Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak sledováním výsledků zbavit svět krátkozrakosti

Jak sledováním výsledků zbavit svět krátkozrakosti

21.10.2019 6:02

Ministři financí sjíždějící se do Washingtonu na výroční zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu nebudou trpět nedostatkem naléhavých témat k diskusi. Vzhledem k obavám z globální recese, obchodní války mezi USA a Čínou, důsledků vyjednávání v souvislosti s brexitem a nebezpečného dluhového převisu se ocitáme v nejstresovějším okamžiku posledních deseti let. Tyto těžkosti je třeba projednat a všichni bychom měli doufat, že z nich lze vyjít s minimálními škodami.

 

Neměly by ale odvést pozornost od ještě naléhavějších dlouhodobých výzev: splnění Cílů udržitelného rozvoje (CUR) Organizace spojených národů do roku 2030, realizace Pařížské klimatické dohody v průběhu příštích 30 let a reformy globální ekonomické soustavy, která posílí její způsobilost na příštích 50 let a ještě dál do budoucna.

 

Předpokladem toho všeho je skoncovat s krátkozrakostí, jíž se vyznačuje současná tvorba politik. Za tím účelem bychom měli vyvinout systémy hodnocení ke sledování postupu u těchto dlouhodobých priorit. Mám v této věci tři návrhy. Zaprvé, v oblasti tvorby ekonomických politik musíme přehodnotit HDP coby náš „klíčový ukazatel výkonnosti“. Zadruhé, za účelem hodnocení pokroku u Pařížské dohody a CUR bychom měli přijmout nezávislé monitorovací nástroje. Zatřetí, musíme uvést do života „zainteresovaný kapitalismus“, a to zavedením přehledného hodnocení podniků v oblasti životního prostředí, sociálních ohledů a firemního řízení (ESG).

 

U prvního bodu je zoufale zapotřebí, abychom změnili celkovou vztažnou soustavu svého ekonomického uvažování. Svět už 75 let mašíruje do rytmu bubnu zvaného „hrubý domácí produkt“. Potřebujeme nový nástroj. HDP se prosadil, když se ekonomiky považovaly primárně za prostředek mobilizace válečné výroby. Od dnešních ekonomik se však očekává, že budou sloužit zcela jinému účelu: maximalizaci blahobytu a udržitelnosti.

 

Je načase uvažovat o novém přístupu. Skupina ekonomů ze soukromého sektoru, akademické obce a mezinárodních institucí, včetně Diane Coyleové a Mariany Mazzucatové, už pracuje na alternativních ukazatelích a způsobech jak napravit nedostatky HDP. Jejich Wealth Project, který se vyvinul ze snah iniciovaných Světovou bankou, předložil už řadu návrhů, jak lze pokročit vpřed.

 

Jedním „rychlým řešením“ je například osvojit si ukazatel typu mediánního příjmu na hlavu, který lépe odráží hospodářské poměry, s nimiž se potýkají skuteční lidé. Ambicióznějším ukazatelem je „přírodní kapitál“, založený na ekosystémech, rybích populacích, nerostech a dalších přírodních aktivech země. Jelikož by tato „bilance“ musela zahrnout i lidský kapitál, dokázali bychom všechny podstatné prvky začlenit do jednoho kombinovaného hodnocení.

 

Zadruhé, jak nám připomínají mladí klimatičtí demonstranti jako Greta Thunbergová, ústředním bodem národní i mezinárodní správy je zapotřebí učinit bezuhlíkové cíle a poptávku po spravedlivějším ekonomickém systému. Jinak bude sílit všelidová nabroušenost proti „elitám“ a přetrvá společenská a politická polarizace.

 

Na tomto poli je jednou z možností přijmout nezávislé nástroje jako Climate Action Tracker, který sleduje pokrok každé země ke splnění národních závazků přijatých v rámci Pařížské dohody. Vlády a mezinárodní organizace by při vykazování dosažených výsledků a sdílení osvědčených postupů mohly využívat stejné systémy hodnocení.

