Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vaše děti by měly jít do učení, moje na univerzitu

Vaše děti by měly jít do učení, moje na univerzitu

29.04.2016 17:45

Podle mnohých indicií se naše domácí firmy v řadě oblastí potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. K tomu můžeme přidat snad už tradiční nedostatek zedníků, instalatérů, soustružníků a podobných profesí. Tento jev v sobě má jistě cyklický rys, ale zdá se, že čelíme i strukturálnímu problému. Jinak řečeno, panuje dlouhodobý nedostatek pracovníků v určitých oblastech ekonomiky. Řada chytrých hlav tak přichází s tím, je třeba, aby se z více dětí stávali zedníci, či tesaři a ne třeba ekonomové, či právníci.

S tímto hodnocením se dá samozřejmě souhlasit, ovšem od podobných úvah je jen krok k sociálnímu inženýrství nejhrubšího zrna. A příliš často tato volání skutečně explicitně, či implicitně zavání nějakými kvótami, aktivistickými snahami typu „děti by měly“. Nejabsurdnější je pak toto volání od lidí, kteří sami své děti, či vnoučata posílají na univerzitní studia (či by byli rádi, pokud by tam šli). Jinak řečeno, „vaše děti by pro blaho nás všech měli jít do učení, ty moje na univerzitu“. Lze toto dilema (které je jen další variací na problém NIMBY – „ne na mém dvorku“) řešit nějak elegantněji?

Ať promluví trh

Neviditelná ruka trhu toho v posledních letech a desetiletích hodně schytala, mnohdy neprávem. Nyní každopádně hovoříme o oblasti, kde by měla kralovat, i když výsledky nebudou okamžité. Toto tvrzení se opírá o primitivní fakt: Lidé chtějí pracovat tam, kde získají uznání společnosti a vysokou finanční odměnu (což je často propojeno). Co to znamená v praxi? Například to, že ve školách by neměl učit „učitel“ který jezdí do práce Fabií, ale „pan učitel“, který se v automobilovém potravním řetězci dovede díky svému platu posunout minimálně o generaci a třídu výše. Na obklad koupelny budeme volat pana zedníka, jemuž za práci dáme větší část příjmů, než tomu bude nyní, a tak dále. A tak dále.

Jinak řečeno: Pokud panuje skutečně strukturální nedostatek manuálních a některých intelektuálních profesí, neexistuje jiné řešení, než růst jejich odměny (a prestiže) relativně k profesím ostatním. K tomuto stavu nás posune pouze nedostatek na straně jedné, přebytek na straně druhé. Pak už je to jen otázka naší flexibility – ochoty svým chováním a peněženkou uznat, že časy se mění. Zdá se ale, že naše flexibilita je v této oblasti zatím značně omezená. Ještě za časů našich prarodičů se přitom říkávalo „řemeslo má zlaté dno“. Možná, že se to už brzy bude říkat znovu. Řemeslníci pak snad nebudou ani muset se strachem sledovat debaty o tom, že do důchodu se bude odcházet v 70 letech. Budou mít totiž naspořeno dost, aby přemýšleli o tom, zda jako starci udrží v ruce lopatu, či mafla.

Znalostně – řemeslná ekonomika, nebo Ferda mravenec

Je popsaný posun v souladu s tolik diskutovaným směřováním ke znalostní ekonomice? Touto otázkou se už dostáváme k detailnějšímu rozdělení trhu práce. Možná, že se na něm budou vytvářet různá „U“ – nejvyšší poptávka bude po vysoké kvalifikaci a po řemeslných odvětvích, nejhůře na tom budou ti ve středu pole. Ale možná bychom mohli hovořit o posunu ke znalostně – řemeslné ekonomice.

Mohlo by se zdát, že rukou trhu prosazený novodobý růst řemeslných a manuálních profesí je jen finance-fiction. Alternativy jsou ale jen dvě: První z nich je měnit opět společnost na Ferdy mravence – práce všeho druhu. Tak tomu bylo za komunismu a tento systém se se znalostní ekonomikou plnou specialistů určitě nerýmuje. Druhou alternativou je pak popsané uvažování a praxe ve stylu „vše děti by měli jít do učení“. A já doufám, že tudy také nepůjdeme.

 

Čtěte více:

Vynikající výsledky Amazonu (DIP) v 1Q16
29.04.2016 10:09
Doslova vynikající sadu čísel včera po závěru amerického obchodování p...
Eurozóna na rozdíl od USA roste překvapivě svižně
29.04.2016 11:34
Růst eurozóny na začátku roku 2016 byl až překvapivě svižný. Podle prv...
Česká nezaměstnanost je nejnižší v EU
29.04.2016 11:52
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii spadla na nejnižší úroveň za pos...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m