Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fatální vada neliberálních demokracií střední Evropy

Fatální vada neliberálních demokracií střední Evropy

02.02.2019 16:01

Budapešťské pouliční protesty proti nové legislativě upravující přesčasovou práci (bryskně přezdívané „otrokářský zákon“) poukazují na zranitelnost neliberálních demokracií, které se objevily ve střední Evropě. Zákon, zavedený bez jakéhokoli projednání, se snaží omezit náklady na pracovní sílu a mobilitu s cílem udržet v Maďarsku přímé zahraniční investice (PZI) – a pracovní místa. Prospívá také zaměstnavatelům, včetně nových elit s politickými konexemi, které obklopují premiéra Viktora Orbána.

Za událostmi je ale víc. Svárlivá povaha neliberálních vlád v regionu brání utváření konsenzu a natolik oslabil akademické svobody a nezávislé instituce, že dusí kreativní politická řešení ekonomických problémů. Jediným mechanismem zpětné vazby v regionu se tak staly demonstrace a občanská neposlušnost. Rozsáhlé protesty, jimž nyní čelí Orbánův režim, jsou možná jen ochutnávkou toho, co teprve přijde.

Obtížné podmínky


Podmínky, s nimiž se dnes region potýká, by bylo obtížné zvládat i pro ty nejčilejší a nejotevřenější vlády, natož pro ideologicky zaslepené neliberální režimy v Maďarsku a Polsku. Středoevropské trhy práce jsou napjaté a překypují nedostatky pracovních sil. Nezaměstnanost klesla, zatímco reálné mzdy výrazně vzrostly (ač jejich hladiny jsou stále pod průměrem vyspělých zemí Evropské unie).

Tento stav je odrazem silného růstu v regionu a ubývající pracovní síly. Středoevropské ekonomiky v posledních letech expandují tempem převyšujícím 3 % ročně díky stále vysokým transferům z EU a domácí měnověpolitické stimulaci v rámci nebo ve stínu kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky. Podle nedávné zprávy Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) se v regionu stal široce rozšířeným nedostatek pracovních sil, zejména kvalifikovaných, neboť pracujících ubývá vlivem stárnutí a emigrace obyvatelstva. Rozvíjející se Evropa „rychleji stárne, než bohatne,“ konstatuje EBRD. Také automatizace vyžaduje čerstvě kvalifikované pracovní síly, které na trhu chybí. Všechny tyto faktory tlačí mzdy nahoru.

V Maďarsku míra nezaměstnanosti na podzim roku 2018 klesla pod 4 %, zatímco reálné mzdy v posledních třech letech rostly o 6-7 % ročně navzdory stagnaci růstu produktivity (která sama o sobě zřejmě souvisí s emigrací pracujících s vysokou kvalifikací). Zaměstnavatelé si teď stěžují na nedostatek pracovních sil a nadnárodní firmy údajně zvažují přesun podnikání zpět na západ nebo do levnějších kandidátských zemí EU v jihovýchodní Evropě.

0

Blížící se automatizace

Není to planá hrozba. Konkurence činností přesouvaných ve výrobním sektoru zpět do západní Evropy a na jih Evropy ohrožuje ve střední Evropě tradiční pracovní místa. Automatizace a překotné technologické změny v produkci vozidel usnadňují přesun závodů do vyspělých evropských ekonomik s vyššími mzdami, který by firmám zjednodušoval logistiku. Jihoevropské kandidátské země EU procházejí procesem přizpůsobování svých zákonů legislativě EU, čímž pro PZI vytvářejí podnikatelské prostředí kompatibilní s EU – a hladiny a růst tamních mezd jsou podstatně nižší než ve střední Evropě.

Právě za těchto okolností přišla maďarská vláda se svou novelizací zákona o přesčasové práci. Zákon umožňuje zaměstnavatelům požadovat ročně až 400 hodin přesčasů (ekvivalent 50 pracovních dnů navíc), splatných v průběhu tří let. Pokud zaměstnanec odejde z místa dřív, než stanoví smlouva, odměna nemusí být vyplacena vůbec. Vzhledem k tomu, že Orbánova strana Fidesz má dvoutřetinovou parlamentní většinu, zákon prošel zrychleně během necelého měsíce.

Diktát shora

Propukly demonstrace, což vládu přinutilo některé prvky novelizovaného zákona na veřejnosti interpretovat flexibilněji. Absence projednání a silná reakce veřejnosti připomíná pokus vlády v roce 2014 zavést „internetovou daň“, která byla v reakci na všeobecné protesty stažena.

