Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Weisenthal o přirozenosti a nepřirozenosti negativních sazeb

Weisenthal o přirozenosti a nepřirozenosti negativních sazeb

13.08.2019 5:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Německé vládní obligace se nyní obchodují s negativními úroky. Platí to i o těch se splatností 30 let. Banka UBS zase plánuje zavést roční poplatek 0,6 % pro bohaté klienty, kteří si u ní uložili peníze. Známý ekonom Joe Weisenthal na stránkách Bloombergu současnou situaci extrémně nízkých a mnohdy negativních sazeb komentuje ovšem s tím, že ač na první pohled nemusí dávat smysl, po hlubším zamyšlení tomu může být naopak. 

Proč by měl střadatel ještě platit za to, že někomu poskytne své peníze? Na první pohled jde skutečně o šílenost, ale ekonom v této souvislosti nabízí jeden myšlenkový experiment: Představme si dobu, kdy ještě neexistovaly peníze a finanční aktiva a pokud někdo chtěl akumulovat majetek, mohl tak činit pouze hromaděním fyzických věcí. Tedy nemovitostí, obilí a podobně. „Je zřejmé, že takové bohatství nese náklady na údržbu, protože degraduje. Musí se platit za ostrahu, vše může shořet. Můžeme tedy držet bohatství ve fyzické formě, ale musíme za to platit,“ píše Weisenthal.

Stejně je tomu tak i dnes. Pokud někdo chce držet fyzické zlato či třeba ropu, stojí to peníze. Jak tuto situaci mění existence peněz? Je nutno si uvědomit, že pokud máme své prostředky uložené u banky, je to dluh banky vůči nám a ten je splácen z pohledávek banky – ze závazků, které vůči ní mají jiní. Banka může například vlastnit vládní obligace či půjčovat domácnostem a podnikům. Čím víc je pak úspor a čím menší je poptávka po nich, o to nižší jsou sazby a „to je svět, ve kterém nyní žijeme“. 

Například ve Švýcarsku je celá výnosová křivka v záporu a to až k dluhopisům s padesátiletou dobou splatnosti. „Pokud jste bohatý Evropan, prostě chcete, aby vaše peníze byly uloženy ve Švýcarsku u UBS. Jenže ta nyní nemá na to, aby všem vyplácela úroky a tak musíte vy platit jí za to, že si peníze u ní uložíte. Je to nepříjemné, ale co můžete dělat jiného,“ píše ekonom. 

Negativní sazby tedy nemusí být tak nepřirozené, jak se na první pohled zdá, ale i tak je to pro německého střadatele složité. Nechce se mu kupovat dluhopisy s negativním výnosem ani se pouštět do investic na akciových trzích. Lze s tím něco dělat? Teoreticky by mohly být uvolněny regulační standardy a banky by pak mohly více půjčovat třeba rizikovým domácnostem na nákup nemovitostí. Pak by se opět rozmnožily různé deriváty, které by vyplácely zajímavé výnosy. Jenže s nimi už má Německo své zkušenosti a ne právě příjemné.

Německá vláda by také mohla situaci využít k tomu, že by zvýšila své výdaje a podpořila tím růst v celé Evropě. Tím by se objevily investiční příležitosti, vzrostla poptávka po úsporách a s ní i sazby. Jenže jak podotýká ekonom, taková strategie nemá v Německu politickou podporu, protože Němci se obávají nákladů, které by přinesla. Na druhou stranu ovšem své náklady nese i současná situace, a to právě ve formě negativních sazeb. Útěchu tak může nakonec přinášet jen vědomí, že „není nic nepřirozeného na tom, že platíme za uchování svého bohatství“, uzavírá Weisenthal. 

