Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Pan Evropa“. Muž, který chce vystřídat Merkelovou

„Pan Evropa“. Muž, který chce vystřídat Merkelovou

01.02.2017 10:38
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Martin Schulz zastupoval Evropskou unii tak vehementně, až se mu v médiích začalo říkat Pan Evropa. Evropskému parlamentu, jediné instituci EU volené přímo jejími občany dokázal vtisknout významnější roli na evropské scéně, aby se po pěti letech předsednického postu vzdal a zamířil domů. Vyzvat na souboj Angelu Merkelovou.

„Mým cílem je být kancléřem spolkové republiky,“ řekl Schulz v neděli, kdy jej Sociálnědemokratická strana Německa jednomyslně jmenovala svým kandidátem na funkci kancléře v letošních parlamentních volbách.

Nedávné průzkumy naznačily, že „nová krev“, která v jednašedesátiletém Schulzovi přichází, by sociálním demokratům mohla pomoci snížit náskok, který má blok v čele s kancléřčinými křesťanskými demokraty. Dvaašedesátiletá Merkelová je ve funkci více než 11 let a ucházet se bude o v pořadí čtvrtý mandát.

Do domácí politiky se Pan Evropa vrací v době, kdy euroskeptické nálady v zemi posilují. A řada jeho dosavadních názorů, bude-li je v předvolební kampani prosazovat, by se obyvatelům největší ekonomiky eurozóny nemusely zamlouvat.

Coby šéf europarlamentu Schulz vystupoval proti úsporným opatřením, které požadovaly po problémových evropských zemích, a prosazoval, aby se eurozóna chovala k jižní Evropě shovívavěji. V roce 2013 během vrcholící dluhové krize v Řecku prohlásil, že pro další pomoc Aténám jsou všechny státy Evropské unie s výjimkou jediné. Tou zemí myslel Německo.

Schulzovy dosavadní názory na euro a nutnost větší zajištění společné měny by mohly znamenat větší fiskální integraci, což může být těžké v předvolebním Německu prodat, myslí si podle listu Financial Times Schulzův bývalý kolega z europarlamentu Andrew Duff.

Jistý parlamentní úřadník na Schulze vzpomíná jako na relativně proaktivního předsedu, který se zapojoval do oblastí, jež byly dosud v gesci parlamentních výborů, jako třeba vyjednávaní transatlantické obchodní smlouvy TTIP. "Byl všudypřímný," říká anonymně. Dobré vztahy má Schulz s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, kterého bránil před kritikou v kauze LuxLeaks, kdy se ukázalo, že Lucembursko mělo za Junckerova premiérování tajné daňové dohody s mnoha nadnárodními firmami.

Do karet Schulzovi nemusí hrát ani německá ekonomika. Té se daří možná až moc dobře. Posledních osm let je motorem růstu v eurozóně a nyní jí pomáhá také s inflací. Naznačují to nejnovější data, podle kterých rostly spotřebitelské ceny ve třech spolkových státech (Hesensku, Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku) v lednu meziročně o více než 2 procenta. Celková německá harmonizovaná meziroční inflace dosáhla v lednu předběžně 1,9 procenta, zatímco v celé eurozóně rostly spotřebitelské ceny v lednu o 0,1 bodu pomaleji (Podrobnosti ZDE). Data o lednové inflaci v jednotlivých členských zemích Eurostat zatím nemá. Rozdíly meziroční inflace v zemích EU za prosinec ukazuje následující graf. 

INFL

ECB chce mít inflaci v měnovém bloku těsně pod 2 procenty. Extrémně uvolněná měnová politika, kterou toho chce dosáhnout, ale v Německu naráží na kritiku. Němci inflaci rádi nemají minimálně od 20. let minulého století, kdy si dělníci za Výmarské republiky jezdili pro gáži s kárkou.

Prominentní němečtí ekonomové i politici se nechávají slyšet, že ECB svou akomodační politikou zachází moc daleko. Na rizika extrémně uvolněné měnové politiky upozorňuje prezident německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann a německý ministr financí Wolfgang Schäuble varoval, že vyšší míra inflace by mohla způsobit „politické problémy“.

Šéf ECB Mario Draghi se snaží Němce uklidnit tvrzením, že pokračující podpora ekonomiky eurozóny mnohamiliardovými nákupy aktiv a nízkými úrokovými sazbami je i v zájmu Německa. Jeho argumentem je, že tlaky na jádrovou inflaci jsou nadále slabé.

