Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Tři základní scénáře pro rok 2017 a dopad na akcie a komodity

Pimco: Tři základní scénáře pro rok 2017 a dopad na akcie a komodity

20.12.2016 13:21
Autor: Redakce, Patria.cz

V našem základním scénáři pro příští rok se už tak dlouhá ekonomická expanze zařadí mezi ty nejdelší v poválečné historii a zůstane při síle po celý rok 2017. Fiskální politika začne podporovat oživení, i když stimulace v USA bude schválena až v polovině roku a k její implementaci dojde až na začátku fiskálního roku 2018. Centrální banky budou pokračovat ve své stimulační politice a růst výnosů obligací tak bude omezený.

V tomto scénáři se vyhneme obchodní válce mezi USA a Čínou, kurz čínské měny bude pozvolna oslabovat a za rok ztratí 7 %. Růst světového produktu se bude pohybovat v rozmezí mezi 2,5 – 3 %, podobně jako v předchozích pěti letech. Celková inflace ve vyspělých zemích se ovšem zvýší. Vývoj očekávané inflace a růstu produktu v hlavních ekonomikách a regionech v tomto scénáři shrnuje následující tabulka:

pimco

Tempo růstu americké ekonomiky by se mělo pohybovat mezi 2 – 2,5 %, což je nad jejím trendem. Pomohou jí investice korporátního sektoru odrážející vyšší ceny ropy a změny v daňovém systému. Spotřebitelským výdajům bude zase prospívat pokles nezaměstnanosti, rostoucí mzdy a očekávané snížení daní z příjmů. Inflace se dostane ke 2 % a Fed zvedne sazby dvakrát či třikrát.

Růst eurozóny se bude pohybovat mezi 1 – 1,5 % a bude negativně ovlivněn zejména politickou nejistotou, která bude provázet klíčové volby v Německu, Francii, Nizozemí a možná i v Itálii. V tomto základním scénáři ale počítáme s tím, že populisté se k moci nedostanou v žádné z významných evropských zemí. ECB bude nakupovat dluhopisy ohlášeným tempem po celý příští rok, ovšem v době kolem německých voleb začne hovořit o ukončení programu kvantitativního uvolňování.

Japonská fiskální stimulace a oslabování kurzu jenu by měly zvednout tempo růstu japonské ekonomiky na 0,75 – 1,25 %. Inflace by ale měla i nadále zůstat v útlumu a centrální banka tak bude dál držet výnosy desetiletých vládních dluhopisů u nuly. Vláda se zhruba v polovině roku rozhodne pro další fiskální stimulaci. Čína by podle našich předpokladů měla být schopna udržet pod kontrolou růst zadlužení soukromého sektoru, tempo růstu její ekonomiky se ale sníží na 6 – 6,5 %. Vláda začne klást větší důraz na udržitelnost růstu a finanční stabilitu. Mimo slovních potyček nebude v oblasti obchodu docházet k jiným konfliktům s USA.

Negativní a optimistický scénář

V našem negativním scénáři předpokládáme, že špatně dopadne americká fiskální reforma, protože ji bude blokovat Kongres, evropská politická situace se značně zhorší a začnou se objevovat vážné problémy spojené s Brexitem. Objeví se vážné tenze mezi USA na straně jedné a zeměmi jako Čína, Brazílie a Mexiko na straně druhé. Čína bude na tyto tenze reagovat více než 15% oslabením kurzu renminbi.

V tomto scénáři by prudce kleslo tempo růstu Číny i Mexika. Rusko a Brazílie by opět spadly do recese, oslabovala by většina měn rozvíjejících se zemí i ceny ropy. Problémy v oblasti mezinárodního obchodu by dolehly i na Velkou Británii a Japonsko, jejich ekonomiky by se propadly do mírné recese. Uzavřenější ekonomiky jako USA a eurozóna by čelily útlumu, který by snížil jejich tempo růstu k nule. Normalizace sazeb v USA by se v takovém scénáři zastavila, protože dolar by znatelně posiloval.

Optimistický scénář počítá s tím, že vlády se k fiskálnímu uvolnění přesunou velmi rychle, v jejich čele bude stát vláda americká s desetiletým fiskálním balíčkem v celkové hodnotě 2,5 bilionů dolarů. Jednání mezi USA a Čínou povedou k otevření čínského trhu americkým společnostem a kapitálu a to pomůže stabilizovat kurz renminbi. Populisté a nacionalisté v Evropě budou slavit jen minimální úspěchy a budou pokračovat reformy na rozvíjejících se trzích.

V tomto růžovém scénáři bude sílit optimismus soukromého sektoru, který zastíní nejistotu a z toho budou těžit investice i výdaje spotřebitelů. Růst světové ekonomiky převýší 3 %, inflace v USA se dostane na 3 % a rozvíjející se trhy za sebou nechají problémy posledních tří let. Vyspělé země dosáhnou únikové rychlosti a Fed bude moci bez větších problémů zvýšit čtyřikrát sazby. ECB ukončí nákupy aktiv dříve, než byly plánovány, a Mario Draghi přestane předstírat, že snižování nákupů nesouvisí se skutečným ukončením tohoto programu.

Akcie a komodity

Výhled pro akciové trhy se pro příští rok celkově zlepšil. Trhy se dostaly z negativního tlaku utlumených zisků a naopak se očekává, že zisky budou sílit díky daňovým reformám a celkově vlídnějšímu prostředí. Na druhou stranu ale bude korporátní sektor čelit některým problémům spojeným se zvyšováním sazeb a potenciálním růstem mzdových tlaků.

Zlepšování makroekonomického výhledu a známky určité disciplíny na straně zemí OPEC podle našeho názoru zlepšují i výhled pro komoditní trhy. Při jejich současných valuacích jsou tato aktiva atraktivní z hlediska diverzifikace a jako zajištění proti inflaci. V roce 2016 už si ale komodity prošly znatelným růstem a pokud má tento trend pokračovat, musí přijít zmíněné fiskální uvolnění, musí nastat další zlepšení makroekonomické situace a OPEC bude muset dodržovat dříve uzavřené dohody týkající se objemu těžby.

Autory jsou Joachym Fels a Andrew Balls

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

Citi má jasný vzkaz pro komoditní býky
05.12.2016 17:00
Pro komoditní býky má americká bankovní skupina Citigroup jasný vzkaz...
Jaký bude rok 2017 na trzích podle Fidelity?
09.12.2016 15:04
Rok 2016 přinesl pro finanční trhy mnoho šoků: nejprve brexit, pak neč...
Konec roku přináší na trhy dlouho nevídaný optimismus
12.12.2016 18:11
Před rokem vládla mezi ekonomy a investory ohledně výhledu na další ro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data