Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednotná teorie trhu, ekonomiky a všeho

Jednotná teorie trhu, ekonomiky a všeho

25.01.2019 18:25

Pokud čtenář četl knihu Stopařův průvodce po Galaxii, ví, že odpovědí na otázku Života, Vesmíru a vůbec je číslo 42. Toto číslo by tedy mělo být i vysvětlením všeho, co se děje na trhu a v ekonomice, čímž bych mohl dnešní úvahu ukončit. Nedá mi to ale, a pokusím se nastínit mírně rozpracovanější alternativu teorie trhu, ekonomiky a všeho.

V následujícím velmi jednoduchém schématu popisuje osa x stavy ekonomiky od recese až po boom, respektive přepalování ekonomiky. V prvním extrému (braném jako útlum vyvolaný nedostatečnou poptávkou) se v hospodářství nachází mnoho nevyužitých zdrojů a kapacit, v druhém jsou naopak využívány dlouhodobě neudržitelnou mírou, což vede k přílišným tlakům na růst mezd, cen a onomu přepalování ekonomiky. Na ose y je pak velmi obecně vyjádřeno nastavení monetární politiky, včetně signálů všeho druhu, které banka vysílá. Dominance hrdliček znamená značné formální i neformální uvolnění monetárních podmínek, dominance jestřábů opak.

Modrá přímka má představovat jakousi ideální kombinaci stavu ekonomiky a postoje centrální banky. V prostředí útlumu by se banka měla chovat jako jedna hrdlička, naopak přepalování hospodářství volá po jestřábím postoji – utahování politiky, zvedání sazeb, snižování rozvahy... Pokud bychom se soustavně nacházeli na modré křivce, vlastně bychom měli postupně konvergovat někam k jejímu středu do bodu s (i) ekonomikou nastavenou na dlouhodobě udržitelný růst (nabídkovými faktory daný potenciál, chcete-li) a s (ii) neutrálně nastavenou monetární politikou (tedy například se sazbami na jejich neutrální úrovni).

0

Tohoto ideálu někde uprostřed křivky jsme na delší dobu zřejmě nikdy nedosáhli, což je ale do značné míry dáno tím, že v praxi jde o střelbu na pohyblivý cíl – potenciál se neustále mění, to samé platí o výši neutrálních sazeb, atd. Rozumným cílem je tak neustále dolaďovaná oscilace kolem onoho rovnovážného bodu. A mohli bychom dlouze debatovat o tom, zda se ho v některých ekonomikách nepodařilo dosáhnout během tzv. Velkého uklidnění, či se ho dlouhodobě nedaří dosahovat třeba takové The Reserve Bank of Australia.

Historie i současnost ale také přináší opakované značné odchýlení od modré křivky a mnohdy bylo vyvolané tím, že centrální banka (v případě USA tedy Fed) příliš prudce šlapala na plyn, či brzdu. V takovém případě se roztáčí v obrázku naznačená spirála jdoucí proti směru hodinových ručiček – přílišný posun k jestřábům ekonomiku nadmíru brzdí, příliš hrdliččí postoj pak zase příliš stimuluje. V tom lepším případě se spirála po čase opět stáčí do středu, v tom horším ne.

Zastánci zlatého standardu, či třeba kryptoměn explicitně či implicitně tvrdí, že lepší než podobné monetární oscilace kolem ideálu je pevná peněžní nabídka. Ale tento pohled ignoruje to, že v prostředí málo flexibilních cen by se vnější šoky projevovaly zejména změnou produkce a tudíž (ne)zaměstnanosti. Takový systém by dával smysl jen v případě, že bychom nechtěli, či neuměli pracovat s monetární politikou dost dobře a vytvořenými šoky vnitřními vytvářeli ještě větší škody, než v prvním „zlatostandardovém“ případě.

Tak špatně na tom podle mne rozhodně nejsme, ukazuje to jak teorie, tak praxe (i když samozřejmě není ideální). Skutečnou otázkou ale je, jak současný systém doladit. Tady již odpověď není ani zdaleka černobílá - například co se týče přínosů a negativ vyloženě flexibilní ad-hoc politiky (současný systém) a politiky založené na nějakých pevných pravidlech (tj. politiky flexibilní, ale s pevně definovanou flexibilitou). Ekonomickou tragédií je pak mimochodem naše neschopnost a neochota efektivně (tj. skutečně proticyklicky - jak během recese, tak během boomu) využívat fiskální politiku, ale to již je z jiného soudku.

Vraťme se ještě k obrázku: Kde se v současné době nacházíme? Můj pohled na věc je takový, že v roce 2017 a částečně i v roce loňském se akciové trhy svým uvažováním a nastavením valuací pohybovaly silně vpravo a hluboko pod modrou křivkou. Věřily totiž, že může trvat nadpotenciálový růst a zároveň nadmíru uvolněná monetární politika. Na podzim roku 2018 se pak mentálně prudce přesunuly poněkud doleva, protože ekonomika začala zpomalovat (z velké části kvůli černým labutím v Bílém domě). A hlavně výrazně nad křivku ve chvíli, kdy Fed dával slovy i činy najevo, že si nelze donekonečna užívat toho nejlepšího z obou světů. Jenže to zřejmě taky trochu přehnal a výsledkem byla úplná proměna celé situace z „pravé spodní“ na „levou horní“. Nyní jde v rámci schématu opět „jen“ o to, zda se ona spirála bude roztáčet, či se podaří konvergence ke zmíněnému ideálu uprostřed křivky.

 

Čtěte více:

Moderní auta bourají, vraťme se nadšeně k žigulíkům
04.01.2019 18:28
Pokud nějaký nástroj, či systém nefunguje, tak to může mít v principu ...
Nový úsvit hodnotových investic?
08.01.2019 17:50
Investiční společnost Bespoke se před několika dny podívala na vývoj v...
Ziskový boom skončil, valuace rozumnější a Fed také
11.01.2019 17:37
JPMorgan přichází s čerstvým čtvrtletním průvodcem trhy a globální eko...
Jan Bureš: Brexit je dál „game changer“ a pohled trhů na sazby v Česku teď přehnaně přísný
16.01.2019 15:11
Trhy jsou bezprostředně po drtivé porážce plánu na brexit Theresy Mayo...
Ray Dalio: Roky 2019 a 2020 představují výbušný kotel
23.01.2019 8:23
„Nejvíce mě znepokojuje další pokles ekonomiky,“ tak se na Světovém ek...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university