Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojené státy bankéřem celého světa

Spojené státy bankéřem celého světa

30.08.2019 17:54

Jedním z mých oblíbených ekonomů je David Beckworth. Cením si jeho schopnosti dívat se na ekonomické jevy neobvyklým, ale zároveň o data, a ne pouhé domněnky, opřeným způsobem. Nyní toto své umění aplikuje na roli, kterou hrají Spojené státy ve světové ekonomice, přesněji řečeno v jejím finančním systému. Podívejme se na jeho úvahu o tom, že Spojené státy jsou bankéřem světa, spolu.

Na začátku bych podotknul, že u Spojených států a jejich vztahu ke světové ekonomie se většinou hovoří o globální dominanci dolaru. Popřípadě o tom, že Američané jsou považování „spotřebitele poslední instance“. V praxi to znamená, že do své spotřeby recyklují nadbytečné úspory zbytku světa a pomáhají tak udržet globální poptávku na úrovních využívající potenciál ekonomiky. To samozřejmě znamená, že se Spojené státy zadlužují – na dovozy z jiných zemí si musí od jiných zemí půjčovat.

Z tohoto pohledu se může zdát hodně překvapivé tvrzení, že USA fungují jako bankéři celého světa, protože to by spíše implikovalo opačný tok kapitálu – půjčky celému světu. V logice půjček světu by bankéři světa byli spíše Němci, Holanďané, Japonci a další přebytkové země. O čem tedy pan Beckworth hovoří?

Ekonom poukazuje na to, že pomyslná rozvaha Spojených států připomíná rozvahu banky, která vydává likvidní bezpečná aktiva (obligace) a v aktivech naopak hromadí rizikovější a dlouhodobější investice. Tedy model typu „půjčím si krátkodobě za 5 % a investuji dlouhodobě s výnosem 10 %“. Pokud si to takhle jednoduše řekneme, hned se nám vybaví jedna podstatná námitka, které se ale budu věnovat později. Nejdříve se podívejme na následující graf, který ukazuje podíl likvidních cenných papírů v závazcích USA a podíl rizikových investic v jejich aktivech (rozvaha ve vztahu ke zbytku světa):
0

Pan Beckworth podotýká, že o tomto jevu psal již v roce 1965 Charles Kindleberger. Již tehdy hovořil o tom, že Spojené státy akumulují dlouhodobější rizikovější aktiva a financují je krátkodobějšími likvidními aktivy prodávanými zbytku světa. Já pak navrhuji, abychom při hodnocení této situace byli velmi opatrní. Vycházet bychom měli z toho, že vše probíhá tak, jak bylo popsáno, protože to všem zúčastněným navzdory mnohým proklamacím zatím vyhovuje. To znamená, že svět chce Američanům prodávat svá riziková aktiva a kupovat od nich aktiva bezpečná. A u Američanů je tomu naopak.

Ekonom poukazuje na to, že tento systém s sebou mimo jiné nese i tendenci dolaru k přílišnému posilování, protože jeho hybnou silou je zejména neukojitelná poptávka světa po bezpečných aktivech (tj. tendence světa jako celku generovat nadbytečné úspory). Nicméně tu je ona podstatná námitka, o které jsem hovořil v úvodu a které se ekonom bohužel nevěnuje (jeho názor by mě hodně zajímal): Pokud má soukromý subjekt rozvahu, v jejíž aktivech dominují rizikové investice, dost těžko je může financovat málo rizikovými závazky. Například venture fond tak nebude financován obligacemi s ratingem AAA. Jak je toto kouzlo možné u USA?

Vysvětlení spočívá zejména v tom, co můžeme v dikci uvedeného nazvat mimorozvahová aktiva. Těmi tu je daňová síla amerického hospodářství a schopnost vlády získat z ní potřebné zdroje. Ani ta ale není neomezená a můžeme tak uvažovat o tom, že ona globální recyklace rizikových aktiv na bezrizikové se jednou musí zastavit, či dokonce otočit. Nyní je těžké si představit, jak by k tomu došlo stejně, jako je těžké si představit, že Spojené státy začnou dosahovat obchodních přebytků a budou zbytku světa půjčovat na jeho spotřebu. Doufejme, že toto velké překlopení bude evolucí, ne revolucí, či krizí.


Čtěte více:

MMF: Americký dolar je teď nadhodnocen o šest až 12 procent
18.07.2019 8:11
Americký dolar je podle krátkodobých ekonomických základů nadhodnocen...
Víkendář: Čína se musí pomalu, ale jistě zbavit dolaru
10.08.2019 12:08
Dokud bude dolar dominantní světovou měnou, nemá smysl, aby se Čína s...
Mohou se Amerika a Čína vyhnout měnové válce?
11.08.2019 15:36
Čínská měna renminbi neboli jüan počátkem tohoto týdne lehce oslabila...
Carney: Dominance dolaru je problém. Nahradit ho může něco jako virtuální libra
26.08.2019 16:01
Tvůrci měnové politiky strávili pátek a sobotu debatami, jak by mohli ...

Váš názor
  • Prostší
    02.09.2019 9:58

    Podle mě je vysvětlení prostší. je to časová prodleva. My, ekonomové klasické školy, máme sklon podcěňovat měkké faktory, jako je čas, organizační struktura, neschopnost homo oeconomica artikulovat a projevit své zájmy atd. Mezi faktickým znehodnocení aktiv a akceptováním této skutečnosti trhem je časová prodleva. Klíčovou otázkou, jak (byla, je bude) tato prodleva dlouhá. Zdá se, že jsme na jejím konci. A nepomůže ani potají prodat všechno zlato z Fort Knox.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení