Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Končí éra monetární stimulace, začíná doba fiskální

Končí éra monetární stimulace, začíná doba fiskální

17.08.2016 13:30

Na globální ekonomické scéně dochází k dramatickému posunu, který lze popsat jako znovuzrození fiskální stimulace. Ta by měla být nástrojem v boji proti nízkému růstu globální ekonomiky a nízké inflaci. Pro trhy jde o zajímavou novou situaci, protože k této změně dochází v prostředí obecně vysokého vládního zadlužení. Nový zájem o fiskální stimulaci by na druhou stranu neměl být velkým překvapením, protože po období agresivního monetárního uvolnění se zdá, že centrální banky už samy nejsou schopny zvednout globální ekonomiku z útlumu. Panují totiž obavy, že monetární transmisní mechanismy nejsou dostatečně efektivní a monetární expanze se tak nepromítá do vyššího tempa růstu HDP.

Instituce jako Mezinárodní měnový fond a OECD během jara letošního roku stále hlasitěji volaly po prorůstové fiskální expanzi a strukturálních reformách, které by měly doplňovat uvolněnou monetární politiku. MMF vydal v červnu analýzu, ve které tvrdí, že fiskální stimulace by měla být použita všude tam, kde k tomu existuje prostor a kde monetární politika ztrácí svou účinnost. OECD se zase snaží prosadit investiční programy, které by také měly zvýšit tempo ekonomického růstu. Podle této organizace by vyšší vládní investice mohly výrazně posílit tempo růstu celé ekonomiky a jejich efekt by více než vyvážil vyšší dluhové náklady.

V současné době se nacházíme v situaci, kdy se sazby drží nízko, veřejný dluh v řadě vyspělých zemích ale leží vysoko. Výsledky fiskální expanze by tak do značné míry závisely na tom, zda ji budou trhy vnímat jako důvěryhodnou a udržitelnou. K tomu je důležité, v jakém vztahu by byla tato expanze k monetární politice. Mezi hlavní argumenty proti fiskální stimulaci patří právě vysoké dluhy a také výrazný pokles nezaměstnanosti, ke kterému v poslední době ve vyspělých ekonomikách došlo.

Veřejné dluhy vyspělých zemí vzrostly od poslední finanční krize ze 70 % HDP na více než 100 % HDP a podle tohoto měřítka je tedy prostor pro stimulaci skutečně omezený. Nicméně nízké sazby se promítají do nízké úrovně dluhové služby, která se nyní v některých zemích nalézá dokonce na historických minimech. I v Japonsku představuje dluhová služba méně než 2 % národního příjmu. Přesvědčivějším argumentem proti fiskální stimulaci je tak možná zmíněný pokles nezaměstnanosti, který se v současnosti pohybuje v nejednom případě blízko její strukturální úrovně.

Jak by se tedy fiskální uvolnění projevilo na trzích? Akciové trhy by na něj reagovaly bezpochyby pozitivně, protože silnější poptávka by se promítla do vyšší ziskovosti korporátního sektoru. Dopad na sazby by měl být díky uvolněné monetární politice v krátkém období omezený. Tradiční makroekonomické modely pak ukazují, že fiskální uvolnění by mělo vést k posílení měnového kurzu, protože vyšší sazby se promítnou do vyššího přílivu kapitálu do země, která uvolnění provádí. Časem by se ale měla vyšší poptávka projevit vyššími dovozy a tlaky na posílení kurzu by měly opadat. Pokud budou fiskální expanzi sledovat všechny vyspělé ekonomiky, čistý dopad na měnové trhy by měl být omezený.

