Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak bychom se měli učit od Číny

Jak bychom se měli učit od Číny

06.04.2016 17:45

Během posledních dní zjitřených diskusí o Číně a našem vztahu k ní se objevila řada pozoruhodných názorů. Mezi ně můžeme zařadit i tvrzení implikující, že bychom se od Číny mohli, či dokonce měli učit. Jde přitom o tvrzení na obecné úrovni bezesporu pravdivé. Už proto, že Čína je zemí, kde žil Konfucius a Lao-c'. Její historie pak bezesporu poskytuje řadu poučných lekcí jejichž ignorance nás nepřivede nikam jinak, než k neustálému opakování historických veršů.

Na mnohem méně pevnou půdu se ohledně lekcí z Číny dostáváme, pokud se zaměříme na současný ekonomický vývoj a ekonomickou politiku (o oblasti demokracie a lidských práv nemluvě). Ale i tak vlastně můžeme stále tvrdit, že se nám nabízí velké poučení a to poučení jak věci nedělat. Po zbytek dnešní úvahy ale nehodlám jen obecně filozofovat, ale rád bych pozornosti čtenáře nabídl následující dva obrázky a pár doprovodných slov s nastíněným tématem souvisejících. První obrázek z dílny Commerzbank ukazuje meziroční vývoj zisků v soukromé sféře (žlutě) a u státem vlastněných podniků:


Čína vzor 1.png

Zisky soukromého sektoru už nějakou dobu rostou o necelých 5 % ročně, v jeho státem vlastněném protějšku probíhá razantní pokles. Příčina je celkem jasná – jde většinou o kolosy, které prosperovaly ve starém exportně-investičním modelu, ale které stále více trpí nevyužitými kapacitami. Kvůli rostoucím mzdám a celkovému vývoji v globální i čínské ekonomice totiž ztrácí svou konkurenceschopnost.

Ve vyspělých ekonomikách slyšíme poměrně často volání po tom, aby centrální banky a vlády daly prostor kreativní destrukci a nesnažily se pomáhat ekonomice stimulačními programy. Tato volání ignorují to, že problém je do značné míry na poptávkové a ne nabídkové straně ekonomiky. Pasivita centrálních bank by tak zažehla destrukci veskrze destruktivní, která by brala vše bez rozlišení. Číně je nicméně často měřeno dvojím metrem a je tomu tak i v tomto případě. Pokud by totiž mělo někde zaznívat hlasité volání po kreativní destrukci, mělo by to být v zemi s obrovskými nevyužitými kapacitami ve státem vlastněných firmách. Trhy se ale namísto toho až dětinsky radují pokaždé, když čínská vláda přijde s nějakým stimulačním programem.

Jak velký je vlastně problém nadbytečných kapacit v zemi draka? I zde nám v odpovědi velkoryse pomůže Commerzbank. V grafu je šedými úsečkami vyznačen vývoj kapacit mezi roky 2008 a 2014, žlutě vývoj produkce ve stejném období. Pohled na spodní tečky tak ukazuje, že ve výrobě skla a papíru byly v roce 2008 veškeré kapacity v podstatě využity, ale u oceli, hliníku, cementu a v rafinériích byla určitá kapacita volná (ale většinou nic dramatického). Výroba se do roku 2014 všude poměrně prudce zvýšila, ovšem kapacity rostly ještě více! A to znamená, že volné a nevyužité kapacity ve srovnání s rokem 2008 prudce vzrostly. V podstatě všude pak nyní představují významnou část kapacit celkových, což se mimo jiné projevuje na mizerné návratnosti kapitálu a výše popsaném vývoji zisků.

Čína vzor 2.png

Jak jsem psal minule v „S Čínou na věčné časy“, ve vztahu k Číně (a jinde) bychom neměli propadat vábení jednoduchých řešení a postojů. Zrovna tak bychom neměli propadat arogantnímu pocitu, že bychom Čínu mohli školit ve všem ekonomickém. Už proto, že předtím bychom si nejdříve museli dobře zamést před vlastním poněkud znečištěným prahem. Poučit se naopak od Číny pak můžeme skutečně ve všem. Jen musíme pečlivě vybírat, kdy to bude návod, jak věci dělat a kdy, jak je nedělat. Výše uvedené ukazuje, že druhá množina je rozsáhlá.

