Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Verizon ztrácel zákazníky, Unilever opět rostl

Summary: Verizon ztrácel zákazníky, Unilever opět rostl

20.04.2017 17:41
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

EVROPA:

Unilever


Jako vždy jsme se ve výsledcích za první kvartál roku dočkali jen údajů o výši tržeb. Ty dosáhly 6% yoy růstu na 13,3 mld. EUR, přičemž trhy odhadovaly o 100 mil. EUR méně. Organický růst také překonal predikce, v tomto případě o 90 bps, když dosáhl úrovně 2,9 % yoy. Nicméně faktem zůstává, že hnací motor představovala jen rostoucí cena a objemy naopak sklouzly o 0,1%. Dividenda dostála 12% zvýšení, tak jak se očekávalo. Management utvrdil investory ve výhledu 3% až 5% organického růstu pro rok FY17 a zvýšení provozní marže o 80 bps. Tržní konsensus přitom udává 3,4 % a +90 bps. Na londýnské burze dnes akcie Unilever obchodují mírně nad včerejší zavírací cenou.

USA:

Qualcomm (DIP)


Největší výrobce čipů používaných v mobilních telefonech vygeneroval tržby ve výši 6 mld. USD. Jedná se o 8% meziroční růst, který se nachází lehce nad tržními odhady. Tržby dle standardů GAAP jsou 5 mld. USD, jelikož zahrnují redukci téměř 1 mld. USD způsobenou arbitrážním rozhodnutím ve sporu BlackBerry. V tomto kvartálu zabrala spíše divize QCT (prodej čipů), jejíž tržby narostly o 10 % yoy na 3,7 mld. USD s tržním konsensem postaveným na 3,5 mld. USD. Licenční divize QTL naproti tomu zůstala v linii tržních predikcí, když posílila svoje tržby o 5 % yoy na 2,25 mld. USD. Změna produktového mixu směrem k méně profitabilnímu segmentu zatížila hrubou marži, která se zúžila na 58,1 % (-530 bps yoy). Čistý zisk na akcii se navzdory tomu podařilo udržet v kladných růstových číslech a jeho finální hodnota je 1,34 USD (+29 % yoy) při tržním konsensu postaveným o 12,5 % níž. Po odečtení jednorázových položek se však díváme na hodnotu 50c, což představuje 36% yoy propad o 44c pod konsensus. 

Management ve své zprávě přiznává dopady právního sporu s Apple ohledně oprávněnosti licenčních poplatků. Průměrná royalty rate (licenčních poplatek z jednoho zařízení) sklouzla o 160 bps qoq na 2,72 % s tím, jak jednotlivý dodavatelé hardware pro Apple začali snižovat poplatky, které odvádějí Qualcomm. Důsledek je vidět také na rozvaze, kde pohledávky narostly o 2 mld. USD qoq (+100 %), z čehož polovinu tvoří zmiňované licenční nedoplatky. Dostalo se nám však ujištění, že dříve či později budou stejně zaplaceny. Tady je nutno podotknout, že ve zprávě za předešlý kvartál management ujišťoval investory, že soudní spor nebude mít až do vyřešení žádný dopad na výběr licenčních poplatků.

Společnost Qualcomm je na poli „válek o patenty“ spíše ostříleným veteránem. Nicméně v současnosti se tyto spory začínají hromadit a kromě Apple se soudí také s regulátory ve třech jurisdikcích – USA, Jižní Korea a Taiwan. To se projevuje také v širokém intervalu výhledu tržeb a zisku pro další kvartál, jednotlivě 5,3 – 6,1 mld. USD a 0,9 – 1,15 USD. V případě tržeb je tržní konsensus nastavený na 5,9 mld. USD, u čistého zisku na akcii je to 1,09 USD

Výsledky za poslední kvartál hodnotíme vcelku pozitivně, avšak do budoucna budeme věnovat zvýšenou pozornost QTL segmentu a jeho vlivu na rozvahu a profitabilitu. Akcie sice před otevřením trhu stoupaly, teď ale obchodují o 1 % pod včerejší zavírací cenou.

