Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Finanční sektor je nadále odolný, rizikem jsou hypotéky

ČNB: Finanční sektor je nadále odolný, rizikem jsou hypotéky

13.06.2017 10:08, aktualizováno: 13.6. 15:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Odolnost finančního sektoru v ČR zůstává stabilní a zachovává si vysokou odolnost vůči případným nepříznivým šokům. Zátěžové testy bank provedené Českou národní bankou potvrdily schopnost bank vypořádat se i s velmi silnou recesí a s růstem ztrát z poskytnutých úvěrů. Rizikem jsou ovšem hypotéky, proto ČNB rozšířila omezení ohledně poskytování hypoték. Vyplývá to podle ČTK ze Zprávy o finanční stabilitě 2015/2016, kterou dnes centrální banka zveřejnila.

Systémová rizika pro další vývoj podle centrální banky zůstávají ve všech oblastech pouze potenciální. V případě hypoték již ale podle ČNB nejsou jen hypotetická. "Hlavním rizikem je pokračování roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení," uvedla ČNB. Proto rozhodla o zvýšení rezervy na ochranu úvěrového trhu. Sazbu proticyklické kapitálové rezervy vytvářené k domácím expozicím banka zvýšila na 1 procento z 0,5 procenta s platností od 1. července 2018. Důvodem tohoto kroku je pokračování rychlého růstu úvěrů a potřeba tvorby rezerv pro „horší časy“.

Člen bankovní rady Vojtěch Benda v nedávném rozhovoru s Reuters uvedl, že zvýšení tohoto požadavku na kapitálovou rezervu pro všechny banky není upřednostňovanou volbou, protože za současných podmínek jsou podle něj vhodnější jemnější nástroje.

ČNB ale nakonec k tomuto kroku přikročila. Rozhodnutí je všeobecně nepříznivou zprávou pro akcie Komerční banky, protože omezuje kapacitu pro dividendy, podotýká analytik Patria Finance Václav Kmínek. Naopak prakticky zanedbatelné jsou následky takového kroku pro Moneta Money, a to kvůli nadbytečnému kapitálu, který se u této banky pohybuje na výrazné úrovni, říká také. Akcie KB po oznámení ČNB obrátily do záporu a klesly až o 0,5 procenta na nejnižší hodnoty od letošního března.


ČNB zároveň na základě zátěžových testů rozšířila loňské doporučení ohledně poskytování hypoték. Nově se bude vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů, a současně i na další úvěry, které jsou klientovi poskytnuty poté, co získá hypoteční úvěr. Podle zprávy centrální banka považuje nemovitosti na bydlení v ČR za mírně nadhodnocené a úvěrové standardy při poskytování hypotečních úvěrů za výrazně uvolněné.

"Pro zachování zdravého hypotečního trhu je nezbytné respektovat pravidlo, že žadatelé o úvěr na nákup bytu mají alespoň z části vlastní naspořené zdroje a disponují finanční rezervou pro splácení úvěru v případě poklesu příjmu nebo zvýšení úrokových sazeb," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Naposledy ČNB zpřísnila podmínky od dubna. Klienti musí mít naspořeno alespoň deset procent vlastních peněz pro čerpání úvěru zajištěného nemovitostí. Tato hranice ale nebude povolena každému zájemci, protože banky musí současně dbát na to, aby 85 procent nově poskytnutých nových úvěrů na nemovitost mělo ukazatel LTV (poměr úvěru k hodnotě nemovitosti) maximálně 80 procent. Naprostá většina nových hypoték tedy bude vyžadovat alespoň 20 procent vlastních prostředků klienta.


Odolnost bankovního sektoru byla hodnocena za použití alternativních scénářů ekonomického vývoje. Základní scénář vychází z květnové prognózy ČNB a představuje vývoj, který ČNB považuje za nejpravděpodobnější. Nepříznivý scénář, jehož pravděpodobnost je velmi nízká, předpokládá silný propad ekonomické aktivity a růst nezaměstnanosti, což by se projevilo vyčerpáním finančních rezerv domácností a zapříčinilo výrazné zhoršení jejich schopnosti splácet úvěry.

