Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed snížil úroky “jen” o čtvrt bodu, koruna před zasedáním ČNB pod tlakem

Rozbřesk: Fed snížil úroky “jen” o čtvrt bodu, koruna před zasedáním ČNB pod tlakem

01.08.2019 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Americká centrální banka ignorovala apely prezidenta Trumpa, aby snížila oficiální úrokovou sazbu o pořádný kus, a zredukovala ji “jen” o čtvrt procentního bodu. Fed sice zároveň s okamžitou platností ukončil restriktivní prodeje dluhopisů ze své bilance, avšak tento ekonomice a trhům nápomocný krok kompenzuje pohled strukturu hlasování členů FOMC. Dva jestřábi hlasovali pro ponechání úrokových sazeb beze změny a nenašel se nikdo, kdo by zvedl ruku pro snížení o 50 bazických bodů, což si před zasedáním přála nemalá část trhu.

To však nebylo vše. Skutečnou ranou pro trhy, které byly nastaveny na relativně holubičí poselství Fedu, bylo vysvětlení ze strany šéfa centrální banky J. Powella, že snížení o 25 bazických bodů je třeba chápat jako doladění měnové politiky uprostřed hospodářského cyklu. Tato neopatrná věta nepochybně musela vyvolat na finančních trzích dojem, že jde o jednorázovou akci a nikoliv začátek dlouhého cyklu snižování úrokových sazeb. Powell přitom na tiskové konferenci dále zdůrazňoval, že redukce sazeb o 25 bazických bodů je fakticky “pojistkou” proti dalšímu zhoršování globálního výhledu, přičemž dodal, že nevidí důvody proč by expanze americké ekonomiky neměla pokračovat.

Sečteno a podtrženo: Fed snížil úrokové sazby, ale vše zabalil do jestřábí hávu, což je asi nejlépe patrné z pohybu na výnosové křivce, která jednoznačně zploštěla. Jestřábí vzkaz, který šéf Fedu doručil na druhou stranu neznamená, že na další snížení úroků v září či ve zbytku roku nedojde. Politika Fedu bude i nadále závislá na příchozích datech, a to nejen na těch makroekonomických, ale i na těch tržních. Mezi ně patří především tržní inflační očekávání, která se manifestují právě na delším konci výnosové křivky. Pokud dlouhé úrokové sazby půjdou dolů, a to ruku v ruce s klesajícími tržními inflačními očekáváními, potom Fed sníží sazby i příště. Na samý závěr je pak třeba dodat, že nepříliš povedené vystoupení J. Powella na tiskovce mohou v následujících dnech a týdnech eventuálně vyhladit další klíčové figury Fedu, jako např. Clarida či Williams, jež mohou tržní očekávání nasměrovat na “žádoucí” trajektorii.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna v průběhu včerejšího obchodování ztrácela a večer po Fedu dokonce prolomila hranici 25,70 EUR/CZK. Dnes bude nepochybně vyhlížet výsledek zasedání bankovní rady, která bude rozhodovat o úrokových sazbách, zveřejní novou prognózu a především dá trhům vodítko, jak to v tuto chvíli sama vidí se sazbami do budoucna. Zda setrvá u jednoznačného potvrzení stability, nebo začne lavírovat s možností poklesu sazeb s ohledem na politiku ECB. Předpokládáme však, že ČNB nemá důvod podporovat již tak vyhrocená očekávání trhů a zůstane u deklarace stabilních sazeb. Ještě před zasedáním bankovní rady trhy čeká zřejmě další negativní výsledek indexu nákupních manažerů v průmyslu. Ten už více než rok signalizuje prudké zpomalování našeho největšího odvětví, a tím vlastně i celé ekonomiky.

Zahraniční forex
Jestřábí Fed, který nevidí včerejší snížení úroků o 25 bps jako začátek cyklu měnové politiky, zanechal své stopy i na eurodolaru, jenž včera večer sesunul o figuru níže a přiblížil na dostřel hranici 1,10. Pokud se radikálně snížila možnost, že by se začal utahovat úrokový diferenciál mezi USA a eurozónou, tak eurodolar zůstane i nadále hluboko pod hodnotami, které by implikovaly dlouhodobé rovnovážné úrovně. Samozřejmě, že včerejší rozhodnutí Fedu se nebude líbit americkému prezidentu Trumpovi, který bude nejen Fedu, ale i dolaru verbálně hrozit. Od slov by teoreticky mohlo dojít i k činům, neb politika dolaru je v kompetenci ministerstva financí. Nicméně možnost americké intervence proti dolaru považujeme za krajně nepravděpodobnou (byť se o ní může spekulovat).

Ropa
Navzdory nad očekávání silnému propadu amerických zásob se ropa Brent vrací zpět pod 65 USD/barel. Na ropný trh totiž dolehlo zklamání z nedostatečně holubíčího Fedu, který sice snížil úrokové sazby o 25 bazických bodů, nicméně doprovodná komunikace šéfa centrální banky Powella naznačila, že se jedná o jednorázovou akci, nikoli začátek dlouhého cyklus (viz úvodník). Navíc, zklamáním skončil pro ropný trh také výsledek americko-čínského obchodního jednání, které opět nepřineslo žádný viditelný pokrok



Čtěte více:

Fed poprvé od krize snížil základní úrok
31.07.2019 20:20
Americká centrální banka poprvé od vrcholu finanční krize před deseti ...
Moneta (-0,4 %) ve čtvrtletí zvedla čistý zisk a výhled pro celý rok
01.08.2019 9:53
Moneta Money Bank ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk náležející vl...
Komerční bance rostl v prvním pololetí zisk o 6 procent, pomohly úrokové výnosy
01.08.2019 8:30
Komerční banka dnes oznámila své neauditované konsolidované výsledky z...
Dolar po Fedu na dvouměsíčním maximu, Moneta a KB po výsledcích a teď se čeká na ČNB
01.08.2019 8:59
Americký dolar v asijském obchodování posílil a rally pokračuje i pře...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.