eBay

Za první kvartál tohoto roku dosáhl eBay tržeb ve výši 2,2 mld. USD, což představovalo 4% yoy růst a bylo v souladu s tržním konsensem. Po odečtení měnových výkyvů se díváme na 6% yoy organický růst. Profitabilitě trochu ublížila probíhající integrace s Ticketbis (prodej vstupenek) a investice do rozvoje produktového portfolia. Provozní marže se tím zúžila o cca 340 bps yoy na 30 %. Čistý zisk na akcii se navzdory tomu podařilo udržet v růstovém spektru, konkrétně +4 % yoy na 0,49 USD při tržním odhadu nižším o 1c. Hrubý objem zobchodovaného zboží se posunul vzhůru o 2,5 % yoy (5 % ex-FX) na 21 mld. USD, avšak take rate (podíl z prodeje za zprostředkování) sklouzla o 150 bps yoy na 8,25 %.

Management směřuje tržby pro další kvartál do intervalu 2,28 – 2,32 mld. USD s organickým růstem 5 % až 7 %. Čistý zisk na akcii (non-GAAP) by měl být v rozmezí 43c až 45c. Pro trhy, které odhadovaly 2,33 mld. USD pro tržby a 0,47 USD pro čistý zisk na akcii, můžou být tyto odhady mírným zklamáním, nicméně my je vnímáme jako stabilní růstová čísla. Akcie v návaznosti na výsledky klesají o 4 %.

Verizon Communication

Největší telefonický operátor dle počtu klientů v USA si vedl v tomto kvartálu hůř, než se čekalo. Tržby sklouzly meziročně o 7,5 % na 29,8 mld. USD, přičemž trhy předpokládaly hodnotu 30,4 mld. USD. Podobně dopadl také čistý zisk na akcii, jenž ubral až 10,5 % na 0,95 USD, o 1c pod tržním konsensem. Celková EBITDA marže zůstala víceméně nezměněna na úrovni 37,3 %.

Ani provozní metriky svým výkonem zrovna neoslnily. Churn rate (míra odchodu klientů) hlavní divize Verizon, Wireless, stoupla o dalších 16 bps yoy na 1,39 %. Celkový počet retail klientů se snížil o 324 tis. (retail net adds) a průměrné tržby na jeden tarifní účet (ARPA) klesly o 6 % yoy na 137 USD. Tržní predikce při tom počítaly s poměrně lepšími výkony. Churn rate byla odhadována na 1,19 %, retail net adds na +138 tis. a ARPA na 140 USD. Druhá divize, Wireline, očekávání lehce předčila. 

Záporný příliv nových zákazníků v tomto kvartálu reflektuje dlouhodobý trend, kdy Verizon ztrácí klienty ve prospěch nové konkurence. Potvrdí-li se však záporná čísla také v následujících kvartálech, znamenalo by to zrychlení tohoto trendu. Nižší ARPA zase reaguje na přechod k neomezeným datovým balíkům, což má na rozdíl od jednorázových pobídek dlouhodobější vliv na profitabilitu.

Akcie Verizon dnes obchodují o 1,5 % pod včerejší zavírací cenou.  


 

Čtěte více:

Philip Morris ČR -7 % po dividendě. Pražská burza přerušuje čtyřdenní pokles
20.04.2017 10:07
Pražská burza otevírá růstem o 0,3 % a přerušuje tak čtyřdenní pokles....
Nestlé a Unilever, aneb jak na opatrnost v Evropě
20.04.2017 13:38
Unilever a Nestlé jsou mamuty spotřebního zboží. Mýdla Dove, zmrzliny ...
Pražská burza díky financím po čtyřech dnech v plusu, CETV na tříletém maximu
20.04.2017 17:16
Pražská burza si udělala pauzu po čtyřdenní sérii ztrát. Index PX v z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení