Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Staré páky už nefungují. I tak se možná máme lépe, než si myslíme

Staré páky už nefungují. I tak se možná máme lépe, než si myslíme

29.01.2018 18:16

Mezi země s obecně vysokou produktivitou patří USA, Francie a Německo. Nejhůře na tom jsou naopak UK, Itálie, či Španělsko. Mohou zmínění premianti napovědět, jak se vypořádat s tím, že již řadu let pozorujeme rozšířenou a znatelnou tendenci směrem k útlumu v růstu produktivity? Tedy útlumu toho, co dlouhodobě určuje náš materiální životní standard?

Při snaze vysvětlit rozdíly v produktivitě jednotlivých zemí (či firem) je první na ráně jejich kapitálová vybavenost. Čím více reálného kapitálu – strojů, přístrojů, softwaru, technologií, apod., o to větší výstup na hlavu/hodinu by měl být. Následující graf porovnává objem výrobního kapitálu ve vybraných ekonomikách. Jasným dlouhodobým přeborníkem je trochu překvapivě Japonsko. Překvapivě proto, že jak jsme viděli minule, v oblasti produktivity Japonsko nijak neexceluje. Naopak u UK obrázek sedí, protože v tomto případě se pojí nízký objem kapitálu s nízkou produktivitou. Itálie má kapitálu nadprůměr, Německo a USA zase relativně málo, takže tento obrázek je až překvapivě nejednoznačný – zdálo by se, že kapitál do produktivity zase tolik nepromlouvá.
01
Druhý graf pokračuje ve stejném duchu. Je jen cílenější, protože se zaměřuje na počet průmyslových robotů (na sto pracovních míst ve výrobním sektoru). I zde vyniká Japonsko, i když zbytek zemí mezeru většinou uzavírá. I zde učebnicová logika sice jednoznačně sedí na UK, ale jinak se teze „více kapitálu/robotů = vyšší produktivita“ nijak jednoznačně nepotvrzuje.
2
Další krok po stopách vysoké produktivity nás dovádí k poslednímu obrázku, který porovnává význam sektoru IT v celé ekonomice. A krátce řečeno ukazuje, že jde o proměnnou skutečně významnou.  Plně zde sedí výjimečně vysoká produktivita USA a dobrá pozice Německa a Francie na to, jak velký význam má IT v jejich ekonomice.
3
Dopracovali jsme se tedy k tomu, co již nějaký čas naznačují někteří ekonomové: Pro výši produktivity v moderních ekonomikách je rozhodující hlavně význam IT sektoru. Na neustálé zvyšování objemu kapitálu a dokonce ani na roboty se nedá (zřejmě od určité míry) zase tolik spoléhat. S IT sektorem je pak spojeno snad ještě více otázek, než s kolika jsme začali. Podívejme se krátce na pár hlavních:

Jako první se samozřejmě nabízí otázka, proč má IT tak velký dopad na produktivitu (tj., proč je sám tak produktivní). Můžeme uvažovat o tom, že tam pracují chytří lidé se smyslem pro optimalizaci a ladění procesů a také k tomu mají potřebné materiální a softwarové prostředky. Nicméně přece jen se nabízí i to, že řada technologických firem dneška má pozici na trhu připomínající monopol. Tudíž jejich nominální produktivita není dána jen vnitřní efektivitou, ale také tím, jak dokáže vyždímat trh (vyjednat vstupní a výstupní ceny a tudíž svou přidanou hodnotu).

Za druhé je relevantní úvaha, zda technologický sektor není ukázkou věcí příštích – toho, jak se právě díky technologiím postupně zvýší produktivita ve zbytku ekonomiky. Proti této tezi se staví lidé jako známý ekonom Robert Gordon. Ten v kostce tvrdí, že vynálezy a objevy s potenciálem k transformaci celé ekonomiky (elektřina, veřejná kanalizace, či spalovací motory) již nepřijdou. A tudíž nějaké další technologické skoky nakopávající produktivitu již také čekat nelze. Proti tomu stojí všechny možné argumenty, že umělá inteligence, 3D tiskárny a všechny další moderní technologie jsou jen na samém počátku penetrace do výrobních vertikál a to nejlepší ještě přijde.

A za třetí je tu také možnost, že již to do značné míry přišlo. Tedy možnost, že fakticky si vyššího produktu a vyšší produktivity již užíváme. Jen to kvůli špatné statistické uchopitelnosti služeb a produktů jdoucích od různých aplikací, sociálních sítí po chytré telefony, či chytré reproduktory nevidíme v oficiálních číslech.

Můžeme tedy konstatovat, že staré páky na produktivitu již dnes zase tak dobře nefungují, klíčem k ní jsou zřejmě technologie a technologický sektor. Musíme se nechat překvapit, zda přijde opět nějaká technologicko–produktivní revoluce. Ale podle mne je téměř jisté, že oficiální čísla podhodnocují materiální (či přesněji řečeno konzumně - spotřebitelský) přínos nových technologií. A celý již tak poměrně matoucí obrázek ještě rozmazává to, že plody vyšší produktivity jsou v řadě zemí stále více rozděleny nerovnoměrně, ve prospěch těch nejbohatších.

 

Čtěte více:

Za pár let se ukáže, jak dobře na tom USA jsou
18.11.2017 20:02
Zpráv o špatném vývoji produktivity v největší ekonomice světa je dlou...
Proč se honit za růstem, když nám stejně nic nepřináší?
07.12.2017 15:03
Produktivita je měřítkem efektivity ekonomiky a v některých vyspělých ...
Konec růstu materiálního blahobytu?
26.01.2018 18:06
Pokud dáme stranou ekonomické cykly, krize, monetární a fiskální pokus...

Váš názor
  •  
    30.01.2018 9:54

    Jen by mne zajímalo, jak je možné, že Němci dovolí, aby v jejich továrně u nás dlouhodobě setrvávala produktivita na třetině toho, co v továrně ve Wolfsburgu. ;-)
    Kalka.
    • Produktivita
      30.01.2018 14:22

      K lidem co si dobrovolně zvolí takového prezidenta musí být jeden velice shovívavý.
      :o))
  •  
    30.01.2018 0:09

    A co na to soudruh Klaus ? Že mlčí ? Už před 20 lety bylo pozdě.
    QEntity
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data