Intervence a využívání diskrečních pravomocí shora dolů jsou u pravicových vlád na denním pořádku. V posledních letech jsme ve středoevropských zemích zaznamenali snižování cen energií a netržní transakce aktiv. Ve Spojených státech prezident Donald Trump vyvíjí nátlak na konkrétní firmy, aby nepropouštěly a nepřesouvaly podnikání do zahraničí.

Jak ve své nové knize The Curse of Bigness dokládá Tim Wu z Columbijské univerzity, velký byznys a autokraté mají sklon tajně spolupracovat. Výměnou za určité výhody získávají korporace příznivé zacházení (třeba monopolní moc a omezení práv zaměstnanců). V Maďarsku se má za to, že „otrokářský zákon“ nejvíc zvýhodňuje nadnárodní společnosti. Nejde ale jen o ně: i vláda teď tvrdí, že výhodný bude hlavně pro malé a střední podniky, mezi něž patří nové soukromé sektory s politickými vazbami.

Cesta pro střední Evropu?

Střední Evropa je na ekonomickém předělu. Starý konvergenční model byl tažen exportem, opíral se o přístup na trh a k financování EU a podporoval fyzické investice, dohánění produktivity a nízké mzdové náklady. Sice regionu dobře sloužil, ale už se vyčerpal. Střední Evropa potřebuje nový, inovačně ukotvený růstový model, který se nebude zakládat na ceně práce, nýbrž na vysoce kvalitní pracovní síle, což vyžaduje investice do školství a celoživotního vzdělávání, jakož i zlepšení sociálních politik. Je nezbytné podle toho upravit priority rozpočtových výdajů a povzbuzovat akademickou svobodu, kreativitu a dialog – ty jsou přitom čím dál nedostatkovějším zbožím.

Pro neliberální demokracie v regionu bude ovšem těžké tento posun zvládnout, protože odrazují svobodné myšlení a novátorství a nevoní jim instituce, jejichž motorem jsou odborné poznatky. V Maďarsku se například vládní parlamentní většina vyhýbá potřebě projednávat cokoli s opozicí nebo spolupracovat s nejchytřejšími a nejnadanějšími lidmi v zemi.

Dobrou zprávou je, že až začne být nutnost poradit si s hospodářskou změnou nevyhnutelná, přirozené nedostatky neliberálních demokracií nakonec povedou k jejich nahlodávání. Demonstrace a občanská neposlušnost, které se v současnosti odehrávají v Maďarsku, jsou možná pouhou ochutnávkou věcí příštích.

Autorka: Piroska Nagy-Mohacsi je programová ředitelka a seniorní badatelka v Institutu pro globální záležitosti při London School of Economics.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Babiš: ČR neuvažuje u jaderných bloků o maďarské cestě
30.11.2018 13:29
Česká vláda neuvažuje o tom, že by se nové jaderné bloky v zemi stavěl...
Magdalena Malaníková: Investice do maďarského slunce
25.12.2018 16:02
Řada z nás si jistě velmi dobře pamatuje boom ve výstavbě solárních el...
Nemorální populisté
05.01.2019 15:25
Jedna z největších zemí světa zůstala po volbách hluboce rozštěpená, k...
Soros v Davosu: Čínský prezident je nejnebezpečnější nepřítel otevřené společnosti
26.01.2019 15:50
Americký finančník maďarského původu George Soros označil na Světovém ...

Váš názor
  • Ovce
    05.02.2019 10:29

    se budou mít lépe pokud jim někdy dojde že největší šmejdovina je extrémní zdanění práce, ani u nás není práce dávno levná, jen si z její hodnoty státní mašinerie krade stále více a současný průšvih tlačený inflačním Andrejem tj. umělé navyšování mezd nás pěkně dožene, jenže u toho už Andy možná nebude až se začne přesouvat výroba jinam a tady bude najednou třeba 300tis nezaměstnaných navíc
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    05.02.2019 9:38

    Když je kritizována EU, za svůj násilně vnucující postoj k uprchlíkům, je to dobře. Když Maďarsko násilně vnutí zákon, který je prostě špatný tak články jakože útočí v něčím jménu proti svobodné zemi. Pravda je jen jedna. A nikdo není bílý ani černý - EU není bílá, Orbán také ne. To že může mít pravdu v jedné věci z něj nečiní nikoho lepšího - zvlášť pokud je jeho parlament schopen protlačit nesmysl. Na jedné straně chcete odvolatelnost politiků, na druhé straně musí vždy být občanské protesty "v něčím žoldu" - to je nesmysl. Přestože vím, že Soros je agresivní investor (a některé praktiky mi nemusí být po chuti), nechápu stále, proč je z něj největší světový ďábel - to je teď jen taková móda jako předtím Rockefeller, Rotschildové a kdoví kdo předtím - jen obyčejná závist
    premaj
    • Premaj
      05.02.2019 11:44