V závěrečné „poznámce pod čarou“ bych ještě zmínil, že pokud se těšíme, jak se staneme cílem, či průtokovým ohřívačem masivních čínských investic, neměli bychom zapomínat na následující: Čína už není exportní lokomotivou, která rychle akumuluje rezervy a tudíž může poměrně uvolněně nakupovat v zahraničí za dolary cokoliv od firem po komodity. Země nyní naopak čelí poměrně masivnímu odlivu kapitálu (který jí dost komplikuje kroky v řadě oblastí ekonomické politiky). Přechod na nový ekonomický model by přitom neměl tento trend oslabovat, spíše naopak. Dolary tak budou vzácnější a vzácnější. A výše uvedené také přirozeně vypovídá o tom, jak efektivní je státem přímo či nepřímo plánované investování. Nechci ale malovat čerta (či draka?) na zeď a uvedené neznamená, že bychom neměli být rádi za každý u nás efektivně proinvestovaný dolar, či renminbi.


Čtěte více:

Začínáme s platformou Patria Forex Meta Trader 4 – 1. část
06.04.2016 14:00
Se spuštěním obchodní platformy Meta Trader 4 se obchodníkům, kteří ma...
USA podrazily fúzi Pfizeru s Allerganem nohy, historická transakce padá
06.04.2016 9:42
Americké ministerstvo již delší dobu zbrojí proti takzvaným inverzním ...
Online komunikace po představení Apple vs FBI už bude jiná – kryptovaná
06.04.2016 13:49
Šifrování komunikace byla dlouho podceňovaná oblast, kde unikala řada ...

Váš názor
  • Čína
    08.04.2016 16:28

    Podle západních výzkumných agentur má čínské politické vedení bezvýhradnou podporu 80 % obyvatel. Naši "sluníčkáři a Havlisti" viz. Kocáb neustále yvkřikují , že v Číně je masová genocida, zoufalé poměry, utlačování, atd. atd. Což jsou samozřejmě kydy starého zbrojnoše. Loni vyjelo do zahraničí na dovolenou 120 milionů Číňanů. Vrátili by se snad domů, kdyby tam byla "masová genocia a děsivý útlak" ??? Těžko! Čínské vedení dokázalo to, co nikdo před ním !!! Roku 1980 tam ještě doznívaly hladomory a o 30 let později = 2010 ,je obří problém s obezitou u dětí. Čína rostla 30 let 1980-2010 v průměru o 10 % ročně a doslova - "Vydřela nemožné!!" Dosáhla to, co nechápe ani pan Soustružník. V Číně je dnes rozestavěno 40 % všech nových atomových elektráren světa, loni uvedla Čína do provozu přes 50 % nového celosvětového výkonu větrných elektráren a 40 % slunečních elektráren, loni se tam prodalo a vyrobilo 24 milionů aut, mobil tam má 1300 milionů lidí, internet používá 700 milionů lidí, v Číně mají 60 % světové sítě vysokorychlostní železnice ,Čína vyrábí 50 % světové vyroby oceli, cementu a byravných kovů, 25 % elektřiny. Dominanc USA jako ekonomicko politické velmoci končí. Na Čínu už nemají svaly !! Žijeme ve velké době ! K podobnému střídání na prvním místě na světě došlo před 150 lety kolem roku 1870, kdy USA odsunuly Angiii na druhé místo. Dnes Čína odsouvá USA. A j et odobře. Změna je život a obří čínská 5000 let stará civilizace si to plně zaslouží.
    xiluodu
    • Re: Čína
      19.04.2016 19:02

      Souhlas ! Stačí tam čas od času zajet a člověk se nestačí divit ! Před 5ti lety byl yuan za 2,50 Kč a dnes po našem prudkém rozvoji ekonomiky je za 4,20 Kč. Zkrátka doháníme a doháníme !
      bwalker
    • Re: Čína
      08.04.2016 16:49

      To už aby ses do tý Číny odstěhoval. Jinak co se týká HDP na hlavu, což je asi důležitější číslo, tak je na tom USA pořád 3x líp než Čína a tady je Čína nikdy nedohoní. Ani co se týká celkového HDP to nebude tak hned...
      qwer
  •  
    07.04.2016 10:51

    Hezké čtení. Ovšem naše individualistická "západní" kultura zdůrazňuje 'lidská' práva jedince, kdežto kolektivistická kultura východní i řadu povinností (k rodičům, učitelům, bližním, státu). Proto se těžko můžeme v oblasti 'lidskosti' shodnout a z toho vyplývá i západní pohled na čínskou ekonomiku, který tam nemusí nutně implikovat stejné výsledky jako u nás.
    Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university