První graf ukazuje odhadovanou citlivost HDP na investiční stimulaci ve výši 0,5 % HDP (jde o změnu u HDP v prvním roce po stimulaci). Druhý graf ukazuje odhadovaný dopad takové stimulace na míru veřejného zadlužení:

Doba_fiskalni 

Zdroj: Danske Bank

 

 
 

Čtěte více:

Čínská past
01.08.2016 15:23
Ve svém předchozím příspěvku jsem se krátce vrátil k tématu, kterému ř...
Americký optimismus
08.08.2016 15:59
Jak už víme, americký trh práce si v červenci vedl velmi dobře. Minulý...
Peněžní optimismus eurozóny končí
10.08.2016 17:45
Vazba mezi monetární a reálnou částí ekonomiky se v posledních letech ...
Ceny ropy budou i nadále pod tlakem, míní analytici
17.08.2016 12:18
Ceny ropy se během středy dostaly pod tlak. Výsledkem je opuštění pět...

Váš názor
  • M U M I F I K A C E
    17.08.2016 17:42

    Shrňme autorův pohled: - Státy mají dluh 100% HDP (přičemž ty, které mají růst slabý a potřebovaly by stimulovat nejvíce, jej mají často ještě vyšší) - Úrokové sazby jsou na nule, takže státy i takto vysoký dluh zatím jakž takž zvládají splácet - Nezaměstnanost je údajně nízká (zejména když ze statistik vyloučíme lidi, kteří hledání již vzdali, nebo dělají na částečný úvazek, nebo za nízkou mzdu práci hluboko pod jejich kvalifikací) A autorovo řešení: - Vlády se dále zadluží (to asi úroky budou muset klesnout citelně pod nulu, aby to pro ně nebyl problém - pak ovšem bude nutné zrušit hotovost, protože každý by dal přednost matraci před záporně úročeným účtem) - Vlády budou "fiskálně stimulovat", tedy postaví osmiproudé cyklostezky s mimoúrovňovým křižováním z HorníDolní do ZastrčenéDíry - projekty samozřejmě budou zkorumpované a předražené Důsledky: - Akcie Skansky a Metrostavu vyletí do oblak - a autor bude jásat nad růstem! - Vedle neefektivních soukromých investic uměle udržovaných při životě nulovými sazbami nám ještě přibudou ještě neefektivnější investice státní - Státní dluh časem bude 300% a bude dusit ekonomiku. Úrokové sazby již budou muset trvale zůstat v naprosto nesmyslně nízkém (a ekonomiku deformujícím) pásmu, protože jinak by státy okamžitě zbankrotovaly. Korporace na tom ale budou skvěle a tradeři, investoři a investiční poradci budou happy. Respektive úspěšným investorem či poradcem se bude moct stát každý, protože stát bude (muset) garantovat, že akcie již půjdou jen nahoru (protože bude střídat monetární a fiskální stimuly a to v rostoucím objemu). Tedy do doby, kdy se ucho utrhne a bude to takový sešup, že se z toho po generace nevzpamatujeme. Můžeme to sledovat na našem odhodlaném předskokanovi - Japonsku. Dluh 250% HDP, stimuluje se jak o závod, růst se nedostavuje - jen centrální banka pomalu znárodňuje celou ekonomiku nákupem akcií "soukromých" firem za natištěné peníze. Vládní snahou vyvolaná nemovitostní bublina (a další důsledky kreativního socialistického experimentování) znemožnila lidem založit rodinu - a tak Japonci vymírají, za generaci jich bude polovina (v produktivním věku snad ještě méně). A tato zbývající hrstka lidí bude mít na triku dluh třeba 600% HDP a povinnost živit každý 2 důchodce a státní zaměstnance. Kdo věří, že to tam dobře dopadne, musí snad i věřit na hejkala. Díky globalizaci je prakticky jisté, že až to praskne v JP, budeme se jim škodolibě posmívat tak 7minut, než to dominovitě začne rupat i tady. A to i kdybychom byli ekonomicky v pořádku, jako že ani vzdáleně nebudeme. Hlavně ale že máme dost odborníků, kteří po propagaci monetární "stimulace" začnou pružně obhajovat stimulaci fiskální a nakonec stimulaci adrenalinovými injekcemi a elektrickými šoky. Nakonec už jim zbude jen propagace mumifikace.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data