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Ano, říká na nízké sazby kandidátka Trumpa do Fedu, která podporuje navázání dolaru na zlato
03.07.2019 11:42
Americký prezident Donald Trump oznámil dva nové kandidáty do vedení c...
Powell signalizuje připravenost Fedu snížit sazby, dle Morgan Stanley prudce. S&P 500 nad 3.000 body
10.07.2019 20:25
AKTUALIZOVÁNO O MINUTES FEDU: Vůči tempo ztrácející americké ekonomice...
Holubičí ECB: Sazby zůstávají, zkoumáme možnost nových nákupů aktiv
25.07.2019 13:59
Evropská centrální banka dnes podle očekávání sazby nezměnila. Ty pod...
Pictet: Fed je pod dluhovou dominancí, sazby půjdou dolů
29.07.2019 16:23
Investiční společnost Pictet očekává, že americká centrální banka na k...
ČNB podle očekávání sazby nezměnila. Co napovídá nová prognóza?
01.08.2019 13:08
Bankovní rada ČNB dnes ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. D...
Bank of England zhoršila výhled růstu ekonomiky, sazby nezměnila
01.08.2019 14:05
Britská centrální banka Bank of England (BoE) zhoršila výhled růstu do...
Petr Dufek: ČNB ponechává úrokové sazby beze změny
01.08.2019 15:25
Zatímco Fed už ke snížení sazeb přikročil, ECB o něm hovoří, ČNB nic ...

Váš názor
  • O M Y L
    13.08.2019 11:07

    __________________________________________________________________________ Celý problém je v tom, že banky vkladatele a jejich úspory prakticky k ničemu nepotřebují. Když si jde Lojza do banky půjčit 500 tisíc na nové auto, tak ta banka nepotřebuje, aby v té bance Tonda měl uloženo 500tis, aby je mohla Lojzovi půjčit. Banka si prostě peníze pro Lojzu vykouzlí ze vzduchu (pouhým zápisem do účetních knih). __________________________________________________________________________ Lidé stále mají naivní představu o tom, jak dnešní banky fungují. Že si tam lidé odkládají úspory a ty úspory banka půjčuje např. podnikatelům na investice. A že banka žije z rozdílu úroku u úvěrů minus úrok z vkladů. Ale tak to dávno není. __________________________________________________________________________ Úvaha autora článku je zcestná. Protože zlato a ropa (u kterých samozřejmě musíte za uložení platit) jsou něco zásadně jiného, než dnešní státně monopolní budiž "peníze". Jejich množství není nijak omezeno. Úrok v podstatě nemá povahu "poplatku za uložení", protože uložit 1000 či miliardu fiat peněz stojí stejně, prakticky nic - jen "udržovat" záznam v databázi. Úrok je dnes spíš chápán jako kompenzace za inflaci. Problém ale je, že úrok je dnes nulový či záporný, inflace je oficiálně tříprocentní a reálně tak osmiprocentní. __________________________________________________________________________ Toto všechno dohromady jsou ty důvody, proč lidé začínají tento peněžní systém odmítat a usilovně hledají alternativy. Dříve či poději uspějí a dojde k zásadnímu zlomu - a kdo to podcení, bude hořce litovat. __________________________________________________________________________
    Hayek
    • Re: O M Y L
      14.08.2019 13:31

      "Celý problém je v tom, že banky vkladatele a jejich úspory prakticky k ničemu nepotřebují. " Nemáte pravdu, protože pokud by vkladatelé chtěli všechny své peníze vybrat z bank v hotovosti, tak by všechny banky zkrachovaly. A i kdybyste měl pravdu, tak co by bylo problematického na tom, že by banky nebyly závislé na tom, jestli střádalové drží své peníze v bance? _________________________________________________________________________ "Lidé stále mají naivní představu o tom,... že banka žije z rozdílu úroku u úvěrů minus úrok z vkladů. Ale tak to dávno není." Ale takto to stále je! Jedním ze zdrojů příjmů bank je samozřejmě stále i úroková marže, tedy rozdíl mezi úrokem inkasovaným od dlužníků a placeným držitelům bankovních vkladů. _________________________________________________________________________ "Úrok v podstatě nemá povahu "poplatku za uložení", protože uložit 1000 či miliardu fiat peněz stojí stejně, prakticky nic - jen "udržovat" záznam v databázi." Zkuste si spočítat kolik stojí založení a provozování banky, v níž by byl někdo ochoten držet své peníze a pak zjistíte, že to NIC je nakonec velké NĚCO. _________________________________________________________________________ "Toto všechno dohromady jsou ty důvody, proč lidé začínají tento peněžní systém odmítat a usilovně hledají alternativy." Drtivá většina lidí vůbec tyto věci neřeší. Mají daleko důležitější problémy.
      Richard Fuld
    • Re: O M Y L
      13.08.2019 11:10

      Kdo toto nechápe, tak se pak diví, proč banky o vkladatele nestojí, naopak se je snaží odradit prostřednictvím poplatků a záporných úroků. Lidé stále mají pocit, že banky jejich peníze k něčemu potřebují a pak nechápavě koukaj, když se k nim banka chová jako k obtížnému hmyzu.
      Hayek
      •  
        13.08.2019 11:16

        Máte nějaké vysvětlení proč v minulosti banky zkrachovaly, když na ně střadatelé udělali run a hromadně vybrali úspory? Podle vaší teorie by nic takového nemělo nastat.
        ..
        •  
          13.08.2019 11:55

          Ale jistěže to může nastat. Když tam lidi budou mít miliardu na vkladech. A dalších 8 miliard ta banka půjčí lidem a firmám (úvěry, hypotéky) s tím, že významná část těch úvěrových peněz zůstává na účtech vedených v té bance. __________________________________________________________________________ A když přijdou problémy, tak: 1) Část dlužníků své úvěry přestane splácet 2) Část dlužníků ty bankou půjčené peníze převede jinam, protože této konkrétní bance přestala věřit 3) Část vkladatelů i dlužníků si půjde ty peníze (ať tam vložené, či od banky vypůjčené) vybrat v hotovosti, které ale ta banka nikdy nemá ani vzdáleně tolik, co peněz elektronických __________________________________________________________________________ Vždyť jak se dostaly banky do problémů třeba v minulé krizi? Půjčovaly kdejaké socce na barák a ty socky pak nebyly schopné splácet hypo. Plus samozřejmě to, co jsem napsal, bylo pro účely příspěvku o pár větách zjednodušeno. Banky samozřejmě nemohou vytvářet peníze zcela neomezeně, jen velmi lehce omezeně. Potřebují nějakou přiměřenost, nějaké rezervy. Takže ony nakonec i ty vkladatele trochu potřebují (jinak by zcela odmítly přijímat vklady), ale potřebují je opravdu jen ve "stopovém" množství a tak je spíš odrazují (zápornými úroky a poplatky - to snad přeci jasně vidíme). __________________________________________________________________________ Kdyby banky mohly půjčovat POUZE ty peníze, které si k nim někdo jiný uložil, budou vkladatele aktivně lákat a ne je odrazovat.
          Hayek
          • J A K
            13.08.2019 12:49

            Také se na to dá podívat z druhé strany: jak dnes vznikají peníze, kde se berou nové peníze, jak to, že rostou měnové agregáty? No když si odmyslíme akce centrálních bank (QE, měnové intervence ČNB, ...), tak standardně nové peníze vznikají ("z ničeho") pomocí úvěrů vytvářených v komerčních bankách (i když i zde "vina" padá na banky centrální, které to takto nastavily a udržují to v chodu). Zkrátka když banka někomu půjčí na auto, na byt, na novou výrobní linku, tak mu půjčuje nové, právě vytvořené peníze. Ne peníze, které si tam z penze odložily spořivé babičky. Takto to funguje a nikdo to nerozporuje. Spor je jen o to, zda to je ekonomicky efektivní a morálně ospravedlnitelné.
            Hayek
            • Re: J A K
              14.08.2019 13:36

              Současný princip vytváření účetních peněz není nijak sporný, nemorální nebo neudržitelný. Naopak je to jediný funkční systém, který je v podstatě nezničitelný. Současný peněžní systém je jedním z největších vynálezů lidstva, který umožnil naprosto bezprecedentní rozvoj vyspělé civilizace. A Vy chcete hledat jakési alternativy? Jak směšné a arogantní!
              Richard Fuld
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení