu, automobilka letos dokázala znatelně zvýšit zisky a naopak snížit investice do pracovního kapitálu (zejména na úrovni zásob).

Ferrari 2.png

Zdroj: Ferrari

Ferrari na počátku února zveřejnilo osekané výsledky za celý rok a ty vypadají z hlediska ziskovosti a cash flow následovně: Provozní cash flow vzrostlo ze 426 na 707 milionů eur, celkové investice vzrostly z 290 na 317 milionů eur a volné cash flow tak prošlo prudkým růstem ze 136 na 390 milionů eur!

Ferrari 3.png

Zdroj: Ferrari

Ve své předchozí úvaze jsem na základě 9M výsledků pracoval s předpokladem, že celoroční volné cash flow firmy dosáhne jen 260 milionů dolarů. Se současnými nízkými výnosy amerických desetiletých vládních dluhopisů a betou na úrovni jedna (můj odhad, protože měřit historickou betu a extrapolovat z ní tu budoucí je u této akcie ještě brzy) je současná požadovaná návratnost na 7,2 %. Pokud by krátkodobý standard volného cash flow byl jen na oněch 260 milionech dolarů, na ospravedlnění současné kapitalizace musí toto cash flow dlouhodobě růst asi o 3,1 %.

V listopadu jsme se podobnou úvahou dopracovali k implikovanému růstu ve výši 5,2 %. Dosavadní cenová korekce by tedy s uvedenými předpoklady snížila optimismus investorů asi o dva procentní body dlouhodobého růstu. Což je v případě společnosti, jejíž tržby se meziročně dlouhodobě jen mírně zvyšují a jejíž strategií je udržet pocit výjimečnosti (tj. omezené dostupnosti) produktu, velký posun. Navíc se samozřejmě ukázalo, že volné cash flow roku 2015 bylo výrazně výše než můj předpoklad a tudíž je pravděpodobné, že výše bude i onen krátkodobý standard (i když do toku hotovosti roku 2015 promlouvaly některé jednorázové položky). Každopádně je celkem jasné, že jsme se dostali do oblastí valuace, kdy o Ferrari mohou uvažovat i investoři hodnotoví. I kdyby nešlo o do očí bijící podhodnocení, jsme blízko tomu, aby akcie vydělávala to, co podle požadované návratnosti vydělávat má – tedy více než 7 % ročně.

Výše uvedené je také podstatným náčrtem toho, co se nyní na trhu děje celkově. Můžeme jmenovat celou řadu makroekonomických a systematických faktorů, které trhy uvrhly do „blbé nálady“. Nicméně je také faktem, že valuace na trhu (zejména na tom americkém, v eurozóně je situace trochu jiná) byly v nejednom případě na hodně optimistických úrovních. Tudíž není divu, že sebemenší závan pesimismu, či přesněji řečeno ne-optimismu, posílá valuace přes klesající ceny níže. Což je dobrá zpráva pro ty, kteří sledují řadu zajímavých titulů, ale zdrželi se jejich nákupu za přehnané ceny.


Čtěte více:

Takto vypadá medvědí trh!
11.02.2016 11:16
Poslední dny jsou na světových trzích ve znamení silných výprodejů. Po...
Padající DAX má výkonnost na úrovni Nigérie, jen vzkříšení Deutsche Bank ho nespasí
11.02.2016 16:30
V loňském roce se německý akciový trh řadil z pohledu investorů k těm ...
Akcie bankovního sektoru jsou rozpáleny do ruda; míříme k nejhoršímu měsíčnímu výkonu od loňského srpna
11.02.2016 13:25
Ceny akcií z bankovního sektoru jsou pod velkým tlakem dlouhodobě. Vče...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data