Celkově ale testy prokázaly, že bankovní sektor disponuje vysokým kapitálovým polštářem. Ten by mu umožnil ustát výrazné negativní šoky a udržet celkovou kapitálovou přiměřenost nad regulatorním minimem osmi procent i v případě nepříznivého scénáře.

Prostřednictvím Zprávy o finanční stabilitě, která je vydávána jednou ročně, ČNB prezentuje výsledky svých analýz finanční stability. Cílem je identifikovat rizika pro finanční stabilitu České republiky pro nejbližší období na základě vývoje ekonomiky a finančního systému.

(Zdroj: ČTK, ČNB, Patria.cz)

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Ceny nemovitostí nikdy nerostou donekonečna, varuje Benda z ČNB
24.05.2017 10:55
Tuzemský trh s bydlením je nadhodnocený a Česká národní banka musí jed...
Rozbřesk: ČNB si láme hlavu s drahými nemovitostmi
30.05.2017 9:11
Ceny nemovitostí budou zřejmě pro Českou národní banku po vypnutí inte...
ČNB:  Dluhy domácností letos stále rostou, v dubnu dosáhly 1,455 bilionu
31.05.2017 13:33
Dluhy domácností letos stále rostou, v dubnu stouply od konce března o...
Rozbřesk: ČNB nemusí nikam pospíchat
05.06.2017 9:14
V pátek statistický úřad potvrdil, že česká ekonomika byla v úvodu rok...

Váš názor
  •  
    13.06.2017 12:50

    Banditi řeší průse y které sami z větší části způsobili.Řešení je. tradični oškubat středně a nízko příjmové skupiny ovčánů. Vytvořit nové toky peněz k těm nejbohatším? a zahladit dvoubilionoý šrub případně vytvořit nový ještě větší.
    Homo
  • až praskne nemovitosni bublina v CR
    13.06.2017 12:33

    pochopi ovčani že investovat do nemovitosti neni až taková hitparada jak se nás o tom snaží přesvědčit různi přihlouplí ekonomové a zkrachovalí analytici apod bude to těžký pád na usta a těžké probuzeni pro mnoho hypotekářů :-( je mi jich lito ale tvrda zkušenost zde po 4 -5 generaci chybí ... pak se zase trh oklepe a pojede se na novo bohužel někteří to odnesou ...
    martík
    • Re: až praskne nemovitosni bublina v CR
      13.06.2017 12:48

      Nejlepší investiční příležitost současnosti je prodej bytu v Praze. Ceny jsou šílené a člověk, pokud má možnost prodat byt, tak nějákého hejla, který tu obrovskou bublinu jaksi přehlédl, vždycky najde. Všechny byty jsou hrozně předražené, i když Rusnok říká že "ceny bytů jsou mírně vyšší..".
      Hygge
  • ČNB
    13.06.2017 10:44

    Blábol. Rizikem jsou předražené kreditní karty ssa vysokým RPSN a spotřební úvěry. Je zarážející ze tohle ČNB neřeší
    JC
    • Re: ČNB
      13.06.2017 11:32

      Blábol. Úvěrů na spotřebu je zlomek proti hypotékám. Když si někdo vezme úvěr s nesmyslným úrokem třeba na auto a není schopen splácet, tak ho exekutor nebo osobní bankrot oškube, ale není to systémová věc, jako když se lidé dostanou do pasti s možným poklesem ceny nemovitostí.
      Giuseppe_akcie
      •  
        13.06.2017 11:49

        polovina hypoték jde na byty, které se pronajímají....pronájmem se platí hypotéky.....pokud by tito spekulanti dojeli na pokles cen nemovitostí, vůbec bych je nelitoval....garsonka v Praze za 5 mega, je úplně mimo mísu
        abc
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení