Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč by se měla Bank of England zaměřit na růst

Proč by se měla Bank of England zaměřit na růst

17.08.2018 13:55

Britská centrální banka, Bank of England (BoE), tento měsíc zvýšila úrokové sazby na 0,75 %, v přesvědčení, že inflace překročí jí stanovený cíl ve výši 2 % zhruba do dvou let. Stoupající úrokové sazby ale mají tendenci tlumit ekonomickou aktivitu a růst ve Spojeném království se jen sotva dá popsat jako utržený ze řetězů. Měla by BoE uvažovat o úpravě svého mandátu tak, aby zahrnoval hospodářský růst?

Ve Spojených státech má Federální rezervní systém dvojí pověření: stabilitu cen a maximální zaměstnanost. Jistěže, Fed také letos zvýšil úrokové sazby; jenže americká ekonomika aktuálně roste o více než 4 % a celoroční růst HDP je očekáván na úrovni 3 %.

Naproti tomu britské hospodářství narostlo v prvním čtvrtletí letošního roku o pouhé 0,2 %. Přestože BoE očekává, že se růst vzchopí a pro letošek skončí na asi 1,5 %, označuje takové tempo za „maximální rychlost“. Rychlejší růst by vyvolal inflační tlaky.

Při britské nezaměstnanosti na úrovni 4,2 % – podle názoru BoE odpovídající plné zaměstnanosti – bude najímání pracovníků znamenat vyšší mzdy. A protože vzestupy cen jsou funkcí mezd plus marže, poroste inflace. Rozhodnutí BoE zvýšit úrokové sazby navzdory pomalému hospodářskému růstu bylo odrazem zaměření banku na udržení 2% inflačního cíle.

Vzhledem k tomu, že britské hospodářství v letech 1980 až 2007 rostlo průměrně o 2,5 %, představuje prognóza potenciálního růstu BoE na úrovni 1,5 % významné zhoršení. Viníkem je chabý růst produktivity. Od roku 1998 do globální finanční krize roku 2008 dosahoval roční růst produktivity průměrně 2,25 %. Teď se BoE domnívá, že je toto tempo kolem 1-1,25 %.

K tomuto zpomalení v oblasti produktivity došlo napříč vyspělými ekonomikami, z důvodů – od nepříznivých demografických trendů, nižší investiční poptávky po řadu dalších možných vysvětlení –, které zůstávají nejasné. Británie je však postižena nejhůř. Pomalejší hospodářský růst přitom vyvolává očekávání nižších úrokových sazeb.

BoE poprvé předložila odhad toho, jaký pravděpodobně bude „nový normál“ úrokových sazeb, odpovídající nové prognóze. Namísto průměrné 5% sazby, která převažovala během desetiletí před bankovní krizí, teď BoE očekává úrokové sazby na 2-3% hladině, což znamená reálnou (inflačně očištěnou) úrokovou míru nižší než 1 %. To odpovídá odhadům úrovní úrokových sazeb v ostatních vyspělých ekonomikách, které zažívají zpomalení růstu produktivity.

Jelikož se však BoE domnívá, že růst ekonomiky už plně vyčerpává svůj potenciál, zvýšila úrokové sazby, třebaže růst HDP je pomalý. Odhaduje se, že od nynějška do roku 2021, tedy do konce prognózovaného období, dosáhne pouhých 1,7-1,8 %. Právě proto se poslední krok BOE zdá být zvláštní. Nepovede dopad vyšších sazeb na půjčky, výdaje a investice domácností a firem k ještě pomalejšímu růstu?

Měnová politika samozřejmě ovlivňuje spíše hospodářský cyklus, ne dlouhodobé vyhlídky ekonomiky. Ty závisí mimo jiné na technických inovacích a dovednostech pracovních sil. Postup BoE tedy potenciální tempo růstu britské ekonomiky nezmění. Přiměl by ale růstový mandát BoE více váhat se zvyšováním sazeb, když je růst chudokrevný?

Zamysleme se nad scénářem, v němž by BoE dostala pověření maximalizovat hospodářský růst a dosahovat 2% inflačního cíle. Pokud by tvůrci politiky centrální banky očekávali, že inflace dosáhne 2 %, ale hospodářský růst bude za dva roky méně než 2 %, museli by zvažovat, nakolik bude mít zvýšení sazeb tlumící vliv na ekonomiku. Jinými slovy inflační cíl může být plněn, ale bude-li vlažný růst, zápas s vyvažováním dvou cílů může rozhodnutí BoE brzdit o něco déle – tak jako Fed po očku sleduje zaměstnanost, ačkoliv měnová politika ve skutečnosti neovlivňuje dlouhodobý růst.

Záludnost do věci vnáší to, že potenciální tempo růstu ekonomiky, které se může měnit, se těžko odhaduje. Kdyby posílil růst produktivity, „maximální rychlostí“ může být opět 2,5% růst HDP. Centrální banka s růstovým mandátem může tedy našlapovat poněkud obezřetněji, pro případ, že by její počínání ztlumilo aktivitu, která by mohla dostat ekonomiku země do nového potenciálního tempa.

Dalším důvodem proč zvažovat pověření BoE mandátem zahrnujícím hospodářský růst je slábnoucí vazba mezi inflací a zbytkem ekonomiky. Řečeno jinak, na rozdíl od minulosti růst cen tak úzce nesouvisí s nezaměstnaností ani produkcí.

Například bezprostředně po krizi roku 2008 byla inflace vysoká, jako by britská ekonomika vzkvétala, což se však nedělo; také nezaměstnanost byla tehdy poměrně vysoká. Ceny stoupaly, protože libra byla slabá, takže zvyšovala náklady na dovoz, a ceny ropy byly vysoké.

Během tohoto období BoE často míjela svůj inflační cíl, což vyvolávalo kritiku, že nemá žádný vliv. Důvod proč nezvýšit sazby byl ale zřejmý: ekonomika se vyrovnávala s následky Velké recese. S hospodářským růstem jako explicitní součástí mandátu by BOE za takových okolností dokázala lépe vysvětlit svůj postup – a lépe zachovat věrohodnost svého závazku k udržování cenové stability.

Zaměření pouze na stabilitu cen mohlo fungovat, když byla inflace spolehlivěji provázána s hospodářským cyklem. Když tomu nyní tak není, by měla BoE – a možná i další centrální banky –uvažovat o změně svého mandátu tak, aby obsahoval také zaměření na růst.

 

Linda Yueh je členkou vědeckého sboru oxfordské koleje St Edmund Hall a profesorkou ekonomie na London Business School. Naposledy jí vyšla kniha The Great Economists (Velcí ekonomové).

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Brexit bez dohody má prý nepříjemně vysokou pravděpodobnost, britské banky jsou připraveny
07.08.2018 14:55
Pravděpodobnost britského odchodu z EU bez dohody s EU je podle guvern...
Trump má pravdu, Čína musí přestat krást
13.08.2018 14:30
Představme si, že nějaká čínská společnost chce získat významný podíl ...
Bez těžko představitelného obratu v zemích jako USA a Německo dřív nebo později narazíme
13.08.2018 18:21
Když Jan Werich zpíval „ten dělá to a ten zas tohle… a všichni dohroma...
NYT: České námluvy byly pro Čínu vítězstvím
13.08.2018 13:24
České námluvy byly pro Čínu naprostým vítězstvím - v Evropě získala pe...
Argentina kvůli korupčnímu skandálu a Turecku zvyšuje úroky na 45 procent
14.08.2018 8:34
Argentinská centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu na 45 procen...
Trump podepsal rekordní vojenský rozpočet 717 miliard dolarů
14.08.2018 9:16
Americký prezident Donald Trump dnes podepsal rekordní vojenský rozpoč...
Turecký prezident vyhlásil bojkot elektroniky z USA
14.08.2018 13:15
Turecko bude bojkotovat elektroniku ze Spojených států. Uvedl to dnes ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university