Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Konec řecké ságy - blíží se odpuštění dluhu

Rozbřesk: Konec řecké ságy - blíží se odpuštění dluhu

21.06.2018 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Jsme na konci řecké ságy? S blížícím se koncem posledního záchranného programu jsou zdá se věřitelé včetně Německa ochotni nabídnout to, po čem MMF a Athény volají již delší dobu - restrukturalizaci mamutího dluhu přesahujícího 170 % HDP. Nepůjde podle všeho rozhodně o odpuštění jistiny dluhu a mimo stůl zřejmě zůstane i návrh navázat splátky dluhu na výkon řecké ekonomiky. Rýsuje se ovšem shoda na tom odložit výraznější splátky z roku 2023 zhruba o 10 let dále. Proč na něco takového chtějí věřitelé kývnout?

Za prvé proto, že řecká vláda se snažila poslední třetí záchranný program (běžící od roku 2015) plnit a vidina oddlužení byla již zpočátku Řekům fakticky nabízena. Za druhé, za jistou formu oddlužení se přimlouvá dlouhodobě MMF, který považuje dlouhodobou řeckou dluhovou trajektorii za neudržitelnou. Při současných úrovních dluhu by Řekové museli udržovat primární přebytek rozpočtu nad 3,5 % HDP. Kombinace natažení splatností a nižších úrokových plateb by přitom teoreticky mohla snížit požadované přebytky až pod 2 % HDP. A za třetí, věřitelé budou rádi, pokud se po osmi letech Řecku jednoduše povede opustit záchranné programy. Oddálení prvních velkých splátek pomoci vylepšit obraz Řecka v očích investorů a ulehčit jeho samostatný pobyt na trzích.

Na druhou stranu věřitelé nebudou chtít ulevit Řecku přespříliš - zvlášť v Německu se jedná o politicky velice citlivou otázku. Také si pravděpodobně budou chtít zachovat jistou formu kontroly na řeckou hospodářskou politikou, i když o poznání volnější než dnes. Řada problémů v samotném Řecku zůstává přes návrat růstu nepříjemně živá - špatné úvěry bank, vysoká nezaměstnanost a ohrožení chudobou. Pokud se však řecká vláda po osmi letech konečně dostane ze sevření přísných záchranných balíků, bude moci před volbami příští rok alespoň “něco” prodat jako úspěch…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna zůstává nehledě na blížící se zasedání centrální banky pod negativním tlakem v regionu. Setrvávající holubičí rétorika maďarské centrální banky v kombinaci s blížícími se tureckými volbami udržovaly region v defenzivě. Koruna se tak vrátila do blízkosti 25,80 EUR/CZK. V závěru týdne nečekáme vzhledem k víkendovým volbám v Turecku výraznější vylepšení nálady. Navíc zpráva o tom, že na červnovém zasedání ČNB bude chybět viceguvernér Mojmír Hampl, v našich očích lehce snižuje pravděpodobnost zvýšení sazeb příští týden (stále ovšem náš základní scénář). 

Zahraniční forex

Eurodolar se i nadále obchoduje v pásmu 1,15 až 1,16, přičemž se nenechá příliš vzrušovat ani právě probíhající konferencí ECB v Sintře (ta bude pokračovat i dnes). Pokud jde o data, tak kromě francouzské podnikatelské nálady a obdobného indexu od Philly Fedu, by hlavní trhy mohlo spíše zaujmout zasedání Bank of England.

Posílení forintu po zasedání MNB se ukázalo být krátkodobou záležitostí, neboť trh nakonec příliš neoslovil fakt, že centrální banka jen kosmeticky upravila svoji holubičí rétoriku. Další ztráty maďarské měny jsou tak vcelku pravděpodobné - tím spíše, pokud bude např. před víkendovými volbami dále ztrácet turecká lira.

Ropa

Cena ropy Brent opět klesá do blízkosti 74 USD/barel, kam jí pomáhá smířlivější komunikace Íránu ohledně možného nárůstu produkce na sobotním zasedání OPEC+. Konkrétní číslo, o kolik by měly být těžební limity uvolněny, sice zůstává nadále nejasné, nicméně se zdá, že dosažení dohody je na správné cestě. Mimo záře reflektorů protentokrát zůstala včerejší čísla o zásobách od EIA. Ta sice na jednu stranu reportovala dramatický pokles zásob surové ropy (-5,9 mil. barelů), ten byl nicméně kompenzován vyšším než očekávaným nárůstem zásob benzínu (+3,3 mil. barelů) i destilátů (+2,7 mil. barelů).


 

Čtěte více:

Skutečné bubliny jsou někde jinde než na technologiích
20.06.2018 19:11
Dlouhodobý úspěch každé firmy je dán tím, jakou návratnost mají její i...
EU od pátku zavede odvetná cla na zboží z USA
20.06.2018 15:59
Evropská unie v pátek začne uplatňovat cla ve výši 25 procent na dovoz...
Ocitli jsme se v bublině podnikového dluhu?
21.06.2018 6:18
Je rostoucí dluh firem bublinou, která každou chvíli praskne? Podle no...
Moscovici: Ukončením pomoci Řecku obrátí eurozóna list za krizí
20.06.2018 16:47
Ministři financí zemí eurozóny ve čtvrtek potvrdí, že v srpnu bude uko...
MMF schválil úvěr 50 miliard USD pro Argentinu
21.06.2018 8:25
Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) dnes schválila tříletý...

Váš názor
  •  
    21.06.2018 14:20

    Nejedná se o odpuštění, ale o odklad splatnosti. Trojka se určitě svých dluhů nezřekne, tak jako k tomu dotlačila soukromé věřitele. Cílem je mít nadále kontrolu nad hospodářstvím země a také vyzobat z ní schopnou pracovní sílu. Dle plánu ECB, MMF a CB (která se zmiňovaným odkladem počítá) by mělo Řecko (momentálně má dluh téměř 180% HDP, nikoli 170) mít v r.2060 dluh již "jen" 160% HDP. Je zjevné, co udělají schopní Řekové, kteří zítra dokončí VŠ a uvidí, že v Řecku mají vyhlídku nato, že až půjdou do důchodu, jejich země bude dlužit už "jen" 160% HDP. Půjdou pryč a není těžké uhodnout kam. Pokud vám kdokoli říká, že záchranou od předlužení je poskytnutí dalších obřích dluhů, nevěřte mu.
    MrBurnes
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení