Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: MF znovu otestuje poptávku na dluhopisovém trhu

Rozbřesk: MF znovu otestuje poptávku na dluhopisovém trhu

21.02.2018 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco včera jsme se mohli dozvědět, že spotřebitelská nálada v zemích EU symbolicky poklesla, nicméně i tak nadále zůstává velmi dobrá, dnes přijdou na řadu manažeři v průmyslu. Konkrétně půjde o první výsledky průzkumů v Německu, Francii a eurozóně. S tím, jak výborně dopadaly indexy nákupních manažerů (PMI) v posledních měsících, jsou optimisticky nastavena i očekávání dnešních výsledků. Poslední – finální data za leden – sice potvrdila další mírný ústup z mnoholetých maxim v Německu i v eurozóně, avšak stále jde o velmi silné hodnoty v blízkosti hranice 60. A to rozhodně samo o sobě zdaleka nemůže vyvolávat obavy z ochlazování výkonu průmyslu v Evropě nebo nějakých dalších ekonomických obtíží tohoto silného odvětví.

Pro nás asi nejzajímavější z celé minulé nadílky PMI byly informace z Německa. Zatímco výroba si nadále držela velmi vysoké tempo, došlo k mírné korekci u exportních objednávek a současně se opět ve větší míře začal znovu projevovat tlak ze strany nákladů na vstupy do výroby. V prvním případě by bylo možné uvažovat o tom, že Německo jede na plné obrátky, a dále už jeho výkon neakceleruje. To není rozhodně špatná zpráva vzhledem k tomu, jak se této ekonomice doposud dařilo bez ohledu na slabší výsledky ostatních starých členských zemí nebo v podmínkách silného eura. Pokud si své tempo Německo udrží i nadále (a to naznačí už údaje v 9:30), není důvod k obavám. A že se současně zvyšuje výrobní inflace, to být problém rozhodně taky nemusí. Vždyť nakonec o co jiného snad ECB s její politikou masívního tisku eur a záporných úrokových sazeb jde? Přece o inflaci, i když to někomu může připadat jako „laciné“ financování starých dluhů jednotlivých zemí eurozóny.

Pro nás budou dnešní výsledky z eurozóny, a především pak z Německa, vzhledem k exportní závislosti z pozice subdodavatele, velmi zajímavé. Částečně totiž naznačí, zda zůstane poptávka po českém exportu nadále silná či dokonce ještě zesílí. Poptávka, jak se zdá, zde bude, tak teď už jen mít nějaký ten prostor pro zvyšování nabídky.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna dlouho netestovala hranici 25,30 EUR/CZK a během včerejška vůči euru zase pár haléřů ztratila. Při pohledu na ostatní měny v regionu, nebyla rozhodně sama. Chybí ji domácí impulsy, a především jí rozhodně nepomáhá vcelku holubičí ČNB. Spíše než na koruně čekáme dnes zajímavější dění na tuzemském dluhopisovém trhu. MF dnes přijde s další nabídkou nových dluhopisů v hodnotě max. 12 mld. korun se splatnostmi 3-11 let. Poslední kolo aukcí sice dopadlo mnohem lépe než v lednu, nicméně se nedá zatím mluvit o nějakém extrémním zájmu ze strany investorů. Vzhledem k emisní potřebě v letošním roce tak půjde o další důležitý test poptávky na dluhopisovém trhu.

Zahraniční forex
Eurodolar bude dnes nepochybně po ránu monitorovat výsledky podnikatelských nálad ve Francii a Německu, nicméně největší pozornost se bude věnovat zveřejnění podrobného zápisu z posledního jednání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC). Trh bude primárně zajímat, jak Fed hodnotil schválené fiskální stimuly, což se může odrazit v nové prognóze (v březnu). Zpevňování dolaru před večerním zveřejněním zápisu může klidně opatrně pokračovat.

Polský zlotý se i po včera zveřejněných datech drží stále vysoko, a tudíž pod hladinou EUR/PLN 4,15. Polská měna může těžit ze silných domácích fundamentů, které měnu podporují i na počátku tohoto roku. Včera byla zveřejněna série tvrdých dat za leden (průmyslová výroba, maloobchodní tržby a stavebnictví) a vše ukazuje na to, že hospodářský růst v Polsku bude i v prvním čtvrtletí roku velmi silný (resp. může se opět blížit k 5 % meziročně). Díky silným fundamentům (rychlému růstu a vyrovnané platební bilanci) polské měně tak prozatím nevadí ani relativně holubičí rétorika NBP, ani růst tržních úrokových sazeb na hlavních trzích.

Ropa
Cena ropy Brent se nadále pohybuje okolo hranice 65 USD/barel, vyčkávající na várku pravidelných týdenních dat. Ta přijdou na řadu již dnes, kdy API zveřejní čísla o zásobách. Pro ropný trh však bude důležitější oficiální verze od EIA, která přijde na řadu zítra. Spolu s ní navíc EIA zveřejní rovněž data o americké produkci. Dle koloritu posledních týdnů lze očekávat další pokoření historického rekordu (aktuálně USA těží 10,2 mil. barelů denně), což se ropným býkům rozhodně líbit nebude.


 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Nezodpovědná ECB
20.02.2018 17:47
Nedávný „bleskový krach“ indexu Dow Jones Industrial Average, který s...
Goldman Sachs: Americká fiskální politika vstupuje na neprobádané území
20.02.2018 19:51
Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa by se neměla příliš spoléha...
Pražská burza prohloubila týdenní ztrátu, ČEZ a Stock jediné v plusu
20.02.2018 17:02
Pražská burza dnes odepsala 0,37 procenta, a navázala tak na pondělní ...
Koruna dnes obstála lépe než zbytek regionu, odnáší si pouze nevýrazné ztráty
20.02.2018 17:19
Nálada v německé ekonomice zůstává slušná, ukázal index ZEW. Optimismu...
Wall Street zakončila po šesti dnech v záporu, Walmart -10 %
20.02.2018 22:03
Americké akciové trhy po šesti růstových dnech zamířili do červených č...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení