Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Mzdy tlačí firmy do investic

Rozbřesk: Mzdy tlačí firmy do investic

03.10.2018 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Po dalším zpřesnění jsme se dozvěděli, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku nasadila docela svižné tempo a ve srovnání s prvním kvartálem roku vzrostla 0,7 %. Meziroční tempo sice už tak oslnivě nevypadá (2,4 % vs. 4,1 %), avšak podepsal se na něm především vysoký srovnávací základ z loňského roku. Z pohledu již dříve zveřejněných čísel, kterým se věnuje nesrovnatelně větší pozornost, sice nejde o žádnou dramatickou změnu, avšak včera zveřejněná čísla umožňují mnohem podrobnější vhled do dění v českém hospodářství, respektive v jednotlivých sektorech. Třeba jak utrácejí, spoří, investují apod. Podívejme se proto na některé ze zajímavých momentů letošního roku.

Tím prvním je klesající míra ziskovosti firem, za níž v první řadě můžeme hledat zvyšující se náklady, to především ty mzdové. Pod tlakem nedostatku zaměstnanců, který funguje nejenom jako brzda pro další expanzi našeho největšího tuzemského odvětví - průmyslu, jsou firmy nuceny zvyšovat mzdy rychleji, než roste produktivita práce. Míra zisku vyjádřená jako podíl tzv. smíšeného přebytku na přidané hodnotě se dostává na necelých 47 %, což je mimochodem nejnižší úroveň za celé období od roku 1999. Ve srovnání s evropským průměrem jde o stále velmi dobrý výsledek. Pokud ovšem firmy chtějí v ČR dále expandovat, nezbývá nic jiného, než aby investovaly, protože vzhledem k rekordně nízké nezaměstnanosti už nemají zaměstnance kde brát, tedy odhlédneme-li od možnosti jejich přetahování od konkurence. Jak naznačují aktuální výsledky statistického úřadu, investiční aktivita nefinančních podniků v letošním roce nabírá na tempu. Podíl investic na přidané hodnotě sice nedosahuje 30 a více procent, ale rychle se k této hranici blíží. A to nejsou jen firmy, kdo začal ve větší míře investovat, ale dokonce i veřejný sektor, jehož investice ve druhém čtvrtletí rostly meziročně o téměř 23 %, respektive o 13 % za první polovinu roku. Zdá se tak, že se snad konečně lámou ledy, kdy veřejná sféra měla balík peněz určených na rozvoj, nicméně neměla je fakticky do čeho investovat.

Nejnovější data z ekonomiky jasně ukazují, že hlavním trendem letošního (a zřejmě i příštího) roku není pouze spotřeba, ale i tolik očekávané investice, které mají šanci posunout ČR k vyšší přidané hodnotě, produktivitě a nakonec i ziskovosti.

TRHY

CZK a dluhopisy

Ještě před dvěma týdny to vypadalo, že koruna vzala na vědomí platnou prognózu ČNB a začala posilovat. Nicméně poslední dny ukazují, že tato epizoda neměla dlouhého trvání a česká měna ztratila vůči euru zhruba 40 haléřů. Ani poslední zasedání bankovní rady ji nenadchlo, a tak se i včera pohybovala okolo 25,80 EUR/CZK. Tento týden ji nečekají žádné domácí události, které by jí mohly dodat na odvaze začít vzhlížet k úrovni 25,30, kde by se měla v průměru podle prognózy ČNB nacházet. Atraktivní úrokový diferenciál tedy není s ohledem na dění v zahraničí (i s ohledem na objem krátkodobého kapitálu) zřejmě stále až tak atraktivní.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru zůstává pod tlakem italské rozpočtové ságy, byť slovní přestřelka mezi Bruselem a Římem přece jenom ubrala na intenzitě. Ke zklidnění by mohlo přispět i to, že podle italských novin plánuje italská vláda rozpočtové deficity postupně redukovat až na 2 % HDP v roce 2021, tak aby klesala i výše dluhu k HDP (což za předpokladu pokračující konjunktury může být realistické).

Dnes by přece jenom měla být větší pozornost věnována americkým datům - indexu ISM a la podnikatelské náladě ve službách a ADP reportu z trhu práce alias předskokanem pátečních oficiálních dat. Dolaroví býci přitom vypadají pozitivně naladěni a vyčkávají na to, jak dopadne růst mezd. V této souvislosti je velmi zajímavou zprávou, že počínaje listopadem se Amazon rozhodl zvednout minimální hodinovou mzdu svých pracovníků na 15 USD (v Británii na 9,50 GBP), což je více než dvojnásobek minimální mzdy a podstatně více než platí drtivá většina maloobchodních řetězců v USA.

Dnes je na pořadu zasedání polské centrální banky. Tak jako v předchozích měsících od NBP nečekejme vůbec nic, aneb inflace je stále pod cílem, přičemž polské ekonomice se nadmíru daří. Guvernér Glapinsky tak v klidu může zopakovat svoji holubičí mantru o tom, že oficiální úroková sazba (1,50 %) zůstane beze změny až do konce roku 2019.

Ropa
Ceny ropy Brent setrvává v okolí 85 USD/barel, kde vyčkává na další impulzy. Včerejší nárůst zásob, který oznámil API, jej nepřinesl, dnešní oficiální čísla od EIA však mohou být o poznání zajímavější. 

Pravdou nicméně je, že další růst cen nemusí přijít v reakci na žádný zásadní stimul, ale jako další zintenzivnění v současné chvíli převládající býčího sentimentu. Nakonec, pohled na forwardové křivky, indikátory fyzického trhu či marže rafinérií neindikuje na ropném trhu žádné enormní napětí, které by mělo ospravedlnit aktuální růst cen. 


Čtěte více:

HDP zpomalil ve 2. čtvrtletí růst na 2,4 procenta, potvrdil ČSÚ
02.10.2018 9:27
Česká ekonomika zpomalila ve druhém čtvrtletí meziroční růst na 2,4 pr...
Studie: Češi musí na nové bydlení šetřit nejdéle v Evropě
02.10.2018 16:33
Dostupnost nového bydlení v Česku je ve srovnání s vybranými evropským...
Rusnok: Objem úvěrů na bydlení letos vzroste zřejmě o 100 miliard
02.10.2018 16:48
Za celý letošní rok se celkový objem úvěrů na bydlení zřejmě zvýší zhr...
Trhům se odpoledne dýchá o něco lépe, ale riziko s Itálií narostlo
02.10.2018 16:50
Nervozita, kterou na trhu působí Itálie, její politika a rozpočet, odp...
Německým propadákem je Siemens, Kofola otočila a končí v záporu
02.10.2018 17:15
Pražská burza ukončila obchodování nakonec 0,1 % v plusových hodnotách...
Americké akciové trhy atakují historická maxima
02.10.2018 22:12
Úterní vývoj na americkém akciovém trhu byl při absenci výraznějších k...
Prodej aut v USA ve třetím čtvrtletí klesl o čtyři procenta
03.10.2018 8:36
Prodej vozů ve Spojených státech se ve třetím čtvrtletí snížil o 4 %, ...

Váš názor
  •  
    04.10.2018 8:39

    Ukazuje se, jak byla intervence ČNB prospěšná. Pomohla exportu, firmy si vydělaly a teď jsou schopny reagovat na růst mezd investicemi do automatizace a robotizace. Ti předvídavější z nás tak samozřejmě činili průběžně i předtím, ale ČNB a dnešní setrvávání koruny blízko intervenčních úrovní to značně usnadnily.
    JJa
  •  
    03.10.2018 14:53

    Konečně firmy investují do svého rozvoje - tedy do modernizace, racionalizace a robotizace. Je vidět, že devalvace koruny takovýto přirozený vývoj na dlouhé roky zbrzdila. Mohli jsme být dál...
    Kalka.
    •  
      05.10.2018 15:43

      Nic takového vidět není, lžeš
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data