Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Státní dluh narůstá… ekonomice navzdory

Rozbřesk: Státní dluh narůstá… ekonomice navzdory

24.07.2018 9:14, aktualizováno: 24.7. 9:59
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Radost ze svižného růstu ekonomiky mohou mít nejenom úřady práce, kterým razantně ubylo klientů, ale i státní rozpočet. Díky rekordní zaměstnanosti a rychlejšímu růstu mezd se výrazně zvýšil výběr tzv. sociálního pojistného, jež je mimochodem nejenom největší příjmovou položkou, ale současně i tou, která v letošním roce přinesla už více než 32 mld. korun navíc. Shodou okolností je to polovina z celkově zvýšeného výběru daní. Teprve až druhá v pořadí je DPH s nárůstem o necelých 15 mld., což mimochodem zhruba jen odpovídá rostoucí (zdaněné) spotřebě v ekonomice.

Nicméně nejsou to jen vybírané daně, které v eráru rostou. Zvyšují se i výdaje (zatím celkem o 64 mld. korun) a svižně narůstá i státní dluh… solidnímu růstu ekonomiky navzdory. Za prvních šest měsíců roku se tak podařilo navýšit státní dluh o necelých 89 mld. korun. Po několika letech snižování státního zadlužení za pomoci dříve nahromaděných rezerv a přebytku z roku 2016 se ČR zdá se vrací zpět k zadlužování. 
ČR sice i tak zůstává jednou z nejméně zadlužených zemí EU, nicméně v důsledku deficitního hospodaření v dobrých letech, respektive soustavným posilování mandatorních výdajů, si vyrábí potenciální problém do budoucna. Doba rekordně nízké nezaměstnanosti nemusí trvat věčně a s jejím koncem přijde i propad právě největší příjmové položky rozpočtu – sociálního pojistného, zatímco výdaje zůstanou nedotknutelné. Tedy snad s výjimkou investic, kterých ovšem v rozpočtu až tak moc není. A nakonec ani to málo se ani v letošním roce zatím nedaří investovat, pokud jde o dopravní infrastrukturu. Takže aktuálně dosažený deficit příliš nelze (zatím) zvýšenou investiční aktivitou vlastně ani zdůvodnit.

Pro trhy tato fiskální politika přináší další nadílku v podobě nových státních dluhopisů, jejichž hodnota je pro třetí kvartál limitovaná hranicí 60 mld. korun. Prozatím se v červenci podařily prodat bondy za 11,5 mld. korun. A dalších osm může přijít na řadu ve středu, kdy bude MF nabízet papíry s jedenácti a patnáctiletou splatností. Posílí tak svoji likviditu před srpnovou splátkou dluhopisů za více než 74 mld. korun, kterými se mimochodem financovalo deficitní hospodaření státu někdy před patnácti léty. Ale kdo si to dnes pamatuje?

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna si v průběhu včerejška připsala vůči euru dalších pár haléřů a na chvíli se přiblížila hranici 25,80 EUR/CZK. S tím, jak se blíží srpnové zasedání bankovní rady, trh stále více rozjímá nad možností dalšího zvýšení úrokových sazeb. A jak se zdá, někteří členové bankovní rady jej v tomto směru – ještě před začátkem týdne mlčení – chtějí podpořit. Naposledy to byl včera Vojtěch Benda, který je vedle viceguvernéra Hampla srpnovému zvýšení sazeb zřejmě velmi nakloněn a jako argument pro brzký růst sazeb si bere slabou korunu a rychlý růst mezd. Když k tomu připočteme i inflaci výrazně nad cílem (a to jak tu aktuální, tak zřejmě i tu budoucí), ČNB opravdu otálet s dalším zvýšením sazeb rozhodně nemusí.


Zahraniční forex

Dolar se na frontě s eurem oklepal z pátečních komentářů prezidenta Trumpa, který kritizoval Fed, a posílil pod 1,17 EUR/USD. Trhy tak příliš nevěří, že by Trumpova kritika rychlého utahování měnových šroubů měla na rozhodování centrální banky a vytyčenou trajektorii její měnové politiky zásadnější vliv.

Z regionálních měn bude dnes pozornost upřena na maďarský forint. Tomu nicméně žádnou zásadní vzpruhu dnešní zasedání centrální banky zřejmě nedodá, neboť měnová politika NBH zůstane i nadále uvolněná a její rétorika holubičí. Větší drama naopak bude dnešní zasedání turecké centrální banky, jež bude testem její nezávislosti na staronovém prezidentu Erdoganovi. Ten je odpůrcem zvyšování úrokových sazeb, které si ale turecká ekonomika ve světle významných inflačních tlaků (v červnu vystřelila inflace nad 15 %) nutně žádá. V případě, že by na ně turecká centrální banka adekvátně nezareagovala, dostala by se do problémů nejen lira, ale napětí by se mohlo přenést i do středoevropského regionu.



 
 
 

Čtěte více:

Summary: Odborové problémy Ryanair a záhada Halliburtonu
23.07.2018 17:17
Evropa: Ryanair: F1Q19 Evropský nízkonákladový král pocítil tíhu, po...
Wall Street: Vlažný vstup do nového týdne
23.07.2018 22:00
Vstup do nového týdne byl poněkud letargický. Hlavní index Dow Jones ...
Společnost Alphabet ve druhém čtvrtletí pokračovala v růstu
24.07.2018 8:22
Americká společnost Alphabet, která je majitelem Googlu, ve druhém čtv...
Výnosy CME pod odhady, čistý zisk poklesl. Firma ale očekává výrazné zrychlení růstu ziskovosti
24.07.2018 8:58
Společnost Central European Media dnes prezentovala své výsledky za dr...

Váš názor
  • Heh?
    25.07.2018 14:42

    Právě proto, že se v posledních cca třech letech podařilo stabilizovat státní dluh, může dnes za super úrok stát prodat pokladniční poukázky (pouze kvůli nim se nominální zadlužení v IH/2018 zvýšilo), peníze z nich získané zainvestovat s vyšším výnosem a získat dodatečné příjmy rozpočtu. Dělá to tak každý dobrý ministr financí, který má tu možnost (v EU jsme to my, Němci a Holanďani). Prezentovat tuto operaci stylem "vláda nás v době konjunktury zadlužuje, jaká hamba!" je možné tak někde na idnesu nebo novinkách, ale tady... :-/
    MrBurnes
  • Moje řeč - dobré zprávy.
    24.07.2018 11:08

    budiž nám příkladem, ale ne zase vzorem, země která je nejvíce zadlužená a má nejrychleji rostoucí ekonomiku, nejsilnější měnu a nejstabilnější politický system, které je ochoten půjčit každý. Oproti té nejméně zadlužené s nízkou životní úrovní a jednou z nejslabších a nejméně uznávaných měn a ze které odcházejí miliony občanů za lepším životem jinam. Nejméně zadlužený je vždycky ten, kterému nikdo nic nepůjčí. Nezadluženým bezdomovcem není žádné terno. To raději zadluženým oligarchou. Vy né ?
    Polívka
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university