Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Carney: Dominance dolaru je problém. Nahradit ho může něco jako virtuální libra

Carney: Dominance dolaru je problém. Nahradit ho může něco jako virtuální libra

26.08.2019 16:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Tvůrci měnové politiky strávili pátek a sobotu debatami, jak by mohli posílit světovou ekonomiku, ač s rostoucími pochybnostmi, kolik toho mohou udělat. Současní i bývalí centrální bankéři si v Jackson Hole sice nebyli jistí, zda je myšlenka Marka Carneyho o virtuální rezervní měně tím nejlepším řešením, ale souhlasí s tím, že dominance dolaru je problém.

Guvernér britské centrální banky využil každoročního sympozia, aby představil svůj radikální cíl – vyvinout měnu jako je libra, se kterou přišel Facebook, založenou na několika dalších široce využívaných měnách. Ta by nakonec nahradila roli dolaru v mezinárodních transakcích.

Adam Posen, bývalý tvůrce politiky u Bank of England, tvrdí, že pro dolar stále hovoří fundamentální politické a ekonomické důvody. Jedním z nich je, že vedle eura nebo čínského jüanu vyhrává soutěž o „nejméně ošklivou“ měnu. Státy se pokoušely využívat košík měn i předtím a moc to nefungovalo, dodal Posen.

„Touha po tom dostat se z totální dominance americké měny je pravděpodobně zdravá,“ řekl Posen, který je nyní prezidentem Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomii ve Washingtonu. I tak „mi přijde myšlenka technologického řešení zavádějící“.

Trpí menší státy

Mít dolar jako rezervní měnu funguje celkem dobře, dokud jsou USA a zbytek světa více méně synchronizované. Nyní si ale USA vedou lépe než většina ostatních, čímž tlačí dolar nahoru. Trumpova cla na dovozy z Číny a jiných zemí nejen že posilují dolar, ale vše ještě zhoršují.

Nejvíce trpí menší státy. Rozvíjející se země čím dál více platí za dovoz a vývoz v dolarech, což znamená, že nemohou dále spoléhat na pohyby svých vlastních měn, které by šoky absorbovaly.

Ekonomové ze Standfordské univerzity Arvind Krishnamurthy a Hanno Lustig, kteřé v Jackson Hole představili svoji studii, tvrdí, že dolar se stal jakýmsi zlatem. Rostoucí poptávka po dluhopisech spolu s utaženější americkou měnovou politikou způsobila, že dolar zhodnocuje.

Něco jako libra

„Mark upozornil na něco, co je důležité,“ uvedl Krishnamurthy. „Z mojí práce, kde jsem studoval roli dolaru v mezinárodním měnovém systému, mi přijde, že má pravdu“, ale „nemyslím, že by to komunita centrálního bankovnictví opravdu vzala v úvahu“.

Carney tvrdí, že řešení by mohlo spočívat v doposud nevyzkoušené technologii. Plánuje se, že Facebook spustí měnu libra, která bude světovou digitální měnou a která by byla mimo kontrolu centrálních bank. Doposud byla ale většina tvůrců politik vůči tomu skeptická. Carney, který příští rok Bank of England opustí, řekl, že nová měna, kterou má na mysli, by byla kontrolována veřejnými úřady.

Naše měna, váš problém

Carney varoval, že globální ekonomika riskuje, že spadne do pasti likvidity, ve které žádná míra měnového uvolňování už ceny neoživí. Trump eskaluje americkou obchodní válku s Čínou, protekcionismus roste a centrální banky zavádějí ultranízké úrokové sazby, aby podpořily růst. Něco se musí udělat, řekl Carney.

„Bezstarostné přijímání statu quo je zcestné“ a nakonec bude potřeba přijmout dramatické kroky, řekl Carney v pátek. Jeho myšlenka se snaží zaměřit na problém, který se objevil asi před padesáti lety poté, co prezident Richard Nixon a jeho ministr financí John Connally pronesli známá slova: „Dolar je naše měna, ale váš problém.“

Stanley Fischer, bývalý místopředseda Fedu a velikán světa centrálního bankovnictví, odpověděl na Carneyho prezentaci tím, že řekl, že větší hrozbou je Trump. „Jsme v systému, ve kterém se věci den ode dne zhoršují,“ řekl. „Nikomu neprospěje, alespoň ne soukromě, nezaměřovat se na problém, který tu je, a tím je chování USA.“

Fischerovu frustraci pravděpodobně sdílejí mnozí, zejména pak předseda Fedu Jerome Powell. Trump se v pátek na Twitteru ptal, zda je Powell větším nepřítelem než čínský prezident Si Ťin-pching. Prezident dallaského Fedu Robert Kaplan a prezident filadelfského Fedu Patrick Harker se za něj postavili a řekli, že v cestě rychlejšímu růstu stojí obchodní politika, ne hladina úrokových sazeb, jak Trump více než rok tvrdí.

Carneyho dalekosáhlý návrh by mohl být pouze jedním z mnoha. „Vždy stojí za to prozkoumat různé záležitosti a objevovat,“ řekla Kirstin Forbes, ekonomka u Massachusetts Institute of Technology. “Ale zdá se, že právě teď jsme od schůdného řešení daleko, teprve začínáme s konverzací.“

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Trump opět obvinil Evropu a Čínu z měnových manipulací
04.07.2019 8:44
Americký prezident Donald Trump včera opět obvinil Evropu a Čínu z měn...
Smith: USA mohou kvůli deficitům mířit k dlouhému období nulových sazeb
05.07.2019 15:02
Ekonom Noah Smith poukazuje na stránkách Bloombergu na to, že americká...
MMF: Americký dolar je teď nadhodnocen o šest až 12 procent
18.07.2019 8:11
Americký dolar je podle krátkodobých ekonomických základů nadhodnocen...
Heimer: Regulace může prospět trhům a dokonce zvýšit návratnost spekulací
07.08.2019 16:10
Na finančních trzích mohou vznikat ohromné vlny spekulací a příkladem ...
Víkendář: Čína se musí pomalu, ale jistě zbavit dolaru
10.08.2019 12:08
Dokud bude dolar dominantní světovou měnou, nemá smysl, aby se Čína s...

Váš názor
  • Dolar
    26.08.2019 17:21

    Je na překážku a vůbec papírové peníze.Takže zrušení dominance dolaru a papírových peněz je další globální snaha zadlužit a hlavně,aby každý měl rovno........tedy h
    viking
  • Socialista nedá pokoj
    26.08.2019 17:17

    Dokud třetí vlnu transformace nedokončí.A u nás už jede taky. 1 vlna rozkradená privatizace 2 rozkradený a vytunelovaný rozpočet se zákonnými výdaji 90 procent-tedy bez investic 3 snaha rozkrást soukromé majetky a zalátat díry všude-nulové úroky při 10 procentní inflaci už jedou desítky let a přesto to všechno dál jede prudce do dluhu.Proto chraňte si majetky -půjdou po vašich polích,domech,po čemkoli ve 3 vlně
    viking
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m