Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rachman: Války rozpoutávají tragické omyly. Dochází k dalšímu z nich nyní?

Rachman: Války rozpoutávají tragické omyly. Dochází k dalšímu z nich nyní?

11.09.2017 7:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Velkým válkám minulého století většinou předcházel nějaký tragický omyl a špatný odhad situace. Němci se v roce 1914 mylně domnívali, že se Britové budou držet stranou bojů. Stalin nepředpokládal, že Německo provede invazi do Ruska. Japonsko a Spojené státy prošly před útokem na Pearl Harbor sérií špatných odhadů motivace druhé strany a jejích následných kroků. Spojené státy v roce 1950 nečekaly, že se Čína vmísí do korejské války. Podobná hrozba špatného odhadu situace je nyní zpět a visí nad Korejským poloostrovem, píše Gideon Rachman pro FT.

Její dva klíčoví představitelé, severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump, jsou nepredikovatelní, pokračuje v komentáři. Existuje tak reálné nebezpečí, že učiní chybu s tragickými důsledky. Severní Korea je tak uzavřená, že i odborníci mají problémy s odhadem chování jejího vedení. Převažuje názor, že si je Kim vědom toho, jak dopadli jiní diktátoři, kterým se nepovedlo získat jaderné zbraně. Nechce skončit jako Kaddáfí či Husajn a došel k názoru, že přežití mu garantují pouze jaderné zbraně. 

Tento pohled je relativně uklidňující. Implikuje totiž, že Severní Korea by tyto zbraně pravděpodobně nepoužila jako první. Jenže její chování někdy tuto tezi nepotvrzuje. Pokud jí jde jen o zastrašení protivníka, proč se Kim snaží provokovat Spojené státy, Japonsko a dokonce i Čínu? Proč provádí rozsáhlé jaderné testy a jeho rakety létají přes Japonsko? Možná, že se snaží dosáhnout konečného cíle, jakým je jaderná raketa schopná zaútočit přímo na USA. Jenže jeho chování zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že bude vnímán jako šílenec s jadernou zbraní v ruce. A tím roste i pravděpodobnost preventivního útoku proti jeho zemi. 

Je tedy možné, že Kim špatně odhaduje důsledky svých provokací. A toto riziko ještě zvyšuje nepředvídatelnost Donalda Trumpa. Ten slíbil, že Severní Koreji nebude umožněno získat jaderné zbraně, které by mohly přímo ohrozit USA. Opakovaně také dával najevo, že je připraven k preventivnímu útoku. Jenže jeho snahy o preventivní zastrašování jsou podkopány jejich nedůvěryhodností. Jeho bývalý stratég Steve Bannon například uvedl, že Spojené státy na Severní Koreu zaútočit nemohou, protože by to mohlo znamenat ztrátu milionů životů v Jižní Koreji. 

Trump by měl dávat najevo, že stojí za Jižní Koreou, ale on ji namísto toho kritizuje, že Severní Koreji ustupuje. K tomu možná zruší dohodu o volném obchodu s touto zemí. Kim se tak může domnívat, že jeho jaderné provokace skutečně fungují a rozdělují koalici Washingtonu a Soulu. Důvěryhodnost Trumpových prohlášení je pak dále podkopávána tím, že podle jeho slov může dojít k „zastavení veškerého obchodu se zeměmi, které obchodují se Severní Koreou“. To by se ale týkalo hlavně Číny. A pokud by k takovému kroku USA skutečně přistoupily, světovou ekonomiku by to uvrhlo do chaosu. Podobná prohlášení jen ukazují na Trumpovu naivitu, která je zřejmá jak v oblasti obchodu, tak u mezinárodních vztahů. 

Zmatené signály z Washingtonu se projevují i na chování Pekingu či Tokia. Čína pod tlakem USA přitvrdila sankce uplatňované vůči Severní Koreji. Musí ale brát v úvahu i to, co by Kim učinil, pokud by byl zatlačen úplně do rohu. Je možné, že pak by použil jaderné zbraně jako první, protože by mu hrozil úplný kolaps jeho režimu. Nacházíme se tedy v situaci, která by byla těžká i pro racionální jedince. Jenže hlavními postavami tu jsou jednasedmdesátiletý temperamentní podnikatel s žádnými relevantními zkušenostmi na straně jedné a třiatřicetiletý diktátor obklopený ustrašenými nohsledy. 

 

Čtěte více:

Ekonomika KLDR rostla loni nejvíc od roku 1999. Pomohl export i zbrojení
21.07.2017 13:41
Hrubý domácí produkt (HDP) Severní Koreje se loni zvýšil o 3,9 procent...
Rozbřesk: Korea vrací na globální trhy strach - cítí ho i koruna.
11.08.2017 9:13
Nad světovou ekonomikou je jasno. Odhady růstu jsou přepisovány směre...
Co říkají akcie o možnosti korejského konfliktu?
15.08.2017 8:25
Zavírají trhy oči před evidentními riziky? Severní Korea dělá letos ve...
Severní Koreu drží nad vodou i podvody s Made in China
22.08.2017 6:44
Čínské textilky stále více využívají severokorejské továrny s levnou p...

Váš názor
  • A návrh řešení žádný?
    11.09.2017 9:15

    Článek o ničem. Takže co? Nedělat nic? Jen politiku appeasementu a nicnecdělání, jakou dělali Trumpovi předchůdci, především Obama, takže teď jsme v ještě větších sr...ách? Stejně jako Chamberlainova politika usmiřování, která vedla k ještě větší válce, protože byla opožděná a diktátor se ještě více vyzbrojil? Můj ty světe...
    Niemetz
    • Re: A návrh řešení žádný?
      11.09.2017 9:37

      Takže co, podle tebe? Preventivní útok - vylodění na severokorejském pobřeží nebo třeba použití letadlových lodí s drony nesoucími radioaktivní nálože? Co takhle zasypání této části poloostrova spotřebním zbožím, výdobytky informační technologie a pokrytí výkonným signálem atd.? Podobné jako s migranty. Radši stavět ploty a nechávat je se topit, stávat se obětí vyděračů a obchodníků s orgány než vyvézt do míst, odkud odcházejí, celá města s infrastrukturou a výrobními prostředky?
      Kalka.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data