Německé firmy vyšší náklady na spotřebitele přenášejí jenom zčásti a ti si rychlejší inflace nestačili všimnout. A i když se německá nezaměstnanost nachází na rekordních minimech (v lednu na 5,9 %), mzdy v posledních letech tak výrazně nerostly, podotýká podle agentury Bloomberg ekonom UniCredit Andreas Rees. 

Zdroj: Eurostat, BBG, FT


Čtěte více:

Trump chce zvednout cla, bojí se i Německo
29.11.2016 11:00
Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách zatím trh...
Německo se už připravuje na obchodní válku s USA
02.12.2016 11:30
Přebytek německého běžného účtu leží na rekordně vysokých úrovních a ...

Váš názor
  •  
    01.02.2017 12:26

    ...nooooo...tak tu bude z deště pod okap....čím dál od těchhle blbů budeme, tím lépe...
    keris
    • GroKo
      01.02.2017 13:19

      Zásadní problém Německa je velká koalice. Ta už se začíná chovat jako ta rakouská. S jediným cílem: Udržet se u moci za jakoukoli (populistickou) cenu.
      • Re: GroKo
        01.02.2017 13:29

        co mi to připomíná u nás, že by iniciativu všichni proti Burešovi ??
        Bentley
  • Viděl jsem ho na tribuně řvát
    01.02.2017 12:00

    To byl pohled. Řval jak Hitler: "co si ti češi vlastně dovolují"... "my jim nabízíme společný stát a měnu a oni o tom ještě chtějí diskutovat a vyhlašovat referendum"!... řval půl hodiny a fanatický europoslanecký dav pod tribunou mu freneticky tleskal. Polilo mě horko. To byl zážitek, děs běs. Tento nevzdělanec trpí syndromem Hitlera. Opravdu jsou evropští politici na svém místě?
    Jesse
    • Re: Viděl jsem ho na tribuně řvát
      01.02.2017 12:36

      Jesse je to někde ? youtube, ... ?? To bych se podíval.
      Bentley
      •  
        01.02.2017 12:41

        Někde na youtube to bylo také, ale nechce se mi to hledat... Je to dávno
        Jesse
        • Malta
          01.02.2017 13:51

          Tak víkendové vymývání mozků premiérům na Maltě. Z toho jde fakt hrůza: "Tusk v dopise premiérům a prezidentům před víkendovým summitem na Maltě varoval, že EU čelí „největším výzvám ve své historii“. Důvodem je podle něj fakt, že Brusel dnes musí čelit současně expanzi Ruska, Číny, radikálního islamismu a teď tuto sestavu nebezpečí doplnil i prezident Trump. Načež vyzval členské státy, aby učinily „spektakulární krok“, změnily náladu Evropanů a „pozvedly evropskou integraci na zcela novou úroveň. Evropským lídrům vzkazuje, že proti těmto nebezpečím se musí stmelit a ať je ani nenapadne nyní uvažovat o nějakém uvolnění evropské integrace."
          Bentley
          • Re: Malta
            01.02.2017 14:10

            Bohuš se stmelí, tomu věřím:-)) Ale jinak dobře tak. Čím víc budou vykřikovat ty své ideologické zrůdnosti, tím dřív se EU rozpadne. Ještě nikdy v dějinách lidstva politici nedokázali nařídit svému obyvatelstvu, aby změnili náladu, žííííš to je masakr :-)))
            Jesse
    • Re: Viděl jsem ho na tribuně řvát
      01.02.2017 12:09

      pro ně je vhodné jenom jedno místo...nepublikovatelné, ale posluchačů bez mozku mají dost...
      el mrcoch
  • jo ten tomu da korunu
    01.02.2017 11:42

    pokud bude opet vyhrozovat nekomu kvuli uprchlikum bojem/valkou, to urco EU stmeli jako nikdy ... :-)
    neo029
  • NEBRAT !!
    01.02.2017 11:14

    tenhle pán by jednoznačně prohloubil vztahy mezi státy EU tvrdým vynucováním přerozdělení uprchlíků !! když si je tam Němci v čele s frau Merkel pozvali, tak ať si je nechají !! Vůbec se nedivím Trumpovi, že pozastavil přijímání arabů. nezakázal přistěhovalectví , jen chce aby nově příchozí byli řádně proklepnuti . Taky si domů zvete jen lidi, které chcete vidět a ne kdekoho z ulice, že ?!
    občan
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.