Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Český průmysl ovládl pesimismus

Rozbřesk: Český průmysl ovládl pesimismus

28.08.2019 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

S předběžně odhadnutým růstem o 0,6 % si česká ekonomika ve druhém kvartále nevedla vůbec zle ve srovnání s tím zbytkem Evropy, který vůbec dokázal své HDP ve stejném čase odhadnout či vypočítat. Co přesně za tímto výsledkem stálo, se dozvíme sice až v pátek, ale už podle prvního komentáře statistického úřadu je zřejmé, že motorem ekonomického růstu tentokrát nebylo největší tuzemské odvětví – průmysl – ale některé služby. Navzdory (zřejmě) počínající německé recesi se ekonomice podařilo udržet si tempo nastavené už na začátku roku, se kterým sice nemůžeme soupeřit s Maďarskem nebo Polskem, avšak stále trojnásobným ve srovnání třeba s eurozónou.

Přesto se nedá říct, že ekonomika zůstává zcela imunní vůči negativnímu vývoji poptávky ve starých členských zemích Unie. Možná to tak zatím z tvrdých čísel vyznívá, avšak jejich společnou vlastností je velké zpoždění, a tak dnes – na konci srpna – se ví jen to, jak se ekonomice dařilo naposledy v červnu. Nezbývá než si vypomoci měkkými čísly, která jsou spíše o pocitech než o skutečných výsledcích, nicméně v mezičase alespoň nějakou představu dávají.

Těmi posledními byly výsledky srpnové důvěry, kterým jsme věnovali zběžnou pozornost už včera a které na první pohled rozhodně nedopadly zle. Pár zajímavých momentů, které až tak nezapadají do celkového výsledku, se však v jejich detailu dá rozhodně najít. Tím prvním je asi nejhorší hodnocení současné situace v průmyslu, srovnatelné pouze se situací v období poslední recese (totéž platí i pro hodnocení zahraniční poptávky, respektive exportu). Druhým momentem jsou pak velmi pesimistická očekávání firem pro další tři měsíce, ať už jde o ekonomickou situaci, export nebo zaměstnanost, která jsou srovnatelná jen se situací… netřeba dál pokračovat.

Zjednodušeně řečeno, ekonomický růst ve třetím kvartále nejspíše opět stojí na službách, poháněných zejména rostoucí kupní silou obyvatel. Obrazně řečeno, česká ekonomika přeřadila na jiný pohon, avšak je otázkou, jak dlouho jí to bez toho hlavního může vydržet. Sice to zní asi hodně pesimisticky, ale přece jenom situace není tak zlá, jak se může zdát. Na trhu práce je klid, respektive firmám dál chybí zaměstnanci. Vedle toho zde leží kupa nevyužitých peněz z EU fondů, které mohou podpořit stavebnictví a část průmyslu a samozřejmě je na stole i řada domácích úkolů, které ekonomice mohou dát dodatečný impuls.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se včera opět vrátila nad hranici 25,80 EUR/CZK, když spolu s ostatními měnami v regionu mírně oslabovala, zatímco dolar sílil. Na domácí čísla, která by potvrdila pozici ČNB, udržující výrazný úrokový diferenciál, je ještě dost času, a tak hlavní směr udává české měně vývoj v zahraničí. Dluhopisový trh po krátkém vzepětí výnosů dnes čekají dvě emise státních dluhopisů se splatností čtyři a čtrnáct let s maximálním celkovým objemem 6 mld. korun. Od začátku roku se MF podařilo prodat bondy v hodnotě 168 mld. korun, nicméně ve srovnání s loňským rokem je nicméně emisní aktivita MF na domácím trhu zatím výrazně slabší. Tehdy mělo touto dobou prodány dluhopisy za 222 mld. korun.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru zůstává stále v prázdninovém režimu minimální volatility, ze které jej nevyruší ani příchozí data, ani pohyby úrokových sazeb (viz inverze americké výnosové křivky v případě rozpětí 10 let mínus dva roky). Trh tedy čeká na silnější impuls, který může přijít až na konci týdne, kdy budou ve hře alespoň důležitější makro data (např. inflace v eurozóně).

Maďarská centrální banka v souladu s očekávání včera svoji politiku nijak nezměnila, přičemž komentář k jejímu rozhodnutí lze chápat jako neutrální až mírně holubičí. Úrokové sazby se v Maďarsku letos již měnit nebudou, což není úplně dobrá zpráva pro forint, neboli měnový pár EUR/HUF může i nadále zkoušet dostat se nad psychologickou hranici 330.

Ropa
Ropa Brent flirtuje s hranicí 60 USD/barel, podpořená nad očekávání silným poklesem zásob ve Spojených státech. Dle Amerického petrolejářského institutu propadly jak zásoby surové ropy (-11 mil. barelů), tak benzínu (-0,3 mil. barelů) i středních destilátů (2,5 mil. barelů). Dnes přijdou na řadu oficiální čísla z dílny EIA, která, pokud by potvrdila výsledek API, mohou cenám ropy dodat další, třebaže nikterak dramatický růstový impuls.


Čtěte více:

Aktivita českých továren je nejslabší za 10 let
01.08.2019 9:46
Aktivita českých průmyslových podniků v červenci klesala osmým měsícem...
Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 0,1 %
14.08.2019 10:01
Německá ekonomika v letošním druhém čtvrtletí klesla. Hrubý domácí pr...
Ceny průmyslových výrobců v červenci zpomalily růst na 2,1 %
16.08.2019 10:19
Ceny průmyslových výrobců v ČR v červenci zpomalily meziroční růst na ...
Výroba aut v ČR do července vzrostla o 1,4 procenta
20.08.2019 11:08
Výroba aut v Česku se po mírném propadu v prvním pololetí vrátila k rů...

Váš názor
  •  
    28.08.2019 10:46

    nesdílel bych ještě takový pesimismus.....ECB slíbila, že na podzim přijde s překvapením....takže úroky půjdou ještě více do záporu a další tištění peněz (i když to evidentně nefunguje)....ještě nějaký patek tahle zhovadivost bude fungovat....ale potom to bude o to větší pecka....
    abc1
  •  
    28.08.2019 9:34

    Myslím, že je nadchází čas velkého přehodnocování. Propad objednávek, který podle mého zpětného pohledu začal koncem II. kvartálu, je totiž dramatický. Samozřejmě jde o poznatek z jen jednoho průmyslového oboru, ale přesto......
    JJa
    •  
      28.08.2019 12:19

      Díky za potvrzení, Miku a Dvojtečko. My (elektrotechnika) máme zatím také práce dost, ovšem jen díky starším objednávkám. Pokles nových je v řádu desítek %, domácích i zahraničních.
      JJa
    • žádná sláva
      28.08.2019 9:51

      tak já přidám další dvě odvětví (automot. pokles objednávek od konce lonského roku, od pulky tohoto to skoro stojí, průmyslové stavby pokles objedn. resp žádné nové od dubna), ale ono to utrácení státních zaměstnanců ještě chvíli asi podrží páč "zdroje jsou":o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: žádná sláva
        28.08.2019 10:01

        U nás první pokles objednávek z Německa už v loni v listopadu situace se setrvale zhoršuje. V tuzemsku letos rosteme, ale jen díky zakázkám na robotizaci, které vzrostly asi o 150%. Ještě jsou prázdniny spousta firem je v polospánku. v září čekám, že se management probudí a začnou šetřit a optimalizovat a do konce roku máme recesi.
        ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.