Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akcie už jen na 3 měsíce, smrt hodnotových investic a u nás 10 milionů nových stromů

Perly týdne: Akcie už jen na 3 měsíce, smrt hodnotových investic a u nás 10 milionů nových stromů

06.09.2019 13:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Česko vymírá a kromě toho mu chybí stromy i aktivní lidé, kteří by je sázeli, všímají si některá média. Investiční společnost Schwab si všímá toho, že „globálně jsou dividendové výnosy nyní výrazně výše než výnosy desetiletých vládních obligací" a podle Bank of America Merrill Lynch je správná doba na nákup rizikových aktiv. Morgan Stanley doporučuje nakupovat defenzivní akcie, které slouží jako alternativa dluhopisů.

Načase kupovat riziková aktiva...: Bank of America Merrill Lynch se domnívá, že je správná doba na nákup rizikových aktiv. Jejího stratéga Jareda Woodarda k doporučení ale nevede povzbudivý ekonomický výhled. Poukazuje na to, že „pokud jsou investoři v tak hluboké medvědí náladě jako nyní, je čas na nákup rizikových aktiv, jakými jsou například akcie, či komodity“. Woodard ovšem dodává, že rok 2020 s sebou ponese řadu významných rizik a investiční horizont pojící se se zmíněnými nákupy by tak měl dosahovat jen asi tří měsíců. 

Stratég uvedl, že v historii dosáhla tříměsíční návratnost rizikových aktiv asi 6 % poté, co bylo dosaženo tak hluboce medvědího sentimentu jako nyní. Jak podotýká CNBC, BofAML se stavuje indikátor sentimentu na základě 18 proměnných, včetně toku peněz do investičních fondů, pohybu cen na trzích a alokace aktiv malých i institucionálních investorů.

...nebo shortovat cyklické akcie: Rozdílný pohled má banka Morgan Stanley, podle které by měli investoři otevírat krátké pozice na cyklických titulech a nakupovat defenzivní akcie, které slouží jako alternativa dluhopisů. Stratég banky Mike Wilson je podle CNBC jedním z největších medvědů na trhu a poukazuje na „destruktivní tarify, které budí obavy z recese“. Na výdaje amerických domácností bude podle něj negativně působit soubor faktorů zahrnujících horší tvorbu pracovních míst a počet odpracovaných hodin, volatilita akciového trhu a nově zaváděná cla. K tomu existuje „celá řada signálů, které větší recesi“.

Wilson na CNBC poukázal na to, že první vlna cel přišla v době, kdy firemní sektor v USA těžil ze snížení daňové zátěže. Její dopad na ziskovost ale nyní podle něj vyprchává a firmy tak již nemají takovou schopnost „vstřebat nová cla“. Namístě je tak podle něj krátká pozice na celém indexu Nasdaq 100 a dlouhé pozice na defenzivních titulech typu Disney, Coca-Cola, NextEra Energy a Procter & Gamble.

Vysoké dividendové výnosy: Investiční společnost Schwab si všímá toho, že „globálně jsou dividendové výnosy nyní výrazně výše než výnosy desetiletých vládních obligací“. Společnost prezentuje situaci na nejvýznamněších trzích v následujícíc tabulce:

0

Schwab následně poukazuje na to, že v Japonsku tato situace vede investory k tomu, že nahrazují dluhopisy akciemi a v současné době tam je alokace do dluhopisů dokonce nejnižší v historii. Naopak americké domácnosti žádnou velkou rotaci do akcií neprovádí a alokace je u nich v souladu s šedesátiletým průměrem.

Hodnota stále zavrhována: Investiční společnost Bespoke píše, že „většina investorů by chtěla na srpen co nejrychleji zapomenout“, za pozornost ale přesto stojí, jak si v tomto měsíci vedly jednotlivé skupiny akcií seřazené podle výše jejich valuace. Následující graf ukazuje, že akcie z indexu S&P 500 s nejnižším P/E poměrem odepsaly v srpnu 11,5 % své hodnoty a dobře si nevedly ani další skupiny s nízkými valuacemi. Nejodolnější byly naopak akcie s vysokými valuacemi. Bespoke k tomu dodává, že poslední dobou se hodně hovoří o „smrti hodnotového investování“ a graf „ukazuje proč“. Společnost ale dodává, že v určitém bodě se vývoj může přehoupnout a vydat se opačným směrem.

0



Zdravotní péče: Eurostat tento týden porovnává evropské země podle výše výdajů na zdravotní péči (ve srovnání s HDP). Podle následujícího grafu jsou tyto výdaje nejvyšší ve Švýcarsku, kde převyšují 12 % produktu. Ze zemí EU jsou nejvýše ve Francii, Německu a Švédsku. Průměr EU se podle odhadů statistiků nachází na necelých 10 %. Na polovině této hodnoty je země s nejnižšími výdaji – Rumunsko, podobná je ale situace i v Lucembursku.

0


… a u nás doma

Vymíráme: Idnes.cz tento týden píše o tom, že „Dobrý stát se podle českého premiéra Andreje Babiše pozná podle toho, že jeho populace se zvyšuje a tento růst není nahrazen migrací ze zahraničí“. Premiér to uvedl v projevu na konferenci o demografii v Budapešti, kde se zároveň vyslovil pro podporu zejména rodin s alespoň třemi dětmi. „Čísla mluví jasně, že vymíráme. I když se dramaticky prodlužuje délka života, dlouhodobá projekce vývoje české populace není dobrá. Dobrý stát se pozná podle toho, že jeho obyvatelé nemají obavu o svou budoucnost. Dobrý stát se pozná tak, že počet jeho obyvatel stoupá a přírůstek není nahrazen migrací ze zahraničí,“ uvedl konkrétně předseda české vlády. Demografické změny pak označil Babiš za časovanou bombu, která se naplno projeví za několika desetiletí.

A chybí nám stromy a aktivita: Aktruálně.cz se věnuje tomu, že „v Česku chybí stromy i aktivní občané“ a „brněnská nadace Partnerství přišla na to, jak „zabít tři mouchy jednou ranou“. Nabízí totiž granty pro aktivní skupiny obyvatel, které se rozhodnou ve svém okolí vysázet stromy, nejlépe pak aleje a ovocné sady. Do pěti let chce s pomocí lidí vysázet deset milionů stromů. „Obrovská plocha zemědělské půdy s jednou monokulturou bez zeleně má obrovsky negativní vliv nejen na sucho, ale i na erozi a biodiverzitu," říká ředitel nadace. Obce by si podle něj měly vzít zpět polní cesty, které jim patří, ale jsou zaorány ve velkých lánech, cestu zatravnit a vysázet podél ní aleje. Tím se krajina rozčlení a zvýší se její prostupnost vláhou.


Čtěte více:

Perly týdne: Ropa na 30 dolarech, USA zemí třetího světa a naše trpící krajina
09.08.2019 14:12
Ve světě… Takhle zmatená ekonomika ještě nebyla: Takzvaný index polit...
Perly týdne: Dramatická změna trhu s ropou, prezident chce koupit Grónsko, u nás stravenková revoluce
16.08.2019 13:12
Mění se ropné vzorce, Trump chce koupit Grónsko, něco o inverzní křiv...
Perly týdne: Dividendy v nemilosti, zdroje jsou a u nás končí datové pohádky
23.08.2019 15:37
Ve světě… Dividendy v nemilosti: Investiční společnost Bespoke si vš...
Perly týdne: Čína „vysedí“ obchodní válku, na defenzivní hotovost není čas a u nás místo nových daní fondy
30.08.2019 14:25
Vysedět americká cla? Aneb proč by Čína na americká cla měla reagovat,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m