Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proti zelené dohodě Komise se staví i Česko, chce prosadit jadernou energii za zelenou

Proti zelené dohodě Komise se staví i Česko, chce prosadit jadernou energii za zelenou

12.12.2019 10:26
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

Radikální plán Evropské komise na proměnu Evropy v první světový klimaticky neutrální kontinent naráží na opozici. Komise chce v nejbližších měsících přijít s řadou kroků, mezi které patří i dosažení klimatické neutrality v polovině století či k vytvoření fondu pro podporu regionů závislých na energii z fosilních paliv, a iniciovat masivní investice do ekologických projektů. Ale najít takový způsob, který uspokojí 28 národních vlád a celou řadu zájmových skupin a průmyslových odvětví, je problém.

Vlády východu Evropské unie hrozí, že příslib odstranění emisí uhlíku do roku 2050 rozstřílejí, pokud nedostanou větší pomoc s financováním tohoto přechodu. Letecký průmysl je připraven bojovat proti jakémukoli pokusu platit za znečišťování ještě více. A tlak na regulaci rozvíjejícího se zeleného finančního průmyslu se zamotal ještě více při sporu o to, zda by do něj měla být zahrnuta i jaderná energie.

Premiér Andrej Babiš bude na nadcházejícím summitu Evropské unie, který začíná dnes, prosazovat uznání jaderné energie za čistý, bezemisní zdroj, díky čemuž by Česko mělo nárok na klimatické investice. Chce záruku, že ostatní státy, především sousední Rakousko, nebudou blokovat plánovanou výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně. Bez jádra Česko uhlíkové neutrality nedosáhne, řekl Babiš novinářům před odletem do Bruselu.

Nejnaléhavějším bodem je to, jak pokrýt náklady na tuto změnu. Česká republika, Polsko a Maďarsko požadují od EU vyšší finanční záruky. Uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje tolik emisí, kolik vyprodukuje. Náklady na její dosažení v Česku budou činit podle Babiše 625 miliard korun. Počítá s tím národní investiční plán, který chce premiér představit vládě v pondělí 16. prosince. "Jsou tam za 625 miliard korun konkrétní projekty na to, abychom dosáhli v roce 2050 tu klimatickou neutralitu," řekl dnes Babiš.

Polsko odhaduje, že účet za eliminaci emisí CO2 vyjde na více než 500 miliard EUR. Poláci, jejichž průmysl je závislý na uhelných elektrárnách, chtějí společné prohlášení oslabit tak, aby země se zvláště vysokými emisemi musely „ve druhé polovině století“ dosáhnout pouze nulové hodnoty. Maďarský premiér Viktor Orbán předpovídal, že jeho země bude muset investovat 150 miliard eur, a to že bude možné pouze s „významným příspěvkem“ EU.

Všechny tři země již na předchozím summitu v červnu tlak na klimatickou neutralitu blokovaly. Mezitím Komise navrhla mechanismus „spravedlivého přechodu“ se 100 miliardami eur na pomoc s financováním tohoto přechodu chudším členským státům a Estonsko od opozice vůči těmto cílům EU upustilo.

Vzhledem k tomu, že podrobnosti o fondu mají být odhaleny až v lednu, může být finanční pomoc pro východní státy příliš malá na to, aby na dohodu přistoupily. Několik bohatších států západu mezitím naznačilo, že suma je už tak příliš vysoká.

S tím, jak naděje na kompromis slábnou, zvažují úředníci podmíněnou dohodu, která by mohla propojit klimatický cíl s dalším rozpočtem EU, který má přijít na řadu příští rok. Dalším zvažovaným scénářem je prohlášení těch vůdců, kteří s cílem souhlasí. To by samozřejmě bylo slabší než jednohlasné prohlášení, ale stále by to ukazovalo směr vypracovávání legislativy.

Rakousko a Lucembursko jsou podle agentury APA připraveny na summitu zablokovat usnesení, které by umožnilo členským zemím čerpat finanční podporu z unijních fondů na stavbu jaderných elektráren. Podle diplomatů tak bude dosažení dohody na klíčovém závazku summitu velmi složité.

Na klimatická vyjednávání naváže dnes večer téma rozpočtu na období 2021 až 2027. Lídři unijních zemí budou probírat návrh připravený finským předsednictvím EU, který sklidil kritiku od Evropské komise i většiny členských států. Zatímco státy střední a jižní Evropy jsou rozladěny poklesem peněz pro strukturální fondy, západoevropské země namítají, že by se měl celkový objem rozpočtu i vzhledem k odchodu Británie jako čistého plátce snížit. Babiš dnes označil končící finské předsednictví za "katastrofu".

Zdroj: Bloomberg, čtk

 
 

Čtěte více:

Pomalé zelenání financí
01.09.2019 18:38
Někteří vlivní hráči globální ekonomiky stojí v čele posunu směrem k č...
Zelená měnová politika?
05.09.2019 12:28
Finanční trhy jsou naplno v zajetí otázky, zda politika hlavních centr...
Ono se to vyplácí
15.10.2019 19:14
Když jsem pracoval v oblasti korporátních financí a s kolegy jsme navš...
Citi: Stud z létání je reálný, z
23.10.2019 15:58
Stud z létání je reálným fenoménem a zvýší náklady aerolinkám, spotřeb...
Zdanění rychlosti
09.12.2019 18:09
Nedávno jsme tu trochu uvažovali nad tím, že pokud chce „člověk rozumn...
Šéfka Komise představila klimatický plán, počítá se zákonem i fondem
11.12.2019 15:16
Evropská komise chce v rámci přechodu ke klimaticky odpovědnému hospod...

Váš názor
  •  
    13.12.2019 12:16

    Chrániť prírodu treba , ale Európa si dáva doslovne "šialené" záväzky a nová európska komisia s jej feministickým vedením( nie som proti ženám vo vedúcich pozíciách ale s mierou) vedie Európu do ekonomickej záhuby.Totiž takéto ambiciózne plány si ostatný svet vôbec nedáva a nežijeme v uzavretej bubline. Už dnes rôznymi pseudo ekologickými opatreniami sa dostávajú európski výrobcovia do nevýhody . Velebenie Gréty a jej podporovateľov nemá vôbec racionálny základ ale pripadá mi ako "hon na čarodejnice" , t.j. na tých ktorí majú iní často rozumnejší názor.
    Petrík
  • Ale já jako akcionář nechci
    12.12.2019 10:43

    Já, jako akcionář, nechci žádné jaderné bloky. Elektřiny je na trhu pčebytek, Jaderná elektrárna je drahá. jediný, kdo na tom vydělá, budou dodavatelé.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Ale já jako akcionář nechci
      12.12.2019 10:58

      Tohle omezené myšlení nechápu. Momentálně je elektřiny přebytek, takže nechci něco, co by dodávalo elektřinu za 15-20 let, kdy ji bude nedostatek. Jistě existují celá etnika, která neřeší, co bude za rok nebo za týden, ale jakou civilizaci kdy taková etnika vytvořila?
      ..
      •  
        12.12.2019 12:48

        A jak si přišel na to, že za 20 let bude elektřiny nedostatek? Podle toho co je za plány, viz třeba gigantická dánská větrná elektrárna, která má být jak 5 Temelínů, to spíš vypadá, že bude elektřiny nadbytek. A další a další podobné projekty budou všude ve světě přibývat. Já si myslím, že stavba dalších jaderných bloků v ČR je nesmysl...
        qwer
        •  
          12.12.2019 15:38

          Sluneční elektrárna v Dánsku bude mít špičkovou kapacitu jako 5 Temelínů. Pravda. Ale skutečné využitelná bude tak maximálně 20%. Nevyrábí v noci - Temelín ano, nevyrábí, když je zataženo, prší, mrzne nebo sněží - Temelín ano. A co elektromobilita? Kde se vezme tolik energie pro elektromobily? Jakože se bude nabíjet jen přes poledne, když svítí slunce? Jinak, pokud máš prázdou baterii máš smůlu - počkej do příštího poledne? Dokud nebude vyřešeno skladování el.en. - myslím tím ekonomicky únosné a životnímu prostředí přijatelné skladování, potud stavět velké sluneční či větrné elektrárny je hloupost.
          Drahokoupil
        • Problém s elektřinou je ten ,
          12.12.2019 14:19

          že když ji vyrobíte, musíte ji hned jinde i spotřebovat. Neexistuje možnost jejího delšího skladování ve významném množství. Navíc přenos na delší vzdálenosti vede k výrazným ztrátám ve vedení. Narážíte na technické a fyzikální překážky.
          občan
        •  
          12.12.2019 13:27

          Elektřina ve světě nám moc nepomůže. My ji budeme potřebovat v ČR. A plány na odstavení uhelných elektráren jsou jasné.
          ..
      • jaderna elektrarna
        12.12.2019 11:05

        Jenze podle aktualnich informaci bude energie z jadra minimalne 2x drazsi nez z plynu. Nehlede na to, ze za deklarovane ceny to nikdo nepostavi a vsechny jaderna elektrarny v Evrope maji obrovsky skluz ve vystavbe. Ze by zrovna Cesko melo byt vyjimkou se jevi s ohledem na rychlost vystavby jinych staveb jako sci-fi.
        Jen
        • Re: jaderna elektrarna
          12.12.2019 11:28

          Nahrazení uhelných i jaderných elektráren plynem násobně zvýší spotřebu plynu. Kde ho budeme brát a za jakou cenu? Tohle řešení by bylo super, kdyby jsme měli obrovské zásoby plynu nebo souseda s obrovskými přebytky těžby. zatím to ale vypadá, že budeme mít velkého a bohatého souseda s extrémně rostoucí spotřebou plynu.
          ..
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení