Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Co žene korunu vpřed?

Rozbřesk: Co žene korunu vpřed?

05.10.2017 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká koruna se natrvalo usadila pod 26,00 EUR/CZK a zdá se, že se v nejbližších seancích bude pokoušet své zisky rozšiřovat. A to nehledě na výraznou překoupenost koruny, která se v nejbližších týdnech může ještě zvýšit. Hlavní důvod dobré nálady na koruně? Nepovažujeme za něj ani tak vyšší sázky na růst oficiálních sazeb ČNB, ale spíše sbližování mezi oficiálními a tržními sazbami.

Překoupenost koruny pro nás dlouho byla pádným argumentem, proč nesázet na její další rychlé zisky. Ba naopak, varovali jsme před možnými ztrátami ve chvíli, kdy by se trpělivost sázkařů vyčerpala.

Naše výhledy ale stály na předpokladu, že tržní úrokové sazby nebudou reflektovat růst základních úrokových sazeb ČNB. A to se skutečně dlouhou dobu dělo. Když ČNB v srpnu zvýšila poprvé po dlouhé době oficiální sazby, šly tržní úrokové sazby dostupné zahraničním hráčům (výnosy dluhopisů, sazby implikované forwardy nebo FX swapy) naopak dál hlouběji do záporu. Tyto sazby jsou přitom pro zahraniční kapitál důležité, protože řada hráčů jednoduše nemá přímý přístup do repo-operací ČNB (k oficiálním sazbám).

Teď se ovšem situace mění. A to především kvůli efektivnější arbitráži, která na trzích stlačuje rozdíly mezi tržními a oficiálními sazbami (viz graf).

sun

I když tržní úroky zůstávají záporné, situace se viditelně vylepšuje. Výnos dvouletého českého dluhopisu se poprvé po více než roce přiblížil nule. To činí z koruny o poznání atraktivnější zboží. Pokud bude trend sbližování tržních a oficiálních sazeb pokračovat, může to ve finále přitáhnout do již výrazně překoupené koruny nový spekulativní kapitál a korunu v dohledné době posílit.

Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že čím vyšší bude překoupenost koruny dnes, tím větší může být negativní reakce ve chvíli, kdy se zahraniční hráči rozhodnou „sbalit kufry“…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se veze na vlně růstu tržních sazeb (viz úvodník) a do karet jí hrají také čistě technické faktory - úspěšné proražení psychologické hranice 26,00 EUR/CZK. Další výraznější technickou metou, ke které se může měnový pár pokusit přiblížit je 25,60 EUR/CZK (de-facto, před-intervenční úrovně).

Zahraniční forex

Eurodolar zůstává i nadále pod tlakem velmi dobrých podnikatelských nálad (včera ISM ve službách) a eskalace separatistických tendencí v Katalánsku. Situace ve Španělsku se přitom může dále dramatizovat, neboť včera vystoupil španělský král a postavil se na stranu jestřábů volajících po jednotě země. To si samozřejmě vyžádalo ostrou proti-reakci od katalánského prezidenta, který přislíbil kroky k vyhlášení deklarace nezávislosti. Medvědi na eurodolarovém trhu mohou být tedy v klidu - minimálně do pátečních dat z amerického trhu práce.

Zlotý včera mírně posílil na výstupy ze zasedání polské centrální banky a to přesto, že NBP hodnotí ekonomiku velmi neutrálně (navzdory rostoucí inflaci a velmi silné ekonomice). Guvernér NBP Glapinsky nicméně připustil, že se nyní bude čekat, s čím přijde listopadová prognóza. Ta by měla zvednout jak odhady růstu, tak inflace a být tudíž pozitivní pro zlotý.

Ropa

Cena ropy Brent sice měla během dne tendence k mírnému růstu, avšak data o zásobách v USA v minulém týdnu trh nepotěšila a cena Brentu se dostala zpět k 55 USD/barel.

Hlavním překvapením nakonec ani tak nebyl nečekaný výrazný pokles zásob surové ropy, ale výrazný nárůst exportů, který odhalila oficiální data EIA. Růst exportů odráží jednak významné zdražení severomořské ropy ve srovnání například s americkou ropou Brent (ale i s ostatními benchmarky), jehož svědky jsme byli v poslední době, ale i vysokou pružnost, se kterou jsou schopni producenti a obchodníci v USA reagovat na změny cenových diferenciálů poté, co byl v USA zrušen zákaz vývozu doma produkované ropy. Potvrzuje se tak velký význam nové ropné produkce v USA pro globální trh s ropou, jenž je jedním z hlavních důvodů našeho opatrného výhledu na ceny ropy na příští rok.

Akcie

Včerejší obchodování v USA sice posunulo americké indexy na nová historická maxima, avšak žádné drama se nekonalo. Obchodování probíhalo za velmi malé volatility a hlavní indexy se posunuly jen nepatrně (SPX500 +0,12 %, Dow Jones Industrial Avarage +0,05 % a technologický Nasdaq +0,04 %).

Dařilo se hlavně nemovitostnímu sektoru a zdravotnictví (Mylan +16,2 %, Bristol-Myers +0,7 %). Explozivní 17% růst farmaceutické společnosti Mylan byl způsoben schválením generik léku na roztroušenou sklerózu. Na tomto poli dosud dominovala izraelská Teva, která z tohoto důvodu klesla o 14,6 % a dostala se tak takřka na svá 15letá minima. Nejslabším byl finanční sektor (JPMorgan -1 %, Wells Fargo -1,1 %, Bank of America -0,6 %). Rovněž některé technologické tituly si dopřály oddech a byly tak slabším článkem hlavních indexů (Apple -0,7 %, Alphabet -0,5 %, Cisco -1,2 %).

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Koruna testuje 26,00 EUR/CZK, má šanci na úspěch?
02.10.2017 9:23
Inflace v eurozóně se dál drží na 1,5 %, a to není pro ECB vůbec dobrá...
Rozbřesk: Třetí čtvrtletí ve znamení silných čísel
03.10.2017 9:14
Česká ekonomika šlape. První bleskové odhady HDP za třetí kvartál jsou...
Rozbřesk: Vysokou ziskovost si tuzemské firmy udržely i ve druhém čtvrtletí
04.10.2017 9:12
Další zpřesnění českého HDP za druhý kvartál letošního roku už s celko...
Silnější koruna a nevýrazný svět
04.10.2017 17:09
Koruna hned ráno rozšířila své zisky a posunula se k euru na 25,85. P...

Váš názor
  • Zname duo expertu Bures a Dufek
    06.10.2017 13:32

    A jejich prekoupena koruna na 10 let hosi hosi bezte delat neco uzitecneho ty vase predikce jsou k smichu -neci jako nedouci z CNB pri tomhle kurzu uz bratru 180 miliard a to se vyplati jeste chvilku a bude to 240 miliard do konce roku to budou sanovat 10-15 let vladtne nebudou skonci obdobi vezmou vyplaty a hura nekam do pojistovny ...
    martík
    • Re: Zname duo expertu Bures a Dufek
      06.10.2017 13:55

      A co by měli jít dělat? Snad prodávat do nějaké menší trafiky s cigárem a novinami.
      Rafan
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m