 

Také je třeba, aby se tvůrci politik a další lídři konstruktivně zabývali protestními hlasy. Za tím účelem bychom měli u každého CUR vyvinout široce přístupnou platformu, aby byl každému k dispozici kanál, skrze nějž může nabídnout své nápady a dovednosti. Úsilí o splnění CUR zemím neznemožňuje klást na první místo svá vlastní společenství. CUR v oblasti zdraví a blahobytu, vzdělávání, genderové rovnosti, slušné práce, nižších nerovností a silnějších institucí se všechny vejdou do programů na národní úrovni. Oživený důraz na suverénní jednání nám navíc může pomoci dosáhnout vhodné rovnováhy mezi globálními cíli a požadavky na národní autonomii.

 

Konečně, měli bychom si uvědomit, jak se v posledních 50 letech změnila úloha byznysu. V roce 1970, kdy laureát Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman obhajoval „převahu akcionářů“, si podniky buď svůj širší sociální vliv neuvědomovaly, nebo byly příliš malé na to, aby sociálně-ekonomické bilance změnily. Ve světě globálních dodavatelských řetězců a nadnárodních korporací s technologickou převahou je však tato úzká představa neudržitelná.

 

Jak zřetelně ukazuje nedávné prohlášení Kulatého stolu podniků, vstoupili jsme do věku „zainteresovaného kapitalismu“ (což je model, jejž Světové ekonomické fórum přijímá od počátku 70. let). Způsoby měření výkonu podnikatelského sektoru se budou muset změnit; u všech podnikatelů už se přitom mělo rozvinout uvažování zohledňující ESG. Tato měřítka je teď potřeba zahrnout do finančních výkazů a výročních zpráv.

 

Dobrou zprávou je, že už se tímto směrem ubírá mnoho podniků. Ještě lepší je, že se brzy budou moci opřít o společný způsob hodnocení, aktuálně vyvíjený Mezinárodní radou podniků, skupinou, jíž předsedá výkonný ředitel Bank of America Brian Moynihan. Toto úsilí má podporu „velké čtyřky“ účetních firem, jejichž dřívější zkušenost s podobnými iniciativami by se mohla ukázat jako užitečná. Pokud nový systém hodnocení přijme dostatečný počet zainteresovaných stran, mohl by se celosvětově stát vůdčím indikátorem podnikové výkonnosti.

 

Přijetí těchto tří systémů hodnocení – nového měření globálního růstu, sledování klimatu a ukazatele ESG – by výrazně přispělo k řešení největších dlouhodobých výzev světa. Rovněž by nám pomohlo tlumit současné hospodářské krize a předcházet budoucím, neboť by rozladěné veřejnosti ukázalo, že političtí a obchodní lídři nepracují jen ve vlastním zájmu, ale skutečně v zájmu všech. Vyzývám všechny zainteresované strany v globální ekonomice, aby se připojily k těmto snahám ukončit éru „krátkodobismu“.

 

Klaus Schwab je zakladatelem a výkonným předsedou Světového ekonomického fóra.

 

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org

 


Čtěte více:

Americký sen 2.0
19.08.2019 14:52
Je načase si přiznat, že americký sen je mrtvý. Jeho základní podmínky...
Pomalé zelenání financí
01.09.2019 18:38
Někteří vlivní hráči globální ekonomiky stojí v čele posunu směrem k č...
Zkrachovalá optika centrálního bankovnictví
06.09.2019 5:57
Bývalý ministr financí USA Lawrence H. Summers a ekonomka Anna Stansbu...
Draghiho nebezpečné loučení
12.09.2019 6:18
Mario Draghi riskuje, že v posledních týdnech svého osmiletého funkční...
Poučí se konečně MMF z Argentiny?
18.09.2019 5:41
Politicky nezvladatelná krize zahraničního zadlužení Argentiny působí ...
Mohou být mimořádně nízké úrokové sazby kontrakční?
30.09.2019 6:55
Reálný (inflačně očištěný) výnos z desetiletých amerických poukázek j...
Prezident EIB: Jak financovat přechod na zelenou energii
28.09.2019 16:47
Vedoucí světoví představitelé se tento týden sešli v sídle Organizace ...
Globální ústup od volného obchodu
02.10.2019 13:01
Administrativa amerického prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech donu...
Jak předejít digitálnímu feudalismu
04.10.2019 10:57
Využívání a zneužívání dat ze strany Facebooku a dalších technologický...
Dokážou USA a Čína uzavřít dohodu?
09.10.2019 11:27
Oslavy připomínající 70. výročí založení Čínské lidové republiky jsou ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení