Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB by měla za devizové rezervy nakupovat akcie Tesly

ČNB by měla za devizové rezervy nakupovat akcie Tesly

13.04.2016 16:15
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Jak souvisí politika devizových intervencí ČNB proti slabé koruně a novým elektro-automobilem Tesla Model 3? Na první pohled vůbec nijak. Zamyslíme-li se však nad budoucností automobilového průmyslu, můžeme dojít k až překvapivým souvislostem, které náš úsudek mohou možná až nečekaně rychle poopravit.

Začněme Teslou a jejím nedávno odhaleným modelem 3, který časopis Forbes označil jako “game changer” pro automobilový průmysl. Jednoduše proto, že ačkoliv se toto elektro-auto ještě nezačalo vyrábět, už zcela jistě patří do první desítky nejprodávanějších modelů trhu osobních automobilů v USA v roce 2017. Ptáte se, jak si mohu dovolit něco takového tvrdit, když máme teprve duben roku 2016? Jednoduše proto, že nejprodávanějším vozem této kategorie v roce 2015 byla Toyota Camry s 361 tisícem objednávek, přičemž první desítku uzavíral Hundai Sonata se 173 tisíci. Tesla však po pár dnech hlásí 325 tisíc objednávek a počítadlo stále běží…

Škarohlídi budou tvrdit, že Tesla nebude schopna objednané vozy dodat a že ani třeba půl miliónu nově prodaných vozů v celkovém objemu nic neznamená, neboť vozy se spalovacím motorem mají daleko delší dojezd a benzín přece tak krásně zlevnil. Pokud by se taková proroctví naplnila, tak jedině dobře pro ČR, jejíž ekonomika je poháněna automobilkami, které rozhodně nevyrábějí produkty, jako má Tesla. Nicméně pokud si připustíme, že model Tesla 3 znamená příchod revoluce a jejím podceňováním si koledujeme dostat se do společnosti bývalého šéfa Microsoftu S. Ballmera, který před lety prohlásil, že iPhone nemá žádnou šanci získat signifikantní podíl na trhu, tak nutně musíme dojít k závěru, že českou ekonomiku mohou potkat horší časy. Třeba takové, jako když Apple s Googlem (resp. Androidem) během několika kvartálů sesadily Nokii z piedestalu na trhu mobilních telefonů. Česká ekonomika tedy zcela upřímně nemůže Tesle přát v dnešní době úspěch, neboť její růst a zaměstnanost stojí a padá na stávajících technologií v autoprůmyslu. Připomeňme, že podíl automobilek na zaměstnanosti v automobilovém průmyslu činí dnes okolo 12 %, což je jedna z nejvyšších hodnot v EU (viz graf). Automobilky se pak přímo a nepřímo podílejí na českém HDP okolo 4 %, respektive 8 %.

Jak s tím vším souvisí intervenční politika ČNB oslabující korunu? Jednoduše, ČNB je v rámci této politiky nucena nakupovat finanční aktiva do svých FX rezerv za stovky miliard (nově natištěných) korun. Ty přitom v dobách záporných úrokových sazeb není kam investovat a tak si ČNB sama určila, že 10 % portfolia devizových rezerv bude zainvestováno do akcií. Nechci na tomto místě zpochybňovat toto arbitrárně zvolené číslo, ale když už tady je, tak by se mělo účelně využít. Jednou z možností je pak využít FX rezervy ČNB jako jakýsi makroekonomický hedging ČR proti úspěchu Tesly a nakupovat její akcie do bilance české centrální banky. Pokud se následně ukáže, že Tesla se nestala novým Applem na kolečkách a auta se spalovacími motory bez autopilota budou dále vládnout světu, bude to jen dobře pro českou ekonomiku. A kdyby naopak náhodou Tesla uspěla a poslala pár automobilek do věčných lovišť, tak na tom s ČNB aspoň něco vyděláme. 

ČSOB_FT 

Jan Čermák

Pozice: makroekonomický analytik

Jan Čermák pracuje jako analytik finančních trhů v rámci Investičního výzkumu ČSOB. Předtím působil v téže instituci, kde se zabýval hodnocením rizik zemí. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde získal i titul Ph.D.

Témata: makroekonomický vývoj v USA, vývoj dolaru, resp. EUR/USD a vybraných měn na hlavních trzích, politika Fedu, tržní a makro vývoj (všeobecně) ve střední Evropě.


Váš názor
  • a nebo short
    13.04.2016 18:46

    Tesla bude in do prvního hacku kdy se autopilot zblázní a způsobí megašrotiště někde na dálnici :o) petrol forever :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data