      Jednak máš pravdu a jednak si všimni, že ten blb opět reaguje na něco jiného než píšeš, aby mohl poblít EU. Vysvětlovat mu po sté, že ya praktiky sociálních inženýrú nemůže EU ale nominantni jednotlivých zemí je marné.
      Velkamedvědice
      • Re: Premaj
        05.02.2019 14:09

        Njn. Smysl to asi nemá, jeho problém je ale hlavně ve zdůvodnění. Některé jeho postřehy jsou pravdivé, jen je zdůvodní naprostým nesmyslem. Zároveň má naprostý zmatek ve svém světonázoru. Jednou si hraje na anarchistu, kde je třeba rozbít elity a fungovat každý za sebe, podruhé na demokrata, kde většina legitimizuje jakkoliv hloupý nápad, jen protože je to většina. Je jakože proti socialismu v EU, zároveň používá obraty jako "zaprodaný kolaborantský žold" a hájí neproplacení přesčasů za odvedenou práci. Žádá po ostatních, aby mluvili individuálně sami za sebe, potom prohlašuje, "že většina lidí EU nechce". Těžké :-)
        premaj
        • premaj
          12.02.2019 11:55

          Naprostý souhlas. A sliyce kličkuje mezi paranoidními světonázory a jako lepšočlověk musí mít poslední slovo, kdyby napsal totální pomoc. Jakmile se dostane za ideélogickou počku, ukáže se jednak jeho věcná hlubší neznalost a schopnost chápat svět v celkových souvislostech. K tomu naprosté předsudky typu, aktivista je smažka neschopna si vzdělat a neštěstí je hotovo. O dvojím metru typu proti Zemanovi nelze protestovat, vzešel z voleb, ovšem proti Macronovi lze a radostně. Působí na mě jako bolševik předělaný nácka a je mi z něho šoufl. Hezký den.
          Velkamedvědice
  • Open Society Fund Projekt Syndicate
    04.02.2019 18:41

    Proboha, proč je zrovna na Patrii zrovna tato hlásná trouba založená Open Society Fund, tj. placená zcela otevřeně a prokazatelně Sorosem? Dokonce jí ve vší drzosti vyrobili vlastní sloupek hned pod Jiřím Soustružníkem a Ekonomickým radarem ČSOB. Co je v těchto politických článcích za přínos pro klienty Patrie, že je stavíte na takovou úroveň?
    sgt.Mike
    • Re: Open Society Fund Projekt Syndicate
      05.02.2019 13:45

      Jasně, podle mě je zvýšení možnosti přesčasů prkotina, a Soros se prostě chlapec tuží. No a spoustě lidí ta bouře ve sklenici vody přijde vhod, obzvlášť když je Orbán nakloněn trochu víc než je dovoleno Rusům.
      ricochet
  • Hmm
    04.02.2019 15:38

    Co v tom institutu hulí? A u levičáků to jde tedy zespodu navrch. Rentu pro bývalé policajty, vysoké skoro nezdaněné platy EUbyrokratů, nehorázné pravomoce a odměny vymahačů si objednali dělňasové z fabrik u vládnoucích levičáků.
    HenryFord
  • Vše se vyrovnává
    02.02.2019 21:58

    Mzda je stále podhodnocená, pokud se odstěhují západní firmy, nahradí je místní firmy, časem klesnou daně, zruší se dluhy, inflace je pod kontrolou, takže vše bude zase stejné, v zemi která bude vymírat je obrovský bytový fond, a vůbec kdo chce paniku, ať žije v panice, je to jeho život, :-), bude stát lístek na normální činohru do Ypsilonky 1.000 Kč, nebude, a když jo, lidé mají i jiné hodnoty než peníze, divadlo si můžeš zahrát na louce, můžeš si uvít věneček z pampelišek, takže pá pá pá ekonomové bojujte :-)
    rob
  • .
    02.02.2019 20:25

    Výborná úvaha. Neliberální prostředí prostě dříve nebo později ukáže kreativní impotenci měnit svět k lepšímu. A je úplně jedno, kolik omezenců dnes tyto režimy podporuje. Ve své hlouposti se tím jen střílejí do vlastních končetin...
    stanislav.